Juuni alguses säras Duvin (84) “Valga linna kroonikaraamatu” esitlusel. Pikk ja vaevarikas töö oli end ära tasunud. “Põhilise osa materjalist sain Tartu arhiivraamatukogust. Ei tea öeldagi, mitu päeva seal olin. Keskmiselt oli nii, et ühe aastakäigu kohalike ajalehtede läbitöötamine võttis aega üks-kaks päeva. Ja päevad olid ikka sellised, et üheksaks hommikul kohale ja õhtul siis ära, kui raamatukogu kinni pandi.” Ehk siis kaheksa tundi jutti.

Poeg kinkis arvuti

Ja see oli alles mustand. Siis hakkas Duvin veel lauseid korrektseks vormima ja lõi kogu teksti arvutisse. Muide, Duvini arvutihuvi ei jäänud pojal kaugeltki märkamata, mistõttu ta kinkis isale kompuutri. “Kirjutusmasinaga oleks olnud palju raskem seda tööd teha.”

Viie aasta eest polnud Duvinil ühegi kirjastajaga mingit kokkulepet. Sisuliselt töötas mees teadmata, kas kogu vaev üldse kunagi raamatukaante vahele jõuab. “Viimane aasta kuluski selle peale, et kirjastamisasjadega tegeleda. See oli küllalt närvesööv aeg.”

Valga linna kroonikaraamat kätkeb endas aastate 1900–1944 sündmusi. Kohalik elu on kuude ja päevade kaupa välja toodud. Raamatut trükiti 500 eksemplari, seda müüb Valga muuseum.

Väljavõte

Katked Valga linna kroonikaraamatust

Augustis 1911 esitasid reaalkool ja mõned linna algkoolid kuraatorile palve, et Valgas puhkenud kõhutõve tõttu koolid kuni 1. septembrini kinni jääksid. Kõhu-tõvesse on haigestunud juba mitusada inimest ja mõnikümmend on nendest surnud.