Kunst

ülo Sooster ja sõbrad. Sellise pealkirjaga näitus avati reedel Tartu Kunstimuuseumis. Sooster õppis 1940. aastatel Tartu Kunstiinstituudis vanade pallaslaste käe all.

Siis tulid Siberi-aastad ning pärast seda jäi ta elama Moskvasse, kus sai sealse avangardkunsti liidriks. Võib öelda, et Sooster on tuntumaid eesti kunstnikke kogu maailmas. Sidemed kodumaaga ei katkenud tal kunagi, samuti instituudiaegne sõprus. Nii sisaldabki praegune näitus ülo Soosteri enda ja tema Tartu-aegsete sõprade loomingut.

Muusika

Tallinna Keelpillikvartett lõpetab aasta algul alanud kontserdisarja kvartetimuusika ajaloost. Teisipäeval Tallinnas Mustpeade Majas ja kolmapäeval Tartu ülikooli Ajaloomuuseumis kõlavad eesti juhtiva kvarteti esituses 20. sajandi esimese poole helilooja Bartoki, soomlase Sallineni ning eesti kvartetimuusika viimase sõna Tüüri ja Pärdi teosed.

Jazzansambel Ajastajad ja vokaalkvartett esitavad vanamuusika ja folgi mõjudega impressionistlikku etnojazzi teisipäeval Pärnus, kolmapäeval Tallinna Raekojas ja neljapäeval Viljandis. Nende muusikas on avarust ja helimaalinguid.

Jõulujazzi meeleolukamaid kontserte vokaalsolistide Sergei Manukjani ja Hedvig Hansoni ning tundelise bassimängija Eberhard Weberiga toimub klaasi veini taga laupäeval Mustpeade Majas.

Film

Pimedate ööde Filmifestival algab neljapäeval Tallinna Kinomajas, ja jätkub hiljem Tartu kinos Ekraan. Festivali tuuma moodustavad Põhjamaades ja Baltikumis aasta jooksul toodetud mängufilmid ning näha saab linateoseid Taanist, Rootsist, Soomest, Norrast, Islandilt, Saksamaalt ja Prantsusmaalt. Parimat filmi ei valita.

5. detsembril peetakse "ümarlauanõupidamine", kus Taanist, Rootsist, Soomest, Norrast ja Islandilt saabunud filmitegelastega arutatakse festivali edaspidist korraldust.

Ulmefilm "Kontakt" esilinastub neljapäeva õhtul Kosmose kinos. Carl Sagani samanimelise bestselleri (Pulitzeri auhind) alusel vändatud filmis mängib teadlast kahekordne Oscari-võitja Jodie Foster, lavastas tuntud rezhissöör Robert Zemeckis.

Raamat

Hellar Grabbi "Vabal häälel". Ajakirja "Mana" kauaaegne peatoimetaja Hellar Grabbi on kaante vahele saanud ligi kakssada nii kodu- kui ka välis-Eestis ilmunud raamatute arvustust.