Viie ja poole tuhande elanikuga Byron Bay linnaga oli mu esimene kokkupuude pea üksteist aastat tagasi, kui otsustasime sõbrannaga veeta koolivaheaeg kuskil soojemas kohas kui Sydney. Kuulsime Byroni kohta tuttavatelt, kes seda väikest hipilinnakest kindlasti vaadata soovitasid.

Nagu lubatud, oligi tänaval näha palju rastapatsidega noori. Mäletan, kuidas ühel kesklinna muruplatsil lasid paljasjalgsed lapsevanemad oma kahel alasti väiksel lapsel rõõmsalt ringi jalutada. Kohalike enamik kandis new age’i riideid, mis tehtud reeglina kanepikangast või kaunistatud värvilise batikamustriga. Poode, kust selliseid riideesemeid osta võis, leidus linnakeses kuhjaga.

Tänaseks on Byron Bay veidi muutunud. Hipid ei torka enam silma domineeriva elanikkonnana. Nüüd on lisandunud arvukalt surfareid ja turiste ning puhkust veetvaid Austraalia noori.

Eriti populaarne on Byron Bay aasta lõpus, mil keskkoolist vabanenud õppurid umbes nädalaks kambaga Byroni-sugustesse rannalinnadesse pidutsema suunduvad.

Veel torkavad tänaval silma backpacker’id ehk seljakottidega mööda Austraaliat ringi matkavad tavaliselt nooremapoolsed inimesed maailma eri paigust. Linn teab seda, ja nii pole Byronis raske leida odavat, matkajatele mõeldud ööbimiskohta.

Hostelid, kus ööbitakse tavaliselt mitmekesi toas, on huvitav paik peatumiseks, sest tavaliselt leiab sealt üsna kirju seltskonna. Üldjuhul on hostelites ühiskasutatav köök ning telerituba, võib juhtuda, et ei puudu ka bassein. Hea mõte on laenata hostelist soodsalt ratas ning ümbruskonnaga tutvust teha.

Tööstuslik minevik

Sydneyst 800 kilomeetrit põhja pool asuv Byron Bay oli enne turismisihtkohaks saamist tööstuslinnake piima- ja kalandustööstuse ning tapamajaga, tegeleti ka vaalapüügiga. Linn asutati 1870. aastal ning algselt tunti seda nime all Cavanbah.

1960-ndate alguses avastasid surfarid Byron Bay sooja sinise ookeanivee ning sobivad lained. Nii võibki linna ääristavatel kaunitel randadel näha minibusse, kus veedavad öö noored surfarid, kes suunduvad hommikul lainetesse, et järgmisel päeval järgmisele rannale sõita.

Ühe kohaliku sõnul toimus Byron Bays aastakümneid tagasi suur muusikafestival, kuhu kogunes arvukalt hipinoori. Paljudele hakkas see paik meeldima loodusliku ilu ja lopsakuse pärast. Ühtlasi kasvasid siin ka narkootiliste omadustega seened. Nii otsustasidki paljud hipid Byron Baysse elama jääda. Tänaseks on osa neist lahkunud, kuid mõned on endistele eluviisidele truuks jäänud ka pensionipõlves.

1980. ja 1990. aastatel sattus Byron Bay kultuuriinimeste huviorbiiti. Linna saabusid filmiinimesed, kirjanikud, näitlejad ning kunstnikud, tuues endaga kaasa küllaldaselt loovat energiat. Nüüd toimubki Byronis arvukalt festivale, nagu iga-aastased muusikafestivalid ning kirjandus-, filmi-, jooga- ja allveefestival.

Byron Bays hoitakse suure au sees looduslähedast eluviisi. Nii võib kohaliku lasteaia pesukuivatusnööril näha kuivamas taaskasutatavaid riidest mähkmeid, samal ajal kui enamik Austraalia lapsi jookseb rongi ühekordsetes pabermähkmetes. Samuti on Byronis küllaldaselt orgaanilise toidu poode, kus kemikaalidest puutumata toidu hinnad on üsna soolased.

Kohalikud elanikud armastavad tagaaedades ise aedvilju kasvatada või neid orgaaniliste juur- ja puuviljade turgudelt osta. Oluline on ka prügi sortimine ja keskkonnaalased avalikud arutelud. Taaskasutamine ja jäätmekäitlus on niivõrd moes, et poelettidel kohtab huvitavaid vanadest asjadest disainitud uusi esemeid märksa tihemini kui teistes Austraalia linna-

des.

Kui kohalikku raadiot kuulata, ajalehte sirvida või tänava teadetetahvlil kuulutusi lugeda, jääb silma, et palju on juttu joogast, meditatsioonist ja teistest teraapiatest, mis vähegi keha- ja hingehoidmisega seotud. Austraalia kuulsal näitlejal ja lauljal Olivia Newton-Johnil, kes mängis John Travoltaga filmis “Grease”, on Byron Bay mägimaastikul tervisespaa, kus kasutatakse ainult orgaanilisi aineid ning külastajate söök kasvab oma aias.

Tänapäeval meelitab Byron Bay teisigi kuulsusi. Üsna levinud on, et seal peavad eksklusiivset restorani või hotelli Sydneys töötavad tele- või filmitegelased.

Linnakeses asub ka üks maailma kallemaid ning luksuslikemaid võõrutuskliinikuid. The Sanctuary (tõlkes “varjupaik”) on alkoholi- või narkosõltuvuse ravimisele suunatud asutus, kus küsitakse nädala eest 25 000 dollarit ehk ligi 250 000 krooni ning kus patsiendi käsutuses on isiklik arst, psühhoterapeut, öövalvur, kokk, joogaõpetaja, nõelravija, natüropaat, kunstiterapeut, treener, füsioterapeut ja autojuht.

Byron Bay kasvav populaarsus ja eksklusiivsed teenused kergitavad ka kinnisvarahindu ja viimastel aastatel on linnake läbi teinud kiireid muutusi.

Byron Bay asub parasvöötme ning subtroopilise ala ristumiskohas, millest tulenevalt on ookeanivesi meelitavalt soe ning piirkond on rikas looma-, linnu- ja taimeliikide poolest. Aasta keskmine õhutemperatuur on Byronis 24 plusskraadi.

Surf ja õhupall

Peamine vaatamisväärsus on kindlasti Byron Bay majakas, kust võib hea õnne kohal näha ujumas nii vaalu kui ka delfiine. Byron Bayd reklaamitakse kui ühte Austraalia kuulsamat vaalade vaatlemise kohta. Iga aasta juunis-augustis mööduvad tuhanded küürvaalad Austraalia idapoolseimast tipust, tulles Antarktikast ning suundudes paljunemiskohta Suurel Korallrahul. Augustist novembrini mööduvad vaalad vastassuunas, nüüd juba koos vastsündinud poegadega.

Kuigi mäetipul asuva ilusa lumivalge majakani jõudmine võib tunduda paraja trennina, avanevad sellest Austraalia kõige idapoolsemast mandripaigast võrratud vaated nii krellsinisele ookeanile kui ka pikkadele liivastele randadele. Majakast lõunasse jääb näiteks kilomeetritepikkune Tallow Beach.

Byron Bay on sobiv koht surfikarjääri alustamiseks, kuna seal tegutseb mitmeid surfikoole, kes algajate grupi sõbralikult vöösügavusse vette viivad ning surfamise põhitõdesid õpetavad.

Samuti on Byron Bay ümbrus fantastiline koht õhupallilennuks. Raske on kirjeldada tunnet, mis valdab, kui keset subtroopiliselt lopsakat loodust viljakalt rohelisest orust aeglaselt õhupallikorvis taeva poole tõusma hakata. Hingematvat ilu ja loodust, ookeanist tõusvat päikest, mägesid, veekogusid ning tikutopsidena paistvaid varahommikuselt virguvaid kodusid – seda kõike on liiga palju fotole jäädvustamiseks.

Kui õhupall hakkab taas maapinnale laskuma, on elevust küllaga, sest jääb piloodi otsustada, millise farmeri karjamaale täpselt laskutakse. Õhupallile pretendeerijaid, kes majaukselt lehvitavad ning kohvile kutsuvad, leidub küll ja enam.

Kindlasti tasub Byronis olles ka auto rentida ning ümbruskonnas ringi sõites avastada lähedasi randu, linnakesi ja lopsakat mägimaastikku.

Kuigi Byron Bay elanikud ja külastajad võivad üksteisest märkimisväärselt erineda vaadete, tausta ja rahakoti paksuse poolest, on just see mitmekesisus kauni looduse kõrval Byron Bay vägevaim trump.

Näha ja surra

•• Byron Bay peamine vaatamisväärsus on majakas, kus saab tutvuda hoone ajalooga, nautida meeldejäävaid vaateid ning hea õnne korral näha vaalu ja delfiine.

Mida kaasa tuua

•• Kaasa tasub tuua kohalikku käsitööd, mille valik on rikkalik, alustades käsitsi tehtud seebist ja lõpetades kunstiga. Näiteks asub Byronis kuulus küpsisevabrik Byron Bay Cookie Company ning teepuuõlitööstus Thursday Plantation, mis valmistab kosmeetikatooteid. Samuti leiab sealtkandist mitmeid väikesi makadaamiapähkli- ja kohviistandusi.