Mr Beani puhkus

Hinne 4

Mr. Bean’s Holiday, USA 2007

R: Steve Bendelack

O: Rowan Atkinson, Steve Pemberton, Emma de Caunes, Willem Dafoe, Jean Rochefort

Komöödia

1 t 29 min

Mister Bean on kaotanud teravuse. Kuigi selles filmis on tal justkui väikese inimese õnneliku juhuse kaudu sülle kukkunud roll, pole seda väikest inimest nii väga midagi näha. Nimelt saab Bean endale õnneloosiga reisi Cannes’i, kus samal ajal toimub maailmakuulus filmifestival ja kuhu tõttab teisigi eri sorti inimesi.

Keerdkäikude ja absurdsete pöörete tõttu on filmi stsenaarium siiski üks paras kunsttükk ja pakub vähemalt finaalis head nalja. Päriselt pole filmis leitud ühtset stiili. Näiteks läbib pisiosas filmi prantsuse komödiograafia suurmees Jean Rochefort, kes saab oma naljad tehtud ilma Atkinsoni klounaadita. Nii on filmi kohal väikest viisi eurotrash’i-needus, Euroopa Liidu ideoloogiline kõlks töötab pigem kahjuks kui kasuks. 

Andres Laasik

Georgia reegel

Hinne 4

Georgia Rule, USA 2007

R: Garry Marshall

O: Jane Fonda, Lindsay Lohan, Felicity Huffman, Dermot Mulroney jt

draama

1 t 53 min

Rachel (Lindsay Lohan) on halvasti käituv teismeline ning tema ema Lilly (Felicity Huffman) saadab tüdruku suveks oma ema Georgia (Jane Fonda) juurde “ümber kasvama”. Georgia on üks krõbe naisterahvas, kes peseb alkoholipudeleid raevukalt pudeliharjaga ja ebaviisakate persoonide suid seebiga. Arvata võib, et Rachelil läheb tükk aega, et karmi, kuid armastava vanaemaga üksteisemõistmiseni jõuda. Võttes arvesse, et alkohoolikust Lyllil endal võttis see mitu dekaadi, on Rachel muidugi eelisseisundis, sest ta on oma emast efektiivsem suhtleja.

Garry Marshall on teinud hulganisti romantilisi komöödiaid ja koguperefilme, kuulsaim neist ilmselt on “Pretty Woman” Julia Robertsiga peaosas. “Georgia reegel” on nende seas hea keskmine saavutus. Fonda ja Huffman esinevad tuntud headuses ja ega Lohanilgi midagi viga ole. Korrektne töö, võiks filmi kohta öelda. Kui näete, on hästi, kui ei näe – pole kah vahet.

Kristiina Davidjants

Ettekandja

Hinne 5

Waitress, USA: 2007

R: Adrienne Shelly

O: Keri Russell, Jeremy Sisto, Nathan Fillion, Cheryl Hines, Adrienne Shelly

Komöödia

1 t 43 min

Jenna (Keri Russell) on ettekandja, keda teade emaks saamise kohta paneb pigem nutma kui õnnest kargama. Kõik tema plaanid põgeneda abikaasa Earli (Jeremy Sisto) juurest, kes on maailma suurim põmmpea, paistavad nüüd lendavat vastu taevast. Jenna on juba tükk aega raha kogunud, et jalga lasta ning avada päris oma pirukaid pakkuv söögikoht. Ometigi näeme filmi edenedes, kuidas Jenna pärast eksisamme lõpuks end kätte võtab ja oma reeglid kehtestab.

“Ettekandja” stsenarist-režissöör Adrienne Shelly mõrvati filmi järeltootmise ajal – sissemurdjast varas kaotas pea ja tappis talle peale sattunud naise. Shelly astub filmis üles ka näitlejana ja kuigi kadunukesest halba ei räägita, peab ütlema, et tema näitlejavõimed olid kõvasti paremad filmilooja omadest. Hea toon ei luba lõppu jutustada, seega pean piirduma mõne üldistava lausega. “Ettekandjat” reklaamitakse internetis kui feministlikku ülistuslaulu naissoole. Jumal hoia säärase feminismi eest, sest film lausa pungitab klišeedest: mehed on üldjuhul šovinistlikud sead ja naised ühed parajad kanapead, kes käituvad printsessidena herneteral.

Kristiina Davidjants

Kõht ette

Hinne 5

Knocked Up, USA 2007

R: Judd Apatow

O: Katherine Heig, Seth Rogen, Paul Rudd, Leslie Mann, Jason Segel

Komöödia

2 t 9 min

Logardite kunn Ben (Seth Rogen) tõmbab ühel klubiõhtul nina täis ning tal täitub kõige uskumatum fantaasia – ta saab k…i! Lahkeks andjaks on edukas Alison (Katherine Heigl), kes satub samal õhtul linna peale oma ametikõrgendust tähistama. Üks jook viib teiseni ning kohtumine lõppeb turvamata seksiga. Kaheksa nädalat hiljem on selge, et Alison ootab last, ja noored üritavad selle uudise valguses teineteist tundma õppida, sest neist saavad varsti ju lapsevanemad.

“Kõht ette” pole muidugi komöödiažanri kõige kõrgem pilotaaž, kuid DVD-lt vaatamiseks kõlbab küll. Saab kõvasti nalja, aga midagi tõsisemat on seal samuti peidus. Kuid loomulikult pole tegu õppefilmiga sirguvale noorsoole. “Kõht ette” peategelasi ootab küll happy end, aga ärge teie igaks juhuks kõike filmis nähtut kodus järele proovige!

Kristiina Davidjants