Kõledas talveilmas mõjub erkoranž supp ergutava päikesena ja sobib hästi ka Ärma talu omaküpsetatud leivaga. Evelin tunnistab, et abikaasa, kes muidu ei söö porgandeid ei keedetult ega toorelt, armastab väga just seda suppi. Õigupoolest pärineb supi retsept just Toomas Hendriku emalt, kellele Evelin vahepeal helistabki, et täpsustada, kas küüslauk ja oliiviõli ikka kuuluvad supi komponentide hulka või mitte. Suppi serveerib Evelin käsitsi maalitud portselanserviisist, mille ta Ärma külalistemaja Erma restorani tarvis Saksamaa ühest väikesest keraamikatehasest kaasa tõi.

“Meie peres on harrastuskokad kõik, kes vähegi kaela kannavad,” kiidab Evelin. “Aga mehed on köögis nii staarid kui ka abitöölised.” Rohelist mõtteviisi toetav Evelin räägib, et toidulaual peab kõik olema päris, ehe ja mahe. Erma restorani menüü sisaldabki mahepõllundussaadustest valmistatud koduseid toite, alustades samas küpsetatud leivast. Toidukraami ostetakse lisaks Tallinnast, Pärnust ja Viljandist.

Ärma leivategu

Ilvese pere firmaroog on kodune Ärma leib, millest on saanud juba kohalik kaubamärk. “Teeme ikka suure portsu korraga valmis, sest leib säilib ju hästi. Meie külalised oskavad seda juba oodata,” sõnab Evelin ja tunnistab, et nad on ka suured taimetoidusõbrad.

“Toomas armastab Itaalia kööki ja valmistab ise pastat. Ainult gnocci’d ei tule tal veel hästi välja. Üks Itaalia kokk on lubanud talle nende valmistamist õpetada.” Koos tehakse suppe ja kalaroogi, aeg-ajalt katsetatakse Kreeka, Tai, India ning Mehhiko toite.

“Ärma kodused söögid teeme Toomasega enamasti ikka ise valmis, aga vastuvõttudeks tellime kokad mujalt. Näiteks Vaira Vike-Freiberga eravisiidi laua kattis Ärma konverentsi- ja kinosaali Ammende villa meeskond, kel on Pärnust lähim kohale sõita,” põhjendab Evelin. Igapäevased toidud valmistab Evelin ka praegu ise. Kogused on nüüd küll suuremad, sest üksi ihukaitsjaid on neil kahe peale kokku viis.

Ärma mänedzˇer Markus Kass aitab toitu valmistada ja leivatainast sõtkuda. Evelin on leiba küpsetanud ka koos Kadrioru lossi koka Indrek Kivisaluga. Too leib läks kingituseks kuninganna Elizabeth II-le.

Evelin kiidab Indrek Kivisalu taevani. “Indrekul kukuvad kalaroad eriti hästi välja. Oleme ikka koos läbi arutanud meie lemmiktoidud ja selle, kuidas neid valmistada. Siiani pole meile pakutud midagi, mis oleks kordunud. Indrekul on jumalik anne – kõigest, mida ta puudutab, valmib suurepärane roog.”

Toomas Hendrik Ilves on toiduvalmistamise vastu huvi tundnud juba lapsepõlvest peale, aga kirglikumalt hakkas ta kokakunstiga tegelema välisministri ametit pidades. “Toiduvalmistamise on mõnus moodus lõõgastumiseks,” nendib ta muheledes. “Toiduga mässatakse meil pikalt ja põhjalikult ning just jõulude aegu võtame ette neid kõige aeganõudvamaid toite.”

Jõuluvaikus saabub Ärmale siis, kui maailma eri nurkadest on lapsed-ämmad-vennad-õed kohale sõitnud. Perekondlikku kokkusaamist on oodatud terve aasta, et veeta pühad ilma linnakära ja -tuledeta, justkui omas maailmas, vajaduseta varbaotsagi tsivilisatsiooni pista. Ühtlasi peetakse ka kolme jõululapse sünnipäeva.

Retseptid


Ärma leib

0,75 l vett

1 kg rukkijahu

100 g fariinsuhkrut

2 tl meresoola

2–3 spl juuretist

•• Valmista juuretisest, kolmveerandist liitrist veest ja umbes kilost rukkijahust tainas. See peab hapnema vähemalt 12 tundi soojas tuuletõmbuseta kohas. Jaga tainas kaheks, üks osa pane võiga määritud leivavormi ja aseta 5–6 tunniks sooja kohta kerkima. Siis pane 220-kraadisesse ahju. 20 minuti pärast vähenda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel umbes 35 minutit.

Enne sööma hakkamist peaks leib vähemalt kaks tundi jahtuma, õigem oleks isegi järgmise päevani oodata.

Leivale meeldib hapneda ja kerkida näiteks jahtunud saunas või köetava põranda peal.

Parim leivajahu on mahe rukki-

täisterajahu (alati saadaval Tartu turul).

Jahu hulka võid segada seemneid, kaerahelbeid, köömneid, rosinaid, pähkleid jms.

Porgandi-apelsinisupp

12 inimesele

1,5 kg porgandeid

10 keskmist sibulat

(Peipsi äärest)

3 apelsini

30 g Valio võid (mis ei sisalda vett ja on määrimiseks parim)

1 liiter kanapuljongit

5 pipra segu

•• Riivi porgandid jämeda riiviga, tükelda sibulad. Sulata või pannil, lisa sibulad ja porgandid, hauta umbes kümme minutit. Pane puljong keema. Riivi kolme apelsini koor eraldi kaussi, pigista mahl porgandi-apelsinisegu hulka.

•• Tõsta segu puljongisse ja jäta 35 minutiks hauduma. Serveerimisel lisa riivitud apelsinikoored supile. Süües ei ole tunda keedetud porgandi maitset, domineerib apelsini värskus.

Millest leivateol veel räägiti

•• Evelin tunnistab, et süda kisub pigem maa kui linna poole. Õiget linnaenergiat käib ta ammutamas Pariisis või New Yorgis.

•• Enda äsjaremonditud Kadrioru lossis sisseseadmine on alles algusjärgus. Evelin üritab oma tegemisi ikka nii sättida, et Tallinnas saaks paari päevaga asjad aetud, sest Kadriorus polevat õhtuti suurt midagi peale hakata ja ruumi on ka vähe. Et neljaseks saav Kadri Keiu end seal kodusemalt tunneks, tuleb ruumides üht-teist veel ringi sättida.

•• Evelin on tütrega siiani ikka ise tegelenud. Praegu hoiavad ihukaitsjad tüdrukul silma peal, kui too mööda Kadrioru lossi koridore ringi jookseb. Sageli aitavad last hoida ka Evelini ema ja õde.

•• Terve elu sportvõimlemisega tegelenud Evelin spordib nüüd taas tõsisemalt. Koos  eratreeneriga rahmeldatakse jõusaalis ja tantsutrennis, aga kõige meeldivam viis vorm tagasi võita on Mulgimaa metsades jalutada.

•• Uue rolliga hakkab noor presidendiproua tasapisi kohanema. Tema meeskonda kuuluvad erasekretär ja ihukaitsja, kosmeetik Loore Härmat ja Katrin Sangla. Stilisti  peale Evelin ei mõtle. “Liialt teiste nõuandeid kuulates kipun ise ära kaduma. See kogemus on mul juba olemas, kus kõik soovitajad annavad oma parima, aga kokkuvõttes ei pruugi tervikpilt ootustele vastata,” räägib ta.

•• Evelini hea maitse tuleb Ärmal eriti esile. Hea koolituse sai ta enda sõnul sisearhitekt Ivi-Els Schneiderilt, kes aitas tal kujundada Ärma talu ja nüüd on Kadrioru sisustamisel abiks. Tema käe all jooniseid tegema õppides hakkas Evelin seda kunsti nii armastama, et pärast Ärma esimese saunamaja valmimist tundis kutsumust minna kunstiakadeemiasse sisekujundust õppima. Erma pargi külalistemaja luues sai ta aga end juba piisavalt teostada.