Michael Clayton

Hinne 5

USA 2007

R: Tony Gilroy

O: George Clooney, Tom Wilkinson, Sydney Pollack, Tilda Swinton

Draama

1 t 54 min

George Clooney mängib filmi minaosalist – tippjuristi, kelle töö on igasuguste ebameeldivate juhtumite klattimine. Ühest sellisest juhtumist film pajatabki. Tema vastasmängijaks saab ühe teise advokaadifirma samasugune kõva asjaajaja, keda mängib Tilda Swinton.

Filmil on silmanähtavalt hea idee ja käsikiri, see kujutab ärimaailma küünilist poolt, mida viivad edasi läbipõlenud ja hingeliselt kalgistunud tegelased.

Film on ka väga hästi tehtud. Siin on tipptasemel rollid. Eriti võimsad on Inglismaalt laenatud, peategelasi kehastavad näitlejad – Tom Wilkinson ja Tilda Swinton. Filmist leiab draamat kogu täiega. Ja ka põnevust ning musta huumoritki. Kõik on omal kohal, peale peategelase. Clooney mängib väga hästi, kuid on üks nüanss. Ta peaks käsikirja järgi oleme läbipõlenud tegelane. Selles osas on mees ebausutav. Ta on ju Clooney.

Andres Laasik

Vesi peale

Hinne 5

Flushed Away, USA 2006

R: David Bowers, Sam Fell

O: Harriet Toompere, Aarne Üksküla, Jaak Prints jt

Animafilm

1 t 21 min

Hiirepoiss Roddy St. James on rikka pere lemmikloomake, kes elab Londonis Kensingtonis. Tema koduks on küll puur, kuid see ei ole Roddy jaoks probleem, ta naudib oma elustandardit ja on selle nimel valmis kompromissideks. Ühe kutsumata külalise käe läbi tuleb Roddyl aga tutvust teha paigaga, kuhu ta päriselt kuulub, s.o Hiirte-Londoniga, mis asub linna all kanalisatsioonitorustikus. Et oma koju tagasi pääseda, tuleb Roddyl koos uue tuttava Ritaga ette võtta seiklus, mis muudab mõlema elu ja päästab möödaminnes ka Hiirte-Londoni.

Aardman Animationsi ja DreamWorksi koostöös valminud täispikk animafilm on tore meelelahutus nii lastele kui ka nende emadele-isadele: nooremad saavad jälgida huvitavate süzˇeepööretega põnevat filmi, mis nende intellekti sugugi ei alahinda, ning vanemad võivad tunda rõõmu ohtrate kultuuriliste tsitaatide ja vihjete äratundmisest.

Mari Peegel

Spartalased tulevad!

Hinne 4

Meet the Spartans, USA 2008

R: Jason Friedberg, Aaron Seltzer

O: Sean Maguire, Carmen Electra, Kevin Sorbo, Ken Davitian jt

Komöödia

1 t 21 min

Paroodia aluseks tuleb valida üks kõva kõlapinnaga teos. “Spartalased tulevad!” on selles mõttes tabamus: hiljutine film “300” on piisavalt hea ja halb, et paroodiaks ümber teha. Ka paroodias ei juhtu peale Termopüülide maakitsuse kaitsmise sissetulvavate Pärsia vägede eest midagi, kuid seekord pole kuningas Leonidasel vapraid spartalasi võtta 300, vaid kõigest 13. See-eest oskavad nad väga hästi tantsida, mida paroodias korduvalt ka demonstreeritakse.

Filmi on võetud paroodialõike ka teistest teostest ja kuna mõni parodeeritav telesõu on nähtav Eestiski, on äratundmise hetk täiesti olemas. Naljakohti on filmis küllaga, kuid sama kehtib ka hõredamate lõikude kohta.

Üldmulje on lõppude lõpuks siiski üsna hea. Paroodia lihtsalt on selline elurõõmus asi, et juba üksi selle tegemine annab mõned plusspunktid. Niikaua, kuni Hollywood suudab enda üle muiata, pole asi lootusetu.

Andres Laasik

Eela orus

Hinne 5

In the Valley of Elah, USA 2007

R: Paul Haggis

O: Tommy Lee Jones, Charlize Theron, Susan Sarandon James Franco

Pikkus 2 t 1 min

Põnevus

Filmi “Eela orus” režissöör Paul Haggis staa?ikas stsenarist ja filmilavastaja, kelle nimekamatest töödest tulevad kohe meelde 2004. aasta “Kokkupõrge” ja sama aasta Oscari võitjast “Miljoni dollari tüdruk”, mille käsikirja autor Haggis oli. Tema viimane film põhineb tõestisündinud lool Iraagi sõjast naasnud veterani mõrvast. Endine sõjaväelane ja Vietnami sõja veteran Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) asub otsima oma samuti sõjaväelasest poega, kes on kodumaale jõudes jäljetult kaduma läinud. Koju jääb Hanki murest murtud naine (Susan Sarandon) ning mida enam mees otsib, seda keerulisem kõik äkitselt paistab.

Haggise ligi kahetunnine film kulgeb rahulikus tempos, kulunud interjöörides ning hallis eksterjööris. Näitlejad mängiva hästi, atmosfäär on tabatud oskuslikult ja kõik oleks nagu päris, aga kindel on, et veidi liiga sordiini all voogab lahti kogu see lugu. Samas, miks mitte – nii palju kui on filme, on ka vaatajaid.

Kristiina Davidjants