Tuleb ka õppida paremini kinni pidama ehituseelarvest või õigemini sellele lubatud eksimuse piirides pihta saada. Ühtlasi peame säilitama terve mõistuse ja teinekord on ka traditsiooniline ahiküttega maja säästlik ja ökonoomne.
Targal majal peaks olema ilus nägu. Mida rohkem tehnilisi parameetreid, seda keerukam on neid esteetilisse vormi tõlkida.
Mis saavad olema 2012. aasta maailma arhitektuuri märksõnad? Kuhu liigume?
Tomiste: Arhitektuursed protsessid on pikemad kui aasta. Arhitektuuris saavad varsti jälle olulisteks käekiri ja geomeetria.
Pere: Tegelikult on majad 2012-ndaks  juba valmis joonistatud... osalt ka 2013-ndaks. Märksõnad iseendale: vaimsus, kontseptuaalsus, individuaalsus, asjalikkus, ratsionaalsus.

Arhitektuursed maamärgid maailmast

Zaha Hadid
Hadid on Iraagi juurtega Briti arhitekt, kelle portfoolio täienes 2011. aastal mitme mastaapse objekti võrra: Riverside’i muuseum Glasgow’s, Guangzhou ooperimaja Hiinas ja Londoni veekeskus. Viimati nimetatu saab kindlasti nautida maailma pressi tähelepanu tänavu toimuvate olümpiamängude ühe tähena.

Kaks eriilmelist silda

Moosese sild (RO&AD Architecten) Hollandis on kummastav ja ruumi äraspidiselt mõtestav: inimesed on viidud hoopis läbi jõe kõndima, just nii nagu piibliski. Mulje on minimaalsem kui minimalismil: silda ei ole sisuliselt näha, on vaid läbi vee liikuvad inimeste torsod. Seevastu Kurlipa sild (Cox Rayner Architects) Austraalias on suurejooneliselt uhke ja kulukas ettevõtmine, mille puhul on ellu viidud olulisi tehnilisi uuendusi. Mõlemat silda ühendab roheline mõtlemine nii tehnoloogiliselt kui ka faktina, et autosid sinna ei lubata.

Decameron Design

Disainipood São Paulo trendikal tänaval on saanud üheks 2011. aasta sensatsiooniks tänu oma leidlikkusele ja ajastu vaimu tabamisele. Kuuest merekonteinerist kokku pandud moodullahendusega Decameron Design (Studio MK27) on ökonoomne ruum, mis muudetud tänu eredatele värvipindadele ja suurtele klaasakendele ootamatult šikiks.

Media-ICT

Arhitektuuribüroo Cloud 9 projekteeritud Barcelonas asuv maja on oma uhke tiitli – World Building of the Year – pälvinud eelkõige revolutsiooniliste lahenduste eest, mis kombineerivad industriaalset ja digitaalset. Sellesse majja on peidetud kõikvõimalikku tehisintellekti, mis toodab energiat, reguleerib niiskust ja muuseas vähendab ka CO2 eritumist.

Gehry pilvelõhkuja

Värske New Yorgi maamärk on ehtameerikalik võimu ja progressiusu jõuline kehastus. 76-korruselise torni autor on staararhitekt Frank Gehry büroo.

Metsikute põhjapõtrade kaitseala keskus

Hunnitu vaatega paviljon Norras ühendab endas tänapäevaseid tehnoloogiaid kohaliku eripära ja traditsioonidega.
Näiteks on karmi kliimasse rajatud maja välisfassaad kaetud männivaiguga ja siseruumid naturaalsete õlidega. Eripäraste puidust vormide tegemiseks on kasutatud laevameistrite abi.

Eesti Pärlid

NO99 põhuteater
Tallinn, Skoone bastion
Arhitektid Maarja Kask, Ralf Lõoke, Karli Luik, Pelle-Sten Viiburg (Salto Arhitektuuribüroo )
Pere: Täpne kohavalik, trendikas materjalivalik, sisutihe – möödatulistamine oli välistatud.
Rada metsas
Autorid Tetsuo Kondo ja Mitsuru Maekita (Tetsuo Kondo Architects); insenerid Mutsuro Sasaki ja Yoshiyuki Hiraiwa (SAPS) (Sasaki and Partners)
Kadrioru parki linnainstallatsioonide festivali Lift11 raames loodud voogavat 95 meetri pikkust teerada kandis painutatud terastoru, mis vaid pisut puude vastu nõjatus. See tee kutsus jalutajaid kummalisele kulgemisele, nägema elu värskest perspektiivist.
Kortermajade ansambel Supilinnas
Tartu, Oa tn 31; Oa tn 33; Meloni tn 28
Arhitekt Kaido Kepp
Pere: On sümpaatne, et Tartu Supilinna on viimaks tekkinud elamute grupp, mida võib julgelt pidada selle piirkonna identiteedi peegelduseks arhitektuuris. Aastaid tagasi toimunud rahvusvahelisel Europani konkursil oli paljulubavaid ja huvitavaid ideid samasse piirkonda. Kahjuks jäid need paberile. Tundus, et Supilinna uusehitused ei saa lahti nii-öelda uue vana krambist. Ansambel näitab, et traditsioonilise vormi kasutamine tänapäevasel moel kannab välja miljöösse passiva moodsa keskkonna nõuded.
Eramu Sauel
Saue vald, Alliku
Arhitektid Jan Skolimowski, Peeter Loo, Kaspar Kruuse (KAMP Arhitektid)
Pere: Tihedas uuselamurajoonis oma kodutunde tekitamiseks on arhitektid loonud maja tänavapoolsed küljed anonüümsena. Maja sisu avaneb õue ja on pööratud ümber iidse tamme. Selline introvertne lahendus peente detailidega.
Tallinna arhitektuuri-
biennaal (TAB)
Korraldajad Villem Tomiste, Katrin Koov, Mari-Liis Vunder, Ülar Mark, Endrik Mänd, Kaire Pärnpuu ja Carl-Dag Lige
Esimene TAB keskendus eelkõige maastikuurbanismi temaatikale ja koondas enda alla nii näituseid, installatsioone, konkursse, esitlusi kui ka seminare. Järgmine TAB toimub juba 2013. aastal.
Linnainstallatsioonide
festival Lift11
Korraldus ja kaaskuraatorid Margit Argus, Margit Aule, Maarin Mürk ja Ingrid Ruudi (MTÜ KAOS)
Pere: Lift11 oli väikeste sekkumiste jada, kus küll osa värvikaid ideid jäi teostamata. Tänu kuraatorite aktiivsusele on tegu õnnestumistega, mis päädis sellega, et Tetsuo Kondo Kadrioru rippuva jalgraja objekt jõudis ajakirja The Architectual Review noorte arhitektuuri konkursil äramärgitute nimekirja.