Siid

Hinne 5

Silk, Kanada 2007

R: Francois Girard

O: Michael Pitt, Keira Knightley, Sei Ashina, Alfred Molina, Toni Bertorelli, Michael Golding jt

Draama

1 t 47 min

Alessandro Baricco samanimelise romaani põhjal tehtud film on vapustavalt ilus, seda nii sisuliselt kui ka vormiliselt. Romantiline ja ülimalt sügav armastuslugu, mille ridade vahel on oluliselt enam kui nende sees. Lausa nii palju, et tänapäeva kiirete ja selgete filmidega harjunud vaatajad ei tohiks silmi kordagi ekraanilt kõrvale pöörata, et mitte jääda ilma mõnest tähtsast detailist. Aga ilmselt ei tekigi selleks vajadust, sest iga kaader on omaette vaatamisväärsus.

Tutvustada on seda filmi väga raske. Isegi plaadikaanel olev lühike kokkuvõte, kuidas noore prantsuse armastajapaari tunded proovile pannakse, kui mehel tuleb minna ohtlikule reisile Jaapanisse, kus ta kohtub lummava konkubiiniga, tundub pärast filmi vaatamist primitiivne ega anna edasi pooltki selle tegelikust sisust. Eks ühe klassikalise filmi armastuslool ole ikka vähemalt kaks poolt, mõnikord ka kolm. Aga selles filmis on peale armu tähtis ka ajalugu. Siidiussivabrikud ja siidiussimunad. 19. sajandi Prantsusmaa ja Jaapan.  Mari Klein

Armastus koolera ajal

Hinne 5

Love in The Time of Cholera, USA 2007

R: Mike Newell

O: Javier Bardem, Benjamin Bratt, Alicia Borrachero

Draama

2 t 18 min

Briti filmilavastaja Mike Newelli filmograafiasse mahub üsna erinevat kraami: kõik me mäletame tema 1994. aasta hittkomöödiat „Neli pulma ja matus” ja ilmselt on väga paljud käinud kinos vaatmas Newelli tõlgendust Harry Potterist saagast. Kuigi Newell on teinud ka üsna jõulise kriminaaldraama „Donnie Brasco”, jääb „Armastust...” vaadates mulje, nagu oleks liigne peresõbralikkus jätnud režissööri käekirjale oma jälje.

Marquezit on üldse kaunis raske filmikeelde panna ning

DVD-l leiduv lugu Florentino Arizast (Javier Bardem), keda on aastakümneid painanud tema ihalusobjektilt Ferminalt (Giovanna Mezzogiorno) saadud korv, kulgeb kuidagi puiselt. Seda hoolimata Ladina-Ameerika eksootikast, kirglikest süžeeliinidest ja väga headest näitlejatest. Heade raamatute ekraniseerimine on riskantne ettevõtmine, sest sõna võimu on tihtipeale raske filmikeelde panna. Kristiina Davidjants

Blackadder

Hinne 5

Suurbritannia 1983

R: Martin Shardlow

O: Rowan Atkinson, Tim McInnerny, Brian Blessed, Tony Robinson

Komöödia

3 x 30 min

Plaadi pealt saab vaadata BBC klassikat, sarja „Blackadder”, mis on üles ehitatud mister Beanina tuntud Rowan Atkinsoni koomikukarakterile. Ainult et nüüd tõmbab seni väikest inimest mänginud naljamees selga aadlimehe rüü ja mängib Blackadderit ehk Edinburghi hertsogit Edmundit.

Tegevuses läheb sari tagasi 15. sajandi teise poole päevadesse, mida on korduvalt oma ajalookroonikates peegeldanud ka William Shakespeare. Tema paroodiaid hõlmab just „Blackadderi” esimene osa, kus parafraseeritakse suure näitekirjaniku mitut kuulsat monoloogi.

Sari algas BBC eetris ligi veerandsada aastat tagasi ja jooksis seal mitu hooaega. Eestisse ongi taas jõudnud algusotsa sõu ja pandud plaadi peale kolmekaupa. Plaat annab hea võimaluse veenduda, et Atkinsoni vanad naljad pole teravust kaotanud.

Andres Laasik

Asterix olümpiamängudel

Hinne 4

Astérix aux jeux olympiques, Prantsusmaa 2008

R: Frédéric Forestier, Thomas Langmann

O: Gérard Depardieu, Alain Delon, Tony Parker, Mónica Cruz, Adriana Karembeu

Komöödia

2 t 2 min

Prantsuse kultuskoomiks Muinas-Gallia kangelasest Asterixist jõuab värskeimas variandis olümpiamängude teemani. See sobib hästi senise koomiksi arenguga – on ju spordivõistlused õige koht, kus rahvuslikku eneseirooniat välja elada.

Olümpiamängudele viib vaprad gallid juhus: noor mees nimega Alafolix armub Kreeka printsessi Irinasse ja saab ta kätt paluda alles pärast olümpiavõidupärja võitmist.

Asterixi huumor on üks isepäine, kuid sugugi mitte arusaamatu asi. Vanameister Alain Delon on Julius Caesari rollis võrratu. Kogu see prantslaste rahvuslik uhkus, mis on läbisegi eneseirooniaga, jõuab nii mõneski stseenis mõnusalt kohale. Igal juhul on filmi loojate paroodiline lähenemine antiikajastu pärandile lõbusalt hariv.