Arstid pidevalt valves

Cannes’i festival ei ole ühtegi filmitegijat Kaug-Idast tagasi saatnud ja nagu varasematelgi aastatel on Cannes’is suured hiinlaste delegatsioonid. Küll aga kontrollitakse festivalikülalisi põhjalikult. Samuti on korraldajad hoolitsenud selle eest, et kohalik meditsiiniteenindus oleks kõrgendatud valmisolekus – arstid on festivalikeskuses öö-päev läbi valves.

Festivali juhtkond on siiski seisukohal, et staarid ei pea mööda punast vaipa kõndima, marliside näol. Kuigi Prantsusmaa on Euroopa kõige suurema SARS-i levikuga maa, on seal antud teada siiski vaid kolmest võimalikust haigusjuhtumist.

“Purpurliblikas” on Hiina filmisõprade seas palju kõmu tekitanud teos, mis räägib Teise maailmasõja aegsest võitlusest jaapanlastega. Peaosa mängib seal praegu diiva staatusse tõusnud Zhang Ziyi. “Purpurlibli-

kat” kõrvutatakse sageli teise hilise suure Hiina läbilöögifilmi, Zhang Yimou “Kangelasega”.

Kultuuriministrite arutelu

Festival avatakse täna romantilise mõõga ja mantli draama “Tulp Fanfan” uusversiooniga, kus peaosades mängivad Vincent Perez ja Penélope Cruz. Avatseremoonial esitavad kuulsad tantsijad Carolyn Carlson ja Marie-Claude Pietragalla festivalile pühendatud uudisteose.

Homsest võib näha võistluskava, mis on pühendatud Euroopale. Festivalile on kutsutud nii Euroopa Liidu kui ka kandidaatriikide kultuuriministrid, sealhul-gas Eesti kultuuriminister Urmas Paet. Ministritele korraldatakse diskussioon “Euroopa filmi uued territooriumid”, kus kultuuriministeeriumi teatel Urmas Paet ei osale. Euroopa päeva üritused toimuvad Euroopa Komisjoni hariduse ja kultuuri eest vastutava liikme Viviane Redingi juhtimisel.

Asjatundjate hinnagul pole Iraagi sõjaga seotud maailmapoliitiline vastasseis mõjutanud Ameerika ja Prantsusmaa kineastide vastasseisu, ka võistluskavas on kaks USA filmi.

Meg Ryan töötab tänavu festivali žüriis. Cannes’i on oodata palju Hollywoodi staare: Nicole Kidman, Sean Penn, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, James Caan, Tom Cruise jt.

Võitlus SARS-iga tõmbab festivalile tähelepanu

Eesti Filmi Sihtasutuse välissuhete juht Karlo Funk ütles eile pärast Cannes’i jõudmist, et tema teada pole ühtki eestlast lennujaamas seoses ohtliku kopsuviirusega tülitatud.

“Hiinlasi ja korealasi kõndis ilma maskideta ringi ja keegi ei teinud teist nägugi,” nimetas Funk. “Lõuna-Prantsusmaal ei ole seoses sellega mingit paanikat. SARS-i juhtumeid on esinenud ainult Pariisis.”

Funki väitel pole ta linnapildis kohanud ühtegi näomaskiga inimest ning meeleolu on üsna muretu. “Minu meelest on kogu SARS-i teema Cannes’is ülespuhutud ja pigem festivali positiivne promo.”

Ilona Martson