Hinne 5

Šveits, Prantsusmaa, Belgia, Suurbritannia 2007

R: Frédéric Guillaume, Samuel Guillaume

O: Lorànt Deutsch, Sanseverino, Virginie Efira, Patrick Bouchitey

Animafilm

1 t 16 min

Laste ja noorte ning miks mitte ka täiskasvanute ette on jõudnud üks tore sotsialistliku sisuga multikas, mis sobib tänapäeva nagu rusikas silmaauku. Lugu on iseenesest lihtne: isa otsiv noormees (rebane) jõuab linnakesse nimega Saint-Hilare, kus põhiliseks tööandjaks on kärpsepiitsavabrik Bzzz & Co. Vabrikut juhib küündimatu Rodolfo (konn), kes töö asemele meelsamini konn-kubiinidega aega surnuks lööb. Ent vabrikul ei lähe hästi ja enamik töötajaid tuleb koondada. Siis aga viib vabriku kuri teadlane ellu plaani, mis suurendab kärbsepiitsamüüki, ent muudab elamise linnakeses väga ebameeldivaks. Tekivad töölisrahutused, mis jõuavad oma loogilise, mitmel puhul ajaloost tuntud lõpuni.

Kuigi sünopsis ei kõla just meelelahutuslikult, on film

seda siiski – selle eest hoolitsevad romantilised ja südamlikud kõrvalliinid, muusika, eredad karakterid ning eriti filmi pildikeel.

Mari Peegel

Maadleja

Hinne 4

The Wrestler USA 2008

R: Darren Aronofsky

O: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan

Rachel Wood, Mark Margolis

Draama

1 t 51 min

Kes oleks võinud arvata, et Mickey Rourke ei jää igavesti B-filmide võluvaks staariks, vaid teeb uue ja võimsa tähelennu. Igatahes sai Rourke filmiga „Maadleja” jälle esiritta, prožektorite valgusse. Täiesti teenitult. Vana maadleja Randy „Rammija” Robinsoni roll on võimas, inimliku sügavusega töö. Tegu ei ole pelgalt spordifilmiga. (Kuigi võiks ju küsida, mis sport see ameerika maadlus ikka on.) Film pole ka meelelahutustööstuse peegeldus. Pigem on „Maadleja” film vanakssaamisest kõige

üldi­semas mõttes. Mis saab inimesest, kui ta töine karjäär hakkab otsa saama?

Küllap on Rourke pannud „Maadlejasse” väga palju isiklikku. Nii on juhtunud, et väljaspool suuri stuudioid ja suure rahata tehtud eluloofilm sai suure filmi väärilist kiitust ja kassamenu. Suur film „Maadleja” oma sisu poolest ongi.

Andres Laasik

Pinocchio

Hinne 4

USA 1940

R: Hamilton Luske, Ben Sharpsteen

O: Dickie Jones, Mel Blanc, Christian Rub, Cliff  Edwards, Evelyn Venable

Animafilm

1 t 24 min

DVD on välja antud Walt Disney klassikalise joonisfilmi 70. aastapäevaks. Film on taastatud ja värvid taas erksad. Lugu aga ei aegu ja on seega tuttavas headuses. Gepetto armastatud puunukk ning tema kilgist sõber teevad läbi rännaku, mille käigus tuleb Pinocchiol tõestada, et ta on aus, vapper ja oma­kasupüüdmatu. Ehk tsirkuse ja vaalakõhu kaudu, et saada tõeliseks poisiks. Eks iga inimeseloom peab läbi tegema hulga katsumusi, enne kui päris inimeseks saab.

Peale selle sisaldab juubeliplaat ka lisasid, mille hulgas on nii filmitegijate kommentaare kui ka põnevat üldharivat materjali Pinocchio kohta. Kas teate, et animaatorite töö lihtsustamiseks ehitati valmis kõikide Gepetto käokellade töötavad mudelid?

Maris Meiessaar

Happy-Go-Lucky

Hinne 3

Suurbritannia 2008

R: Mike Leigh

O: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Eddie Marsan, Kate O’Flynn, Andrea Riseborough

Draama

1 t 58 min

Poppy on rõõmsameelne algklasside õpetaja, kelle tuju ei suuda rikkuda ükski asi. Ta on oma eluga rahul: lahe korterinaaber, tore töö, värviline garderoob, põnev seltskondlik elu. Kui tema jalgratas varaste kätte jääb, ei lase ta end sellest heidutada ja hakkab sõidutunde võtma,

sõidu­õpetaja Scott on aga pinges, kibestunud ja viha täis. Kaks vas­tandlikku natuuri satuvad vastakuti ja hakkavad laetud monolooge vahetama.

Poppy rõõmsameelsus omandab sageli taktitundetu rünnaku või tähelepanuvajaduse omadusi, samamoodi, nagu seda võib teha ülearune kibestumus. Selles mõttes ei pruugi film olla „see, mis sind naerma paneb”, nagu reklaamis kirjas on, sest isegi kui minna naerdes läbi konflikti, on see ikkagi konflikt. Samal ajal on filmis ka südamlikke empaatiaepisoode. Igatahes toob film vaatajate ette kirju ja nauditava karakterite galerii ning ehk paneb meid maailma avarama pilguga vaatama.

Maris Meiessaar