Zodiac

Hinne 5

USA 2007

R: David Fincher

O: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo,

Robert Downey Jr, Brian Cox jt

Krimidraama

2 t 38 min

Tõsielusündmustel põhinev krimidraama tabamatust sarimõrvarist, kes nimetas end Zodiaciks ja terroriseeris San Franciscot, tappes juhuslikke inimesi. Tema kuulsusejanu väljendus meediale saadetud krüptilistes sõnumites ja oma tegevust kommenteerivates reportaazˇides. Filmi tegevus algab 1960. aastate lõpus ning ulatub järelsõnas tänapäeva välja. Film keskendub kolmele mehele, kes läbi kolme kümnendi püüdsid painajalikku mõrvadeahelat lahendada.

Film on hea. Isegi väga hea. On tunda 1970-ndate intelligentsete krimifilmide hõngu, on head dialoogi ja huvitavaid karaktereid, häid kaadreid öisest San Franciscost, rääkimata haaravalt ja põnevalt jutustatud loost. Kristi Eberhart

Universitas Tartuensis 375

Hinne 4

Eesti, 2007

R: Märten Vaher, René Vilbre

Dokumentaalfilm

54 min

Tartu ülikooli 375. aastapäevaks välja antud dokumentaalfilm jõuab alguseosas vahepeal korraks ehmatada. Kas tõesti kavatsevadki tegijad libistada vaataja eest läbi rodu fakte, millel peatutakse vaid põgusalt ning mis mõjuvad mingiks hetkeks pigem peadpööritava kui paeluvana.

Õnneks nii ei lähe. Mõnest mõõnakohast hoolimata hakkab ülevaatefilm end ajapikku lahti kerima ning tõestab end kui Eesti hariduse keskseima institutsiooni igati arvestatavat tutvust. Põgusatel peatustel põhinev, multimeedialaadne esitusviis sobib eriti hästi väliskülalistele ning teistele ülikooliga mitte kokku puutunud vaatajatele.

Isiklikult, tundmata vajadust konkreetse DVD suveniirifunktsiooni järele, valinuks ma filmile siiski mineviku ja oleviku lühikokkuvõtte asemel intiimsema vormi. Meetodit “isikliku kaudu üldiseks” saanuks kasutada eriti nüüd, mil tegemist ei olnud väga ümmarguse aastapäevaga. Rain Kooli

Inimlapsed

Hinne 4

Children of Men, USA/Suurbritannia, 2006

R: Alfonso Cuarón

O: Clive Owen, Julianne Moore, Michael Caine, Chiwetel Ejiofor

Draama/Ulme

1 t 49 min

“Harry Potteri ja Azkabani vangi” režissöör kasutab kolme tuntud näitleja – Clive Oweni, Julianne Moore’i ja Michael Caine’i – maneerid häbematult ära aastasse 2027 paigutatud ulmedraamas, mis pakub kõikide maailma hävinguks ennustatud hädade hulka veel ühe, viljatuse. Film algab olukorras, kus Britannia on end muust maailmast eraldanud, tõrjudes jõuliste võtete ning põgenikelaagrite võrgustiku abil Mandri-Euroopast saabuvaid põgenikehorde. Samal ajal leinab kogu maailm äsja tapetud kõige nooremat inimest, aastal 2009 sündinud Diegot.

Leinavad kõik, välja arvatud sarkastiline Theo (Owen), tema vanahipist sõber Jasper (Caine) ning Briti ametliku poliitika vastast liikumist esindav Julian (Moore).

Personaalsed teemad põimuvad aga üldiseks, kui Theo avastab, et vastupanuliikumise tiiva all on peidus haruldane saladus: põgenikust noor naine Kee, kes on ainuke rase naine kogu planeedil ning seega ka inimkonna haruldane tulevikulootus.

“Inimlapsed” on iseenesest huvitava teemapüstitusega film, kuid seda kannavad pigem üksikud helged hetked kui vaimustav tervik. Ja see konveieril toodetud lõpplahendus... Rain Kooli

Puhkus

Hinne 5

The Holyday, USA 2006

R: Nancy Meyers

O: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black jt

Romantiline komöödia

2 t 18 min

Romantiline komöödia kahest erineva taustaga vallalisest naisest, kes otsustavad jõuludeks vahetada kodud ning loodavad uues keskkonnas vanadest hingehaavadest terveneda. Cameron Diaz mängib edukat L. A. filmitööstuses tegutsevat ärinaist ning Kate Winslet Londoni kirjastuse toimetajat. Vahetuse tulemusena leiab glamuurne ameeriklanna end lumises maaidüllis Londoni lähistel ning boheemlasest inglanna ärkab suvises luksusvillas. Tegu ei oleks romantilise komöödiaga, kui mõlema daami uksele ei koputaks saatuslikult sümpaatne kohalik meesterahvas. Film evib lisaks romantilisele komöödiale ka kogupere jõulufilmi tunnuseid. Ent romantiliste komöödiate austajatele võib soovitada – kõik olulised elemendid on olemas: peategelaste vaheline keemia, vaimukas dialoog ning halearmsatest viperustest saadetud teekond õnneliku lõpu suunas. Kristi Eberhart