Apulanta legend algab looga sellest, kuidas kolm kutti panid kokku punkbändi, mis ei osutunud just ülemäära menukaks. Keegi nende plaati välja anda ei tahtnud ja nii tegi bänd endale plaadifirma nimega Levy-Yhtiö. Tõlkes Plaadi-Firma. Vaimukas.

Paar lühimängivat, mõned kriisid, loomingulised arusaamatused-erimeelsused, koosseisumuutused ning kui esikalbum „Attack Of The A. L. People” kõige tipuks põrus, taheti pillid päriselt kotti panna. Ei! „Nüüd laulame ainult asjadest, mis meile korda lähevad,” lubas bänd ja üllatus-üllatus, tasapisi hakkasid need asjad ka kuulajatele korda minema. Oma osa oli siin kindlasti otsuses mängida mitte punki, vaid lihtsalt soomepärast alternatiivrokki. Aga mälestus punkansamblist Apulanta elab edasi.

Läbi murti kolmanda albumiga „Kolme”. Singel „Anna mulle piiskaa” müüs täis Soome kolmekordse plaatinaplaadi normi. Kusagilt sealt, 1990-ndate teise poole „Jyrki” saadetest peakski Apulanta tuttav olema.

Apulanta albumite ja auhindade loetelu on muljet avaldav. Kuldplaat? Pole probleemi! Plaatinanormi täitmine? Tiksub täis, tiksub. Aga „Anna mulle piiska” kolmekordset pole ükski ületanud. Kokku on Apulanta teinud kümme täispikka albumit, neli kogumikku, 33 EP-d ja singlit ning müünud neid üle 500 000 eksemplari, mis tähendab, et igal kümnendal soomlasel on mõni Apulanta plaat kodus olemas.

Oodatud peaesineja

Apulanta on igas mõttes ehe näide töökusest ja sitkusest eesmärkideni pürgimisel. Alustati, kihutades Datsun 100-ga mööda väiksemaid ja suuremaid Soome linnu. Algusaegadel sai tihti tühjadele saalidele esinenud bänd tunda ka mõnitusi ja füüsilise vägivallaga ähvardamist, aga tahe muusikat teha jäi peale. Tühjadest saalidest on Apulanta jõudnud suuremate festivalide kodumaise peaesineja staatusesse ja väljamüüdud klubikontserdid, mille graafik on muljet avaldavalt tihe, on nende jaoks argipäev.

Kontsert

Apulanta Tallinnas

•• Reedel, 11. veebruaril festivalil Naapurivisa Rock Cafés

•• Esinevad ka Psychoterror, Id_Rev ja Herra Ylppö & Ihmiset (Soome)