80-ndate algus oli suurte muutuste aeg. Dekaadi alguses oli tegevust alustanud maailma esimene satelliidilt nähtav muusikakanal MTV ning noorsugu oli kõikvõimalikest trendimõjutustest hullumas. Sellest suundumusest otsustasid kuidagi kasu lõigata ka USA telekanalid. NBC soovis esialgu luua politseisarja nimega “MTV cops”, kus pidid seiklema viimase moe järgi riides ja luksuslikke atribuute kasutavad ülišefid politseinikud.

Ferrari ja luksusjaht

Legendi järgi andis ideele osalt tõuke USA-s tehtud seadusemuudatus, mis lubas kuritegelikku maailma imbunud salapolitseinikel oma usutavuse tõstmiseks kasutada kurjategijatelt konfiskeeritud luksusvara, alates relvadest ja narkootikumidest kuni autode ja luksjahtideni. Täpselt nii, nagu seda hakkaski tegema seriaali üks peategelane, Don Johnsoni kehastatud politseinik Sonny Crockett. Lisaks Crockettile oli 1984.–1989. aastani vändatud seriaali peategelaseks mustanahaline politseinik Rico Tubbs (Philip Michael Thomas). Tema tuli Miamisse New Yorgist, jahtides oma venna mõrvareid, ning hakkas Crocketti paarimeheks.

Seriaal tõi ekraanile tohutu hulga stereotüüpe ja kultusobjekte. Nii sõidab Crockett ringi Ferrariga ja tal on luksjaht, milles elab tema lemmikloom alligaator Elvis. Rico Tubbs esineb väljastpoolt Miamit pärit rahajõmmina, kes on valmis igaks kahtlaseks äritehinguks ega karda mitte midagi. Koos asutakse latiinokeskset allilma lollitama, mängides tihti ise seaduse piirimail.

Seriaal tõi televisiooni võrreldes seniste politseisarjadega ennekuulmatud nähtused. Vähe sellest, et publik polnud veel harjunud musta ja valge võmmi koostöögagi, pisteti samasse patta kokaiiniäri ja sellega seotud põrandaalune kultuur, igapäevane ja julm vägivald. Tavalise ameeriklase tuppa puges ka kogu Miamiga kaasas käiv latiinokultuur, mis oli suurele osale Ameerikast tegelikult tundmatu. Ja millest tõenäoliselt parema meelega ei tahetudki eriti midagi teada.

Kogu seriaali suurimaks trumbiks oli produtsent Michael Manni kaameratöö ja filmi muusika. See oli puhtalt MTV publikule loodud sari, mis rõhus rohkem meeleolule ja piltidele kui loo tugevusele või karakteritele. Edu oli omas ajahetkes garanteeritud. Ning mis riigis Crocketti ja Tubbsi tegelaskujud teleri vahendusel iganes tegutsesid, seal hakkas 80-ndatel esile kerkima uus mehetüüp. Päikseprillides, kergelt ajamata habemega tegelane, kes armastas kanda T-särki pastelses toonis pintsaku all. Kui välja arvata ehk pintsaku värvitoonid, pole Crocketti loodud tegelaskuju siiani kuhugi kadunud.

Sarja kõrvalosi mängis terve armee hetkekuulsusi ja hilisemaid kuulsusi. Phil Collins esines seal saatejuhina, Frank Zappa narkoärikana, Miles Davis kupeldajana. Hiljem lipsasid episoodidest läbi Bruce Willis, Julia Roberts, Benicio del Toro ja Wesley Snipes.

Kogu toonane Miami Beachi South Beachi linnaosa arhitektuur on siiani muutmata, et säilitada sarjas loodud meeleolu. Sellest põhimõttest on kinni pidanud isegi hotellid. Omas ajastus oli “Miami Vice” kõige tuntum telesari, millele viidatakse popmuusikas, filmides ja teistes seriaalides. Hiljem loodud politseisarjad on eeskätt just tänavakultuuri kujutamiseks võtnud üle seal algatatud pildid ja stereotüübid. Ka 80-ndate olustikku tuntakse just eelkõige “Miami Vice’i” loodud tegelaskujude riietumisstiili järgi, isegi kui inimesed pole sarja filme kunagi näinud.

Sugugi väiksem osa polnud õhkkonda looval muusikal. Süsteem töötas mõlemat pidi. Bändidel oli meelitav kuulda oma lugusid kultussarjas ning seriaali edule aitas omakorda kaasa tuntud bändide kaasamine. Depeche Mode, ZZ Top, The Police, U2 ja Billie Idol on vaid vähesed suurnimed, kes on “Miami Vice’i” kuulsusele õla alla pannud ning sealt omakorda endale fänne juurde saanud.

80-ndate lõpp tõi ka seriaali lõpu. Mustanahalist politseinikku Rico Tubbsi kehastanud Philip Michael Thomas hakkas päriselus üha enam sarnanema tegelastega, keda tema tegelaskuju trellide taha saatis, ning Crocketti edust enesekindlust ja ülbustki kogunud Don Johnson uskus, et talle on tulevikuks kindlustatud karjäär suurel ekraanil. Mõned filmirollid õnnestus mehel teha, kuid siiani on Johnsoni loodud tegelaskuju elanud temast endast edukamat elu.

Sarja “Miami Vice” algse looja Michael Manni loodud täispikk versioon on juba USA-s üllatavalt hästi vastu võetud ning miljoneid teeninud. Seda isegi hoolimata eelnevalt väljendatud kõhklustest, et ehk ei suuda praegused Hollywoodi kaunis-

näod Colin Farrel ja Jamie Foxx kunagise sarja menu taaselustada.

Don Johnson on oma tegelaskuju elujõulisuse peale vaid kostnud: “Kui sa oled kuulus, siis pole enam midagi muud saavutada peale unustuse.”