Muusika

Neljapäeval kell 19 alustab Estonia kontserdisaalis hooaega Eesti Kontsert. Avakontserdil esinevad ERSO, Eesti Poistekoor ja pianist Indrek Laul. Dirigeerib Arvo Volmer. Ettekandele tulevad Tubina, Beethoveni ja Sibeliuse teosed. Eesti Kontsert lubab huvitavat ja paljupakkuvat hooaega.

Juba homme on Tartu ülikooli aulas Eesti Rahvusmeeskoori kontsert, dirigeerivad Ants Soots ja Ants üleoja. Kavas on Norra kaasaegsete heliloojate koorilaule, samuti Mendelssohn-Barhtoldy meeskoorile loodud teosed. Spetsialistid hindavad seda koori viimase aja üheks huvitavamaks kavaks.

Kunst

Kellel on veel vaatamata eelmisel neljapäeval Põhja- ja Baltimaade arhitektuuritriennaal, seadku sammud Tallinna Kunstihoonesse. Kindlasti on see praegu kunstielu tippsündmus.

Tartu Kunstimuuseum avas Ants Laikmaa ja tema õpilaste näituse. Laikmaa oli peale kõige ka üks meie esimesi rahvuslikke kunstipedagooge ning kes kõik tema ateljeest õpetust poleks saanud.

Galeriinäitustest soovitaksin Mari Kurismaa näitust "Akadeemia läheb taevasse" Linnagaleriis - stiilne terviklik maalidega täidetud ruumikeskkond.

Lastega tasub käia ära Sally stuudio näitustel, kus näeb alla kümneaastaste laste täiesti moodsaid kunstiteoseid.

Film

Kinomajas linastub selle aasta Euroopa üks menukaim film - rezhissöör Michael Radfordi "Postiljon", milles mängivad peaosi Massimo Troisi ja Philippe Noiret. "Postiljon" kandideeris tänavu viiele Oscarile ning pälvis kuldkuju parima filmimuusika eest. Massimo Troisi oli Itaalia kuulsamaid näitlejaid, kes suri päev pärast filmivõtete lõppu. Sõna otseses mõttes andis Troisi "Postiljonile" oma südame.

Neljapäeval algab Kinomajas ning hiljem Narvas, Tartus, Pärnus ja Paldiskis vene uuemate väärtfilmide ülevaatlik programm. Näidatakse rezhissöör Andrei Kontshalovski "Kirju kana", Vadim Abdrashitovi "Näidend ühele reisijale", Vladimir Hotinenko "Muhameedlane", Nikolai Dostali "Saatana sigidik", Sergei Dvortsevoi "õnn" (Pärnu festivali peaauhind), Aleksei Haritidi "Gagarin" jt linateoseid. Eestisse tuleb mitmeid nimekaid kineaste eesotsas Vene Riikliku Kinokomitee esimehe Armen Medvedjeviga.