M. Night Shyamalani stsenaarium on jälle veidi paranormaalne ja ajab vaikselt tema loomingule omast kuuenda meele asja. Kuid samal ajal on filmil range kriminaalne ülesehitus. Tegemist on nagu Agatha Christie „Kümne neegri” looga, ainult lühendatud vormis. Lugu jookseb hästi ja sellel on hulganisti huvitavaid nüansse, mis sobivad kokku nii metafüüsika kui ka kriminaalsusega.

John Erick Dowdle on pannud oma lavastusse mängima head näitlejad, kuigi mitte just Hollywoodi esimese järgu tähed. Nii ei mängi lifti aheldatud tegelaste näkku vaadates kaasa vanade filmide pärand, mis vaatajat või näitlejat piiraks või suunaks. Mängu nüansid tulevad esile värskelt ja usutavalt.

Hea meeskonnatöö

Lifti jäänud seltskond, kes osutub abituks, on kujundina kõnekas. Müügimehe (Geoffrey Arend) lollid naljad suurendavad klaustrofoobses keskkonnas vaid pinget. Halbade sündmuste eelaimus on kohal veel enne, kui müügimees valguse kustudes surma saab. Triller töötab oma reeglite kohaselt raudselt ja järjekindlalt.

Võib-olla ei ole „Saatan” sõnumilt teab mis suur teos, kuid kindlasti on see paljude inimeste loomingu hea ja aus kokkumäng, kus on silmanähtavalt hea kaameratöö, kujundus ja teisedki filmi elemendid.

Bojana Novakovic mängib suurepäraselt edukat noort naist, kelle närviline loomus hoiab tapmisloos pinget üleval.

Liftis toimuv on monteeritud põnevalt üheks tervikuks väljas toimuvaga, kus turvamehed, politsei ja päästjad püüavad olukorda kontrolli alla saada, suutmata midagi ära teha. Kaadris on moodsalt kujutatud tragöödia, mis näitab veenvalt inimese piiratust. Jah, sonimine saatanast ja jumalast on siin ka olemas, kuid see ei riku teost päriselt ära.

Väljast kogu seda segadust klaariva mõrvauurija Bowdeni (Chris Messina) tegevusliin põimub finaalis uskumatul moel liftiasukate looga, et panna seejärel helge punkt tervele filmile. Vahekord metafüüsika ja kriminaalse reaalsuse vahel on tasakaalukalt paigas. Oma prääniku saavad kätte nii usklikud ameeriklased kui ka skeptik-intellektuaalid. Viimasena öeldud võivad nautida linna kivikõrbe kvintessentsi liftiruumis, kuhu on kokku kogutud tänapäeva pahed.

Saatan

Režissöör: John Erick Dowdle

Idee ja produtsent: M. Night Shyamalan

Osades: Chris Messina, Logan Marshall-Green, Geoffrey Arend, Bojana Novakovic jt

Alla 12 a keelatud

Tallinnas Solarises ja CCP-s, Narva Astris