— Millest tuli otsus Rabarockil comeback teha?

— Lemo (L): Me arvasime, et see saab olema esimene küsimus. Me ei tee comeback’i, sest me pole laiali läinudki.

— Alo (A): Me pole kunagi teinud ühtegi viimast kontserti, me pole ka stuudios käinud, aga kambana oleme kogu aeg suhelnud.

— L: Viimane kontsert kronoloogilises mõttes oli jah, aga seda ei kuulutatud välja kui viimast kontserti.

— A: Ühel hetkel lihtsalt ei tulnud järgmist kontserti.

— L: Samas, teisest küljest... ehk me olemegi comeback-bänd.

— A: Selles mõttes jah, et comeback on ju väga hea stiil.

— Kust tuli idee „Operation B” Vanilla Ninjaga uuesti sisse teha?

— A: Vanilla Ninjast. Mõtlesime nende peale ja idee tuli.

— L: Tegelikult on nad ju meie algkoosseisust, meil on hästi laia koosseisuga ansambel.

— A. Piret oli 7 ja Lenna oli 6.

— L: Kuna me teeme üle väga pika aja jälle kontserti, siis mõtlesime, et kutsuks kõik tegelased jälle kokku.

— A: Nad on nii rokid tšikid. Meile tundus, et tahaksime nendega koos midagi teha, ja selgus, et neile ka idee väga meeldib.

— L: Kui sa kuulad mingit lugu, mis on pärit 15 aasta tagant, siis ikka ju kibeleb sees, et kuidas kõlaks see lugu 21. sajandil. Meil oli mitu mõtet, kellega koos teha, aga Ninjad kaalusid kõik muud mõtted üles.

— A: Ninjad olid meie esimene valik ja kui selgus, et ka nemad on nõus, siis läks loomulikult kohe asjaks. Ega me lugu liiga palju ümber ka teinud.

— L: Originaal jääb samaks, sinna tuleb lihtsalt Ninjade sündipartii ja vokaal juurde. Rabarockil on nad meiega laval.

— A: Rabarockil teevad nad meiega isegi rohkem lugusid.

— Seoses Rabarockil esinemisega ilmub B.D.Ö hitikogumik. Juttu B.D.Ö vana materjali uuesti väljaandmisest oli juba esimese Rabarocki ajal, aastal 2005. Sellest on nüüd möödunud neli aastast. Kuidas see nii kauaks venima jäi?

— A: Lakooniline vastus oleks: me pole viitsinud. (Naerab.)

— L: Veel lakoonilisem vastus oleks aga see, et materjal oli kadunud. Me ei teadnud, kus meie stuudiolindid on.

— A: Mõte on olnud, me oleme sellest rääkinud igal aastal näiteks minu sünnipäeval või B.D.Ö sünnipäeval, mida me ka tähistame.

— L: Seoses kolimisega leidsin stuudiolindid kohast, kus nad ei oleks tohtinud olla. See oli oluline motivatsioon asja mitte edasi lükata ja hakata mõtlema, et ehk nüüd oleks aeg. Kõik asjad tunduvad alguses ju maru lihtsad. Anname plaadi välja, teeme kontserdi ja kõik on väga tore. Aga mida enam sa mingisse teemasse süüvid, seda rohkem oksi tekib puule. Praegu oleme enam-vähem suutnud need oksad kuidagi ära taltsutada, aga vahepeal oli küll täielik segadus. Mõtteid oli rohkem, kui teha oleks jõudnud.

— A: Me oleme muidugi selles suhtes ka hea bänd, et meil pole asjade suhtes mingit üksmeelt.

— L: Nüüd on ka ju juba üks bändiliige idee poolest lahkunud.

— A: Minu arvates see ikka nii hull ei ole. B.D.Ö on nagu Leningrad Cowboys, kust kedagi välja ei visata. Need, kes on meie liikmed, on seda igaveseks ajaks.

— L. Nad on liikmed isegi siis, kui nad ei ole laval.

— A: See, mida me põhiliselt teeme, on vaidlemine igasuguste vormiliste küsimuste üle. Kas see peaks olema nii ja kas see peaks olema naa? Kas plaadil peaks olema 23 lugu või 12? Kas plaadiümbris peaks olema punane või must? Eks sellele kulub ka oma aeg.

— L: Lõpptulemusena me lahendame need küsimused autoritaarselt. Me anname konkreetse asja kellegi kätte, kes selle ära teeb ja mingit demokraatiat ei ole.

— A: See on ka kõige parem lahendus, siis ei ole teistel midagi möliseda. See mees, kes asja ära teeb, see otsustab.

— Re-release’ina tuleb välja box, kus on peal kogu B.D.Ö looming, ja DVD, mis sisaldab videomaterjali B.D.Ö kohta. Kui raske oli videomaterjali kokku saada? Olen kuulnud, et suure osa ETV omaaegse muusikasaate „7 vaprat” arhiiviga on kurvad lood ning sellest pole eriti midagi säilinud.

— L: See võib tõsi olla. Ka meie uurisime ETV arhiivist ning seal „7 vapra” jaoks lindistatud „Operation B” videot ei kajastunud. Kui inimene midagigi B.D.Ö-st teab, siis mäletab ta poksikinnastega tüdrukuid ja refrääni. Aga midagi on alles, eks me ole ise ju ka üsna usinasti talletanud. Ja kui ei ole Beta-kassetil, siis on VHS-kassetil olemas ja selle rariteetsus vähendab kvaliteedinõuet. Kui seda on ainult üks eksemplar maailmas, siis võib see olla ka VHS, peaasi et olemas on. Indreku käes oli meie videokogu ja Lemo käes olid kuskil meie lindid.

— L: VHS-id olid ka minu käes.

— A: Õnnekombel oleme seda aja jooksul lihtsalt kogunud. Uskumatuid jõupingutusi ei tehtud, kedagi arhiividesse ei komandeeritud.

— L: Meil oli palju asju siiski olemas. Küsimus oli selles, kas seda materjali sai kasutada. B.D.Ö esimene kontsert aastal 1991 on meil täismahus üles võetud VHS-kaameraga. Küsimus oli, kas me saame selle pealt materjali kätte, kuna magnetlint ju ajapikku hääbub. Paned kasseti sisse ja hakkad kohe salvestama, kuna järgmisel korral võib juba läbipaistev lint tulla. Õnneks saime kõik kätte ja seda materjali on üllatavalt palju, kokku kaheksa tundi, millest jääb järele um­bes poolteist tundi.

— L: Box ilmub alles sügisel. Enne Rabarocki ilmub kogumik „Heavy Metal Megahits”, kus peal on B.D.Ö meie arvates edevamad lood läbi aegade. Valik sai tehtud pärast pikki vaidlusi. Plaadi peale jõudis 22 lugu.

— Liigub kuulujutt, et videot „Band From One Billion Years B. C.” näidati omal ajal hästi palju Kanal 2-s. Isegi nõnda palju, et selle kohta tuli vaatajatelt kaebusi. Kuidas teil õnnestus see video seal sellisesse rotatsiooni saada?

— L: Mis asja? Väga huvitav fakt. Kui nii ka oli, siis võis põhjus olla selles, et see oli lihtsalt oma aja kohta eriti lahe video või et seal tegid saateid B.D.Ö-ga lähedalt seotud inimesed.

— A: Ma ei teadnudki, et seda omal ajal nii palju näidati.

— Millest tuli omal ajal idee jagada singlit „Band From One Billion Years B. C.” tasuta?

— A: Siis oli selline idee veel seksikas ning internet ikka veel väga uus kanal ja kõik üritasid mõelda, kuidas interneti abil muusikat müüa. Mõte, mida mõeldakse veel tänapäevalgi. Kuid toona oli mõte veel värske. Et kõik kolib internetti ja me müüme seal palju muusikat. Meie mõtlesime, et äkki me ei peakski siis seal muusikat müüma, anname tasuta. See tundus nii tore.

— L: Et seda mitte nii väga tasuta saada, pidid inimesed natukene vaeva nägema. Minu jaoks oli internet siis täiesti võõras teema ja mina poleks suutnud seda teha. Kasseti saamiseks oli vaja netist üles leida B.D.Ö koduleht ja välja printida meie allkirjad.

— A: Enamikul inimestel polnud arvuteid ja ka enamikul firmadel polnud arvuteid. Kõik käis vanaaegselt: post, kirjad, telegrammid.

— L: Kuku raadios oli aastal 1995 kuus või seitse arvutit. Kujuta ette – suur raadio, mis levib üle Eesti, ja sul on seitse arvutit!

— A: Ning suuri servereid, kuhu üldse oli võimalik midagi üles riputada, oli Eestis vist ainult teaduste akadeemial ja kõik käis selle serveri baasil. See oli väga naljakas aeg.

— L: Kui su arvutil oli 16 Gb kõvaketas, olid väga kõva tegija, enamikul oli 8 Gb ketas.

— A: Nüüd on inimestel taskus telefon, mis on võimekam kui enamik tollaseid arvuteid.

— L: Tulles tagasi teema juurde – meile on alati meeldinud manipuleerida igasugu asjadega ja see oli ka osa meediamanipulatsioonist.

— A: Ausalt öelda oli idee võita odavat populaarsust, mis ka toimis, kuna sellest tehti ju kohe uudis.

— L: Me ju vihkasime seda muusikat, mis me tegime, meie eesmärk oli saada kuulsaks ja rikkaks. Kuulsaks peaaegu saime, rikkaks ei saanud. Nüüd on siis käes aeg rikkaks saada.

— A: Nii kui me rikkaks saime, ei viitsinud me enam muusikat teha.

— L: Ei noh, päris rikkaks me ju veel ei saanud.

— A: Aga nüüd on kriis käes, teeme muusikat.

— L: „Kriisist kriisini” on B.D.Ö slogan. Siis kui kriis hakkas, 1996. aasta lõpus, 1997. aasta alguses, toimusid ka B.D.Ö seni viimased kontserdid.

— A: See on nii nagu suure börsikrahhigagi: kui kõik kaotasid, võitsime meie tohutult ja see oli ka motiveerija.

Kes nad on?

B.D.Ö

•• Lemo – vokaal ja kitarr

•• Inz – löökpillid ja taustavokaal

•• Petukene – kitarr ja taustavokaal

•• Alo – bass

•• Tuli kokku 1990. aastal

•• Viimase kontserdi andis 1996. aasta talvel

Täispikad albumid:

•• „Greetings Musiclovers” (1991)

•• „Heavy Metal Nonstop” (1992)

•• „Anblögged” (1993)

•• Esineb 13. juunil Järvakandis Rabarocki festivalil