Muidugi ei saa ta taganeda Tiibeti usujuhi kohalt, küll on viimasel ajal aina enam räägitud tema taandumisest poliitilisest rollist – seda on nüüd kinnitanud tema lähikondsed ning üsna selgelt vihjas sama ka hiljuti USA-s viibides dalai-laama ise, öeldes, et ta ongi “pooleldi tagasi astunud”.

“Tema Pühadus on juba vähendanud igapäevast administratiivtööd, kuid on endiselt kuue miljoni tiibetlase esindaja, sest vaieldamatult on ta tiibetlaste juht, kellelt inimesed ootavadki juhatust,” kinnitas Dharamsalas dalai-laama kõrgem esindaja Chhime Rigzing. “Oma ajutise rolli tahab ta üle anda, kuid vaimset juhtimist ei saa budismis loovutada, seda ei saa muuta,” lisas ta, pidades ilmselt ajutise rolli all silmas poliitilist juhtimist ehk arusaadavamas keeles  n-ö (pagulas)presidendi ametit.

Paguluses elatud elu

Pärast Hiina võimu vastase ülestõusu nurjumist pages dalai-laama Tiibetist ning 1959. aastast saadik on Tiibeti pagulasvalitsus asunud Dharamsalas, linnakeses Himaalaja nõlvadel Põhja-Indias. 1951. aastal vabastamise nime all Tiibeti okupeerinud Hiina armee on maha surunud kõik edasisedki vastupanukatsed, Pekingi võimud süüdistavad dalai-laamat ja tema lähikonda separatismi õhutamises ning reeturluses.

1989. aastal Tiibeti vägivallatu vabastusvõitluse eest Nobeli rahupreemia saanud dalai-laama on aastakümnete jooksul mõnevõrra meelt muutnud ning viimasel ajal mingil moel nõus vaid (poliitilise) autonoomia saavutamisega Tiibetile: võib-olla midagi Hongkongi-laadset – üks riik, kaks süsteemi. Väidetavalt algavad varsti läbirääkimised dalai-laama ja Pekingi esindajate vahel.

Niisiis võib küll loota, et dalai-laama elab veel kaua, kuid ei saa siiski välistada 71-aastase Tenzin Gyatso surma ehk budistlikus kontekstis dalai-laama ümbersündimist. Lihtsamalt öeldes kerkib niikuinii küsimus, kellest saab tema järglane. Või pigem – kes valib tema järglase.

Samas võib dalai-laama taandumine poliitilisest rollist olla pigem tulevikku suunatud samm. Nimelt on dalai-laama öelnud, et tema järgmisel reinkarnatsioonil ei ole poliitilist rolli ehk ta sünnib kelleski taas vaid vaimse ja usulise juhina. See muudab aga mõttetuks Hiina võimude manipulatsioonid, kontrollimaks järgmise dalai-laama valimist.

Manipulatsioonid ulatuvad enam kui 15 aasta taha. Tiibeti budistlikus süsteemis on dalai-laama järel tähtsuselt teine usujuht panchen-laama, kelle rolli aga muudab olulisemaks asjaolu, et panchen valib järgmise dalai või täpsemini küll tunnustab lahkunud dalai-laama reinkarnatsiooni. Seetõttu lootvat Hiina võimud, et nende kontrolli all olev panchen-laama valib neile sobiliku dalai-laama.

Süsteem toimib ka vastupidiselt ehk dalai-laama kinnitab panchen-laama ümbersünni.

Pekingi intriigid

Ja siin on tekkinud Hiinale probleem pärast eelmise, 10. panchen-laama surma. Dalai-laama jõudis nimelt välja kuulutada uue pancheni, poisi nimega Gedhun Choekyi Nyima, ja kuigi Hiina tunnustas omalt poolt pancheniks poisi nimega Gyaltsen Norbu, peeti Pekingis targemaks dalai valitud panchen kõrvaldada. Nii ongi Hiinas justkui kaks panchenit: üks, keda hoitakse väikesest saadik koduarestis ja keda inimõigusorganisatsioonid on nimetanud maailma noorimaks poliitvangiks, ning teine, kel on küll Hiina võimude, kuid mitte dalai ja enamiku tiibetlaste tunnustus.

Arvata võib, et kui dalai-laama praegune elu lõpule on jõudnud, kuulutab Hiina-panchen uuestisündinud dalaiks kellegi Pekingile sobiva. Praegune dalai-laama on küll püüdnud olukorda parandada, öeldes, et tema reinkarnatsioon toimub tema meelest väljaspool Tiibetit, kuid ega seegi välista Hiinale sobivat kandidaati. Küllap ei tunnusta seda eksiiltiibetlased, kuid lõhestatust ja segadust tekitab see siiski ohtralt. Kusjuures pole välistatud, et ka madalama tasemega laamad ehk vaimulikud ei jõua üksmeelele, kelles dalai-laama ikkagi uuesti sünnib.

Sellisele võimalusele viitab laamade hierarhias kolmandal kohal oleva karmapa-laama juhtum. Praegust 17. karmapa-laamat tunnustavad küll nii dalai-laama kui ka Hiina võimud, mitte aga ühe küllalt olulise laama pooldajad.

Samas on karmapa tähtsus tähelepanuväärselt kasvanud ning mõned ennustavad talle lausa peamise laama rolli pärast praeguse dalai-laama lahkumist sellest elust, ja eriti juhul, kui tema reinkarnatsiooniga peaks tekkima vaidlusi.