Oceani kolmteist

Hinne 5

Ocean’s Thirteen, USA 2007

R: Steven Soderbergh

O: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Elliott Gould, Al Pacino, Ellen Barkin jt

Põnevuskomöödia

2 t 2 min

Populaarsete Oceani-lugude kolmandas filmis õnnestub meistervaraste pundil nurjata amoraalse hotelliomaniku Willie Banki (Al Pacino) järjekordse luksushotelli avamine. Oceani-filmide erakordne publikumenu on igati mõistetav, vaatajale pakutakse suurejoonelist meelelahutust kõigile meeltele – samal ajal kui ragistatakse halle ajurakke, nuumatakse ka silma. Andekate kelmide punt eesotsas Danny Oceaniga (George Clooney) seisab iga filmi alguses silmitsi võimatuna näiva ülesandega. Ent Ocean on valinud mehi hoolikalt – siin on arvutigeeniusi, leiutajaid, akrobaate, taskuvargaid ja kameeleone, dändisid ja nohikuid, veidrikke ja geeniusi. Erakordne aju koos efektiivse organiseerimisande ja teostuse perfektsusega kindlustavad neile edu ka kõige võimatumates olukordades. Koos moodustavad nad täiusliku tiimi. Nende tööpõld on rikaste ja südametute glamuurne maailm. Vaataja jälgib järjekordse operatsiooni üksikasjalikku ettevalmistust, ent mida see kõik tähendas ja kuhu viis, selgub hiljem. Kõik küsimused saavad vastused ja lüngad täidetakse ning lool on puänt. Lisaks kubiseb film kuulsatest ja headest näitlejatest. Põnev kassi-hiire mäng kõigile, kelle jaoks Bondi-filmide kuldajad on ammu möödas. Kristi Eberhart

Visa hing 4

Hinne 5

Die Hard 4.0, USA 2007

R: Len Wiseman

O: Bruce Willis, Timothy Olyphant, Justin Long, Maggie Q, Cliff Curtis

Põnevus

2 t

Kirjutasin läinud aastal üht filmiarvustust ajalehele The Guardian ja mainisin oma 16-aastasele tütrele, et näe, uus film, Kevin Costneriga. DVD-ümbrise haaranud tütar heitis sellele pilgu ja rehmas: “Mis Costner? Aga Ashton Kutcher on päris nunnu.” Siis mõistsin, et uus põlvkond on peale kasvanud. Vanade seksisümbolitega neile enam filmi ei müü. Nende emadele küll.

Samasugust “midagi emale, midagi tütrele” peaosatäitjate tiimi pakub ka legendaarsete “Visa hinge” filmide sel suvel kinodesse jõudnud neljas osa. Detektiiv John McClane ehk Bruce Willis on saanud kompanjoniks Justin Longi, kes kehastab noort arvutihäkkerit Matthew Farrellit.

Kõikide eelmiste “visahingede” kombel on filmi idee selles, et kõikvõimalikel viisidel ja üüratutes kogustes pekstav, raputatav ja kukutatav McClane pääseb siiski peaaegu vaid kriimustustega ning hoiab lõpuks ära laiema mastaabiga katastroofi. Seekord on mastaap eriti lai, hõlmates kogu USA.

Varasemates jagudes on New Yorgi tänavavõmmist kangelane lihtsalt kauboilikult üksiku, vana kooli mehe mulje jätnud. Küberterrorismile üles ehitatud filmis mõjub McClane aga eriti kontrastselt. Filmi “paha poiss” Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) võtab selle kokku sõnadega: “Sa oled seieritega kell digitaalajastus.”

Seieritega kell küll, aga keerake arvutisüsteemid nässu ning lülitage elekter välja. Arvake ära, mis siis tiksuma jääb?

Rain Kooli