Kõige mainekama, lavastajapreemia sai Linnateatris lavastatud Turgenevi “Isade ja poegade” eest Adolf šapiro, kes lõi esimese välislavastajana pretsedendi, et see preemia läheb Eesti piiridest välja. Šapirot võib välislavastajaks kutsuda vaid tinglikult, ta on Eestis teinud kokku kuus lavastust ning kõik need on olnud sündmused hooaja või aastakümnendi lõikes.

Šapiro “Isad ja pojad” oli ajakirja Teater.Muusika.Kino aastaankeedis kõige sagedamini parimaks lavastuseks nimetatud teos. Teenekas teatrimees pälvis veel Kultuurkapitali aastapreemia, mille määramisel arvestati ka ta varasemaid töid, mullu ilmunud mälestusteraamatut ja pedagoogitööd.

Näitlejapreemia sai Lembit Peterson, kellele tõi võidu osatäitmine “Isades ja poegades”. Petersoni rolli on kiitnud kriitika ning see töö oli kaalumisel ka möödunud aasta riiklike preemiate žüriis. Nagu ka Adolf Šapiro “Isade ja poegade” lavastajatöö.

Muusikateatri alal tõstis žürii esile Vanemuise teatri koori ja selle koormeistrit Piret Taltsi. Sellega tunnustati koori tööd Vanemuises aasta jooksul välja tulnud ooperites ja muusikalis. Tantsu alal jagasid auhinda estoonlane Kaie Kõrb ja Vanemuise solist Jelena Karpova.

Teatripidu juhtisid õhtu lavastanud Aarne Mikk ja Helgi Sallo, kes tänas lavalt estoonlasi nende panuse eest teatri loomingulisse arengusse. Peo kandis eile osaliselt üle Eesti Televisioon.

Teatri aastaauhinnad 2002

(auhindu rahastab Kultuurkapitali näitekunsti sihtkapital)

Draamalavastuste auhinnad

• Lavastajaauhind: Adolf Šapiro (”Isad ja pojad”, Tallinna Linnateater)

• Meesnäitleja auhind: Lembit Peterson (Nikolai Petrovitš Kirsanov – ”Isad ja pojad”, Tallinna Linnateater)

• Naisnäitleja auhind: Leila Säälik (Loviisa – ”Niskamäe kired”; Ema – ”Rongid siin enam ei...”, Ugala)

• Meeskõrvalosa auhind: Jaan Rekkor (Aleksandr Vladimirovitš Serebrjakov – ”Onu Vanja”, Ugala; Moki Parmjonõtš Knurov – ”Kaasavaratu”, Endla)

• Naiskõrvalosa auhind: Kaie Mihkelson (Roberto Ema, Perenaine, Ema, Teine libu – “Roberto Zucco”,Vanemuine)

• Kunstnikuauhind: Ene-Liis Semper (”Roberto Zucco”, Vanemuine; ”Tango”, Draamateater; ”No More Tears”, Von Krahli Teater)

• Žürii eriauhind: Kaarin Raid (Tšehhovi näidendite tundliku ja meisterliku lavastamise eest – “Onu Vanja” ning taastatud ”Kirsiaed” (1994) ja ”Kajakas” (2001)

• Kriitikaauhind: Evi Arujärv (professionaalse teatrikriitika eest). ““Ernani”-kontsert või etendus taustadega?” (Postimees, 20.01), ““Don Giovanni” kui liblikas kitsas ruumis” (Postimees, 7. 11), “Kolm värsket muusikalavastust: eksistents siin ja eikuskil” (Sirp, 21. 06), “Evita-pühaku elu privaatsfääris” (Sirp, 21.06), “Miss Saigon”: ennustuste täitumine (Sirp, 8. 11.) ja “Tark naine” ja prügikastipoeetika: head elu oodates” (Teater.Muusika.Kino. nr.1)

• Muusikalavastuste auhind: Vanemuise teatri koor ja koormeister Piret Talts(lavastuste ”Salakütt”, ”Evita”, ”Armujook” ja ”Maskiball” eest)

• Balleti- ja tantsuteatri auhind: Kaie Kõrb (osatäitmised ballettides ”Cassandra”, ”Luikede järv” ja eesti uue lavamuusika õhtus ”Peegeldused” (Estonias) ja balletis ”Armastuse tango” (Vanemuises), Jelena Karpova (osatäitmised ballettides ”Armastuse tango”, ”Bambi” ja ”Chopiniana” (Vanemuises)

• Balleti- ja tantsuteatri eriauhind: Jüri Nael (koreograafia ja liikumine lavastustes ”Kevade” (Ugala), ”Evita” (Vanemuine), ”Kosjasõit” (EMA kõrgem lavakool ja Vanalinnastuudio), ”Miss Saigon” (Vanalinnastuudio ja Smithbridge Production’i ühisprojekt)

• Ants Lauteri nimeline näitlejaauhind: Mait Malmsten (10 aastat väga head teatritööd, mille hulgast tõstetakse esile järgmisi rolle: Erland Jansson (”Gertrud”), söör Mordred (”Merlin”), Johan Köler (”Doktor Karelli raske öö”), Rodolpho (”Vaade sillalt”), Louis Ironson (”Inglid Ameerikas”), Arno, Ants (”Kured läinud, kurjad ilmad”), Nicholas Nicleby (”Nicholas Nickleby”), sir Irons (”Kuningas Richard III tragöödia”), Rene Gallimard (”M.Butterfly”), Don Juan (”Don Juan ehk Sevilla pilkaja”), Orin (”Väike õuduste pood”), Mart Tuisk (”Kadunud poeg”), Šmuel Šprol (”Kummikauplejad”), Padraic (”Inishmore’i leitnant”).

• Ants Lauteri nimeline näitlejaauhind: Gert Raudsep (10 aastat väga head teatritööd, mille hulgast tõstetakse esile järgmisi rolle: Rolf (”Helisev muusika”), reverend Hale (”Salemi nõiad”), Ivan Bunin (“Tšehhov jaltas”), Kirp (”Antigone New Yorgis”), Biff (”Proovireisija surm”), markii de Posa (“Don Carlos”), Todd Duncan (”Lendsaurused”), Umberto (”Abielu itaalia moodi”), Frank (”See pärnapuulehtla”), kapten Tomusk (”Vabaduse rist”), Kävlinge (”Unistus Mallorcast”), Jakobi (”Rongid siin enam ei...”).

• Priit Põldroosi nimeline auhind: Luule Epner (pedagoogilise tegevuse eest Tartu Ülikooli teatriteaduse õppetooli rajamisel, noorte teatriteadlaste kasvatamisel ning võttes arvesse tööd kogumiku ”Hermaküla” koostamisel ja toimetamisel.)

• Aleksander Kurtna nimeline auhind: Anu Lamp (2002. aastal esietendunud näidendite ”Tõestus”, ”Kopenhaagen” ja ”Pühapäev” eesti keelde tõlkimise ja senise kõrgetasemelise ning mahuka tõlkeloomingu eest)

• Salme Reegi nimeline auhind: Rosita Raud (pühendumise ja süvenemisega loodud isikupärased kunstnikutööd nukulavastustele, silmapaistvalt kõrge nukukultuuri teadvustamine nii kunstnikuna kui ka pedagoogina (”Hofmeister ehk ”LÄRM”, Nukuteater, ”Jussikese seitse sõpra”, Nukuteater)

• Georg Otsa nimeline auhind: Aino Külvand ja Liidia Panova-Järvi. Elutöö eest eesti muusikateatris

• Kristallkingakese auhind: Elisabet Tamm (Catherine – ”Tõestus”, Tallinna Linnateater), Maria Soomets (Sonja – ”Onu Vanja”; Heta – ”Niskamäe kired”; Jentl – ”Deemon ja ingel”, Ugala)