Raadio 2-s eelmisel aastal BUME-t koordineerinud Sten Teppan kinnitas, et edetabelisaatest loobuti raske südamega. “Balti uue muusika edetabel on idee poolest superasi, aga kuna selle organiseerimine on lätlaste õlul, teevad nemad ka reeglid,” nentis Teppan. “Meie jaoks tundus teist aastat järjest sama süsteemi järgi töötamine mõttetu.”

Eelkõige puudutab see Teppani sõnul lugude edetabelist väljalangemist ja hääletamist, millest Eesti-poolsetel korraldajatel puudus igasugune ülevaade. “Kuigi mul puuduvad tõendid, on põhjust eeldada, et häältega ehk saates jätkajate ja väljalangejatega käis päris suur manipuleerimine,” sõnas ta.

Hääletada ei saa

BUME Läti-korraldaja Toms Grevins ütles, et nemad lihtsalt andsid Raadio 2-le tasuta saate, mida üle kanda. Tema sõnul ei saa eestlased ka mobiiltelefoni teel hääletada, sest siinne mobiilsideteenus ei paku riikidevahelist SMS-hääletust.

Tänavune Eesti-poolne korraldaja Laura Noodapera andis lootust, et varsti võib BUME-le tekkida Eesti kodulehekülg ning aasta lõpust või uue aasta algusest hakkavad Eestis toimuma ka edetabelibändide kontserdid. Lätis on edetabelil oma telesaade ning kodulehekülg www.baltictop.lv, kus saab vaadata tabeliseisu ja osalevate ansamblite videoid.

Eesti bändidest osalevad tänavu edetabelis Honey Power, The Nymph, Aides (esimeses saates), Agent M, StereoChemistry, Diskreetse Mango Trio, Ska Faktor, Leech, Ketaspidur ja Ruth. Igal nädalal langeb kõige vähem hääli saanud bänd välja ning tema asemel tuleb tabelisse samast riigist uus ansambel.

Sten Teppani hinnangul on seekordne Eesti bändide nimekiri oluliselt kobedam kui mullu. “Kümnest võistlevast Eesti bändist seitse on esinenud meil saates “R2 LIVE!”,” tõi ta esile. “Ma arvan, et see kõneleb enda eest.”

Honey Poweri laulja Martin Kikas ütles, et sellest on küll väga kahju, et eestlased hääletada ei saa, aga vähemalt saavad bändid osa võtta ja koduleheküljelt videoid vaadata. “Ma ei arva, et kõik Eesti bändid seetõttu viimaseks jääks,” leidis ta. “Eelmisel aastal olid ka lätlaste ja leedulaste hääled ülekaalus ja siis läks Eesti omadel normaalselt.”

BUME ametlik avalöök tehakse 2. novembril Riias, kus toimuval kontserdil astub üles ka The Nymph.