Tegemist on trupiga, kus on koos endised Viljandi kultuuriakadeemia kursusekaaslased ja sõbrad, kes tahavad lihtsalt näha, kas nad ikka veel suudavad koostööd teha. Nähtavasti suudavad, sest neljapäeva pärastlõunal käisid SAALis veel viimased viimistlused nende etenduse “LP 12˝ 33 1/3 rpm” tarvis.

Etenduse nimi tähistab üht vinüülplaadi formaatidest. Idee autori ja kunstilise juhi Peeter Rästase sõnul ongi tegemist justkui albumiga ning ka suur osa inspiratsioonist on pärit muusikast. Täna õhtul pannakse SAALis lihtsalt plaadile nõel peale ja sealt tuleb, mis tuleb. Kolmteist inimest esitavad oma soolod, mis on üksteisega tugevas seoses. Etenduse läbiv teema on üksinduse positiivsus, mida osalised vägagi erinevalt interpreteerivad. Seetõttu on tulemas nii tantsu kui ka moodi, videolavastusi ja muusikat, teatrit ning ei-teatrit, sest mõnikord toimub stseen ka siis, kui lava on hoopistükkis tühi.

Nu.uniooni sooviks on publikule pakkuda lõuendit, kuhu inimesed saaksid lõpuks maalida omaenda pildi. Erinevad lood, mis tihtipeale on kindla alguse ja lõputa, annavad lihtsalt aluse ning lõplik teos sünnibki publiku peas. Peeter Rästase ja nii-öelda vastutava väljaandja Erni Kase peas hakkas sellise albumilaadse etenduse idee tiirlema juba möödunud aasta lõpus. Kokku kutsuti endised kursusekaaslased ning õpetajad Eve ja Andres Noormets ning ühineda paluti ka mõnel sõbral. Nu.unioon oligi olemas. Suures osas sama seltskonnaga astuti üles ka 2006. aasta suvel Baltoscandalil Reuniooni nime all, millest on tuletatud ka praegune nimi. 

Kui ideed on õhus olnud kaua, siis etendus ise on sündinud vähem kui kuu ajaga. Sõbrad sõitsid juuli lõpus lausa üheksaks päevaks Prantsusmaale Performing Arts Forumi (PAF) loomemajja, kus kõik ideeliselt kokku pandi. Kodust kaugemale, PAF-i loomemaja eraldatusesse tahtsidki nad minna seetõttu, et pääseda suvise Eesti sekeldustest. Muidu oleks keset ideede genereerimist ja prooviperioodi ilmtingimata kellelegi asjaosalistest helistatud ja kutsutud näiteks mingeid suvepäevi juhtima. Prantsusmaale minek elimineeris aga kõik äraminemise kiusatused.

Peeter Rästas kutsub inimesi julgelt etendust vaatama ja samas hoiatab, et kõike, mis laval toimub, ei maksa siiski väga tõsiselt võtta. “LP 12˝ 33 1/3 rpm” on Kanuti Gildi SAALis kavas ka homme õhtul. Ning kui kõik hästi läheb, siis saab etendust mõnes muus paigas vaatama minna ka pärast tänavuse tantsufestivali lõppu.

8. Augusti TantsuFestival

Eesti mainekaim rahvusvaheline nüüdistantsufestival

18.–31. augustini

Tallinnas Kanuti Gildi SAALis

Esinevad: Roheline Punk, nu.unioon, Frans Poelstra ja

Robert Steijn, Palle Dyrvall ja Caroline Hainaut, Thomas Lehmen, Jordi Cortes ja Damian Munoz,

Boris Charmatz, Liisa Pentti, Anne Juren ja Krõõt Juurak, Jonathan Burrows ja Matteo Fargioni.