Enamik Cannes’i festivaliks valmivaid filme jõuab kinodesse suvel või sügisel. Eastwoodi thrilleri “Müstiline jõgi” taga pole veel isegi linateose pikkust, küllap on oktoobris linastuv film alles järelproduktsiooni staadiumis. “Müstilise jõe” peategelased on kolm lapsepõl-vesõpra, keda mängivad Sean Penn, Kevin Bacon ja Tim Robbins. Mehed saavad kokku üle veeradsaja aasta, sest on ühendavaks lüliks mõrvajuurdluses.

Taani kunstkino meister Lars von Trier tuleb välja uue draamaga “Dogville”, kus peaosa mängib viimasel ajal tippvormi näidanud Hollywoodi staar Nicole Kidman.

Võluvate visuaalsete piltide mees Peter Greenaway sai valmis filmi “Tulse Luperi kohver”, mille nimitegelane on seikleja, kelle rännud läbivad eri mandreid alates 1928. aastast kuni Berliini müüri langemiseni 1989. “Hea Will Huntingi” ja “Forresteri leidmise” lavastaja Gus Van Sant on teinud koolivägivallast draama, mille nimeks “Elevant”.

“Suzhou jõega” tuntuks saanud Ye Lou on vändanud põnevusfilmi II maailmasõja Jaapani okupatsioonist. Kuuldavasti on temalgi olnud samad pahandused, mis teistel moodsatel hiina filmi klassikutel: võimud on kurjad, et ta “Purpurne Liblikas” esitati Cannes’i enne, kui kõik Puna-Hiina tsensorite vajalikud templid peal.

Festivali žürii tööd juhib prantsuse lavastaja Patrice Chereau, žüriis töötavad Meg Ryan, Steven Soderbergh, Danis Tanovic ja teised rahvusvahelised filmitegijad. Lühifilmide žüriid juhib Emir Kusturica. Vahemere-eksootilisse Cannes’i on oodata palju filmikuulsusi: Nicole Kidman, Ewan McGregor, Tom Cruise, Penelope Cruz, Oliver Stone jt.

Festivali esilinastus toimub aga Pariisis, kus näeb romantilise seiklusfilmi “Tulp Fanfan” uusversiooni. Väljaspool võistluskava linastub seal samamoodi “Matrix II”.

Tänavusel filmipeol Cannes’is mälestatakse Frederico Fellini loomingut, 20. sajandi suurmehe surmast möödub 20 aastat.

Festival kestab 25. maini.