Iga aumärgi olemus ja taust on ajalooliselt ja selle pälvinud isikuti lühidalt lahti kirjutatud. Tekstid pärinevad Hannes Walteri, Paul Luhteini ja Ivo Manfred Rebase sulest.

Kõiki riiklikke teenetemärke võib praegu Rahvusraamatukogu rariteetide saalis veebruari lõpuni avatud näitusel väljapanduna näha.

Riigikantselei sümboolikaosakonna juhataja Leo Aadel ütles Eesti Päevalehele: “Praegu on selle albumi alajaotus määratud nii, et sel nädalal saavad albumi kõik riiklikud ja munitsipaalkoolid ning järgmisel nädalal teadus- ja rahvaraamatukogud.” Neid koole on umbes 700 ja raamatukogusid 600 ning album antakse neile tasuta.

Riigieelarve vahendeist 2000 eksemplaris trükitud album, mis läks koos eelneva näidismapiga (700 eks) Aadeli sõnul maksma “alla miljoni”, kahjuks müüki ei lähe. Koolidest ja raamatukogudest üle jäänud eksemplarid antakse enamasti ministeeriumide ja riigiasutuste kingifondi. “Kui alljaotus on tehtud, siis on huvilistel võimalik tellida üksikuid eksemplare,” lubas Aadel.

Kirjastuse SE & JS omanik ja kirjastaja Sirje Endre ütles: “Tahtsime teha väärikat, Eesti riigi juubelile vastavat trükist, mis poleks kommertslikult särav ja kallis ning millel poleks raha lõhna juures.” Kirjastus SE & JS võitis riigihangete seaduse alusel korraldatud konkursi, millel esitatud tingimused olid Endre sõnul “kaunis mõtlemapanevad”.

Läikivad teenetemärgid on trükitud mitteläikivale mattkriitpaberile, trükikoda Tammer-Paino tegi Tamperes proovitrüki, mis vaadati üle ja korrigeeriti mõningaid värvitoone.