Mida ühist on mesilastel ja disainil veel? Sarnaselt detailirohkele süsteemile, mille toimimisest oleneb nii mesilaste kui ka kõikide teiste elusolendite ellujäämine maal, kätkeb disaini loomine endas samuti hoolikalt paika pandud tegevusi. See kõik saab kesta ja areneda vaid juhul, kui iga „osa“ sellest süsteemist töötab ja toimib just nii nagu ta on loodud seda tegema.

Ka mesilased on üks oluline osa suuremast süsteemist, täpsemalt looduse ökosüsteemist, ilma kelleta poleks elu maal. Mitmel pool maailmas on mesilaste arvukus oluliselt kahanenud. Kui lahkuvad mesilased, siis heidavad hinge ka kõik ülejäänud tolmeldavad putukad. Tolmeldamine on aga vajalik selleks, et teised elusolendid saaksid toidu lauale.
Rõivadisaini maailmas kehtiv ahel toimib samal põhimõttel. Ei ole olemas üht ilma teiseta.

Kui soovime luua kvaliteeti ehk esemeid, mis meie riidekappi ehiks ja mis kestaksid dekaade, peab ahel toimima. Lihtsamalt öeldes on see meeskonnatöö. Kuigi moemaailmas saavad tähelepanu enamasti rõivabrändide disainerid, seisab ühe eseme kliendini viimise taga mitmeid oma ala spetsialiste konstruktoritest sisseostjateni ja tehnoloogidest klienditeenindajateni. Seega annavad väga paljud inimesed oma panuse selleks, et kõik toimiks sama õlitatult nagu mesilastarus.

Kui kasvõi üks osa sellest organismist peaks töötamast lakkama või ülekoormuse tagajärjel kaduma, siis head disaini ei sünni. Peame pidevalt tegema tööd ning püüdlema selle poole, et iga meie disainiprotsessi kuuluv „osake“ töötaks selliselt, et sünniks lõpuni hea disain.

Nii nagu mesilased, töötavad ka disainerid piiride üleselt. Moemaailmas on riigipiiride ülene koostöötamine tavapärane – näiteks asuvad maailma parimad kangatootjad Itaalias, disain luuakse siinsamas Tallinnas, rahulikul pärnadega (mesilaste lemmikpuudega) ääristatud Veerenni tänaval, disaini ostjad ja tarbijad asuvad aga kõikjal üle maailma. Mesilaste eluviisil ja hea disaini loomisprotsessil on veel sarnasusi. Meemesilased külastavad umbes kahte miljonit õit selleks, et valmistada pisut enam kui 400 grammi mett.

Pidevatel otsingutel olemine, tükk-tüki haaval loomingu kokku panemine iseloomustab ka disaini loomist. Usume, et suur osa rõivabrändi igapäevasest tööst peaks keskenduma disainile, sest just see loob esemele väärtuse. Inspiratsioonireisid, materjalide põhjalik tundmaõppimine, tehnoloogiliste võimalustega kursis olemine ja kurssi viimine on disainitöös tähtis. Võidujooks ajaga, kus aastaajad ja hooajad vahelduvad pöörase kiirusega, võib seda tegevust ette kujutada kui õielt õiele lendamist, parima teadmiste nektari kogumist, et lõpptulemusena saaks sündida midagi, mis looks päriselt lisaväärtust.
Hoolimata kõigest kipume me iseenda loodud süsteeme proovile panema ning mõnda osa liialt üle koormama.

Teatavasti on ülepinge ja liigse koormuse all ägav süsteem peatselt kriisis ja läbipõlemise äärel, lõpptulemused võivad olla ootamatult traagilised – ka siin on ootamatu paralleel mesilaste vähenemise ja rõivatööstuse piiripealse toimetamise vahel. Ometi ei taju me oma igapäevases olmes tahes-tahtmata, kui habras võib olla elu meie ümber. Ja kui kergesti võivad kooslused puruneda. Nagu eespool tõdesime, on meie jaoks oluline pöörata tähelepanu kõigele, igale väikesele süsteemi osale. Igale väikesele tükikesele, mis raamib hea disaini loomiseks vajaliku terviku.

Loojatena teame, et see ei ole alati lihtne ülesanne, olles seda oma karjääri jooksul korduvalt kogenud. Aina enam oleme aga seda meelt, et muutusi ja muudatusi saab teha samm-sammu haaval. Ivo Nikkolo disaineritena on meil ühelt poolt ees traditsioonilise rõivatööstuse raamid, kuid meie eesmärgiks on luua kestlikku disaini olles selle maailma üks osa. Need on rõivad, mis otsivad parimaid võimalusi tehnoloogias, valmimise protsessis ning taotlevad kvaliteeti igas oma detailis.

Ometi oleme me seda meelt, et just sellisel viisil – olles süsteemi osa - on võimalik head, teisisõnu ka väärtust loovat ja kestlikku disaini luua. Usume, et vahel ehk ongi hea töötada parema homse nimel mitte süsteemi vastu astudes, vaid seda seestpoolt paremaks muutes.

Ka mesilaste ning teiste tolmeldajate heaks saab igaüks oma väikese panuse anda. Kui sul on aed või kasvõi aknatagused lillekastid, siis istuta sinna selliseid taimi, mis meelitavad mesilastele ning rikastavad nende toidulauda. Oma pisikese panuse soovime anda ka meie: Ivo Nikkolo 2016. aasta sügistalvise kollektsiooni esitlus tänavusel Disainiööl on omamoodi kummardus töökatele mesilastele, kelle eluviis ja põhimõtted sarnanevad hea disaini loomise arusaamadele.