Muusika

Carl Orffi lavaline kantaat "Afrodite triumf" kõlab esmaspäeval Estonia Kontserdisaalis ja teisipäeval Viljandi Ugalas.

Kantaadi tekstides on kasutatud Sappho ja Catulluse tekste. Teose üldiseloom on bakhanaalne, ohjeldamatut peomeeleolu illustreerib fantaasiarikas orkestratsioon ja aktiivsed koorirepliigid. ERSO ja Oratooriumikoori kõrval osalevad tugevad solistid Leedust.

Hooaja põnevam kitarrimuusikasündmus on Ameerika virtuoosi ülesastumine pühapäeval Tallinnas Mustpeade Majas ja esmaspäeval Purtse linnuses. Kavas on nii vanamuusika, Ameerika kaasaegne kitarrimuusika kui tänapäeva ühe hinnatuma helilooja Toru Takemitsu 1995. aasta teos In the Woods.

Film

Hardi Volmeri "Minu Leninid" esilinastub 2. oktoobril kell 17.30 kinos Kosmos. Kauaoodatud uue eesti mängufilmi tegevus toimub aastatel 1912-1924 Pariisis, Rootsis, Venemaal ja Shveitsis. Sündmuste niiditõmbajaks on intrigandist ambitsioonikas revolutsionäär Aleksander Kesküla, kes asutab Zürichisse nn Leninite kooli, kus dresseeritakse korraga nelja V. I. Uljanovi teisikut.

Nelja riigi (Eesti, Vene, Taani, Soome) ühistöös valminud filmis mängivad mitmed tuntud eesti näitlejad nagu üllar Saaremäe, Helene Vannari, Andrus Vaarik, Jüri Krjukov, Peeter Volkonski jt. Uljanovit kehastab vene näitleja Viktor Suhhorukov.

"Linnapea ehk hirmu põhivormid" esilinastub täna kell 16 Von Krahli teatris. Tegemist on ETV Teleteatri uue filmiga, kus peaosas on Arvo Kukumägi. Kriminaalse süzheega videofilmi autoriteks on Toomas Hussar ja Ervin õunapuu.

"Kahe/Võitlus" on rezhissöör John Woo lavastatud psühholoogiline märul, mis esilinastub reedel kinos Sõprus. Maailma üks parim märulifilmide meister Woo on loonud ses zhanris viimaste aastate parima pildi, kus dünaamika vaheldub pingestatud staatikaga. FBI eliitagent Sean Archer (John Travolta) ja tema poja tapnud terrorist Castor Troy (Nicolas Cage) on sunnitud vahetama teineteise näod ja sellest tulenevalt kohati rollidki. Pidevat vastasseisu kruviv süzhee pakub mitmeid üllatusi ja peegelduslikke pöördeid.

Raamat

Heino Puhveli "Detsembrikuu valgus" on nimeka kirjandusteadlase kaheksast novellist koosnev kogumik, mida iseloomustab sügisene salapära, üksildaste härrasmeeste dramatism ja kummalised olukorrad. Puhvel maalib sõnadega täpseid pilte ja pingesituatsioone ega luba lugejal sündmuste muutumist ette aimata.

Toomas Vindi "Lõppematu maastik". Täna kell 17 presenteerib Soome Instituudis oma uut raamatut Toomas Vint. Autobiograafiliste sugemetega loos võib leida ka äratuntavaid prototüüpe kunstimaailmast.