Mõnedes kultuurides pole suurt vahet nõela ja okka vahel. Roos ja akaatsia võivad nii okastega torgata kui ka nõelata. Kuid sedasama võivad teha ka loomad, näiteks okassiga ja siil.

Kristus kandis okaskrooni, mis muidugi tähendab kannatust. Aga mõnes teises tähenduses tähendas okaskroon ka pattu.

Muide, on arvatud, et munkade tonsuur (pealae paljaksajamine ja juuksed ümber pea - on tegelikult Kristuse okaskrooni sümboolne jäljendamine!

Okkalisi taimi on ju palju. Kaktustel on okkad. Mis puutub agaavi, siis olevat vanad indiaani kultuurid kasutanud tema suurt okast inimohvri surmamiseks.

Mis meie praegu nõelaks peame? Eks peamiselt ikka metallist õmblusnõela. Mõni nõel on väga pisike, aga leidub ka suuri: suka-, purje- ja kotinõelad. Nende kõigiga õmmeldakse ja neil on niidi jaoks auk sees: käsitsi õmblemise nõeltel tagumises, õmblusmasinanõeltel esimeses otsas. Teame ka niisuguseid nõelu, millega midagi kinnitatakse: näiteks nööpnõelad, millede üheks variandiks on rõhknaelad ehk knopkad (neid on võimalik pahaaimamatule isikule tooli peale asetada), siis vedrunõelad, juuksenõelad, lipsunõelad...

Paljud praktiseerivad nõelravi. Sel juhul torgatakse kuld-hõbe- vastavatesse nõelaaukudesse. Neid olla umbes 1000 ja nad paiknevad teatud kindlatel joontel ehk meridiaanidel.

Nõelravi pidi taastama yini ja yangi ehk nais- ja meesprintsiibi rikutud tasakaalu.

Kuid on olemas ka tavaline süstlanõel, mis on seest õõnes ja millega viiakse organismi raviaineid. Mitte ainult neid. Narkomaanid süstivad endale meelemürki. Tihti on nende keha nõelaarme täis. "Nõel" oli isegi ühe vene vastavasisulise filmi pealkiri. Arstiteadusele pole võõras ka nõeldushsh, kus veejuga koosneb üksikustest nõelteravatest joakestest.

Nõel on kaudselt falliline ja liitub teiste omasarnaste objektidega, nagu näiteks obelisk. Mainisime ennist Kristuse okaskrooni. Kuid vihjeid nõelataolistele esemetele kohtame kristlikus traditsioonis veelgi. Teises kirjas korintlastele ütleb Paulus, et "sellepärast, et ma ei läheks kõrgiks, on mulle liha sisse antud vai...". Oleme selle "vaiaga" ära harjunud, kuid sama hästi võiksime mõelda ka okkast või nõelast. Vai kõlab kuidagi liiga ebareaalselt, ehk liialdatult. Jeesus ütles, et ennem läheb kaamel läbi nõelasilme kui rikas pääseb taevariiki. Seda on tõlgendatud ka nii, et nõelasilmaks nimetati ülikitsast tänavat. Kuid ilmselt on tegemist puhta metafooriga.

Musta maagia puhul valmistatakse äraneetava nukk ja - olles lugenud ridamisi maagilisi valemeid, torgatakse nõelaga nukku neisse kohtadesse, mida soovitakse kahjustada. Aga kui eesmärgiks on hoopis vaenlase surm, siis tuleb nõel torgata südamesse, pärast seda aga nukk üles sulatada - kui ta on vahast -, või vees lahustada - kui ta on savist.

Mõned loomad nõelavad - nagu näiteks mesilane. Uss ei nõela, ehkki ta pikk keel jätab säärase mulje. Ka skorpion pidi nõelama. Poliitilise vastase kohta öeldakse vahel, et ta mürginõel on välja rebitud ja ta ei saa meile enam halba teha.

öeldakse, et riided võivad olla nõelutud, kuid nad peavad olema puhtad.

Vahel aga oleme väga närvilised, niheleme aina ja ootame midagi. Siis öeldakse, et me istume nagu nõeltel. Ja vahel kargame äkki püsti nagu ussist nõelatud.