„Lepitus”

Hinne 5

Atonement, Suurbritannia, 2007

R: Joe Wright

O: Keira Knightley, James McAvoy, Saoirse Ronan, Vanessa Redgrave

DRAAMA

1 T 53 MIN

5 tärni

2007. aasta parimaks Briti filmiks nimetatud, parima filmi Kuldgloobuse võitnud „Lepitus” on üks tõsiselt häiriv linateos. Aga seda pigem nauditavas mõttes.

On aasta 1935 ning 13-aastane jõukas peres elav Briony (Saoirse Ronan) on paljulubav ja vilka kujutlusvõimega noor kirjanik. Ta näeb eemalt pealt ühte ja hiljem ka teist stseeni oma vanema õe Cecilia (Keira Knightley) ja koduabilise poja Robbie (James McAvoy) vahel ning tõlgendab asju valesti. Selle tagajärjel süüdistab ta Robbiet kuriteos, mida too ei olnud sooritanud. Ülejäänud elu elab Briony seda heastada proovides.

Briony kujutluse viljad ja tegelikkus tuuakse vaataja ette rütmilises nihkes ning tüdruku rolli mitmekihilisus on ühteaegu väga nauditav ja omapärase frustratsiooni aluseks, mis filmi vaadates tekib. Kiitus Ian McEwanile, kes sellise tegelase oma samanimelises romaanis lõi. Film, mis paneb mõtlema.

Tiiu Laks

„Ameerika gangster”

Hinne 5

American Gangster, USA 2007

R: Ridley Scott

O: Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin, Lymari Nadal

krimidraama

2 t 37 min

Frank Lucas (Denzel Washington) on heroiiniärimees 1970-ndate Chicagos, Richie Roberts (Russell Crowe) aga teda jälitav uurija. Mõlemad rikuvad tsunftireegleid ja pälvivad kolleegide meelepaha. Mõlemad jahivad oma unistust – esimene rikkust, teine töökohta advokaadina. Nii korrumpeerunud politseinikud kui ka autud gangsterid saavad oma palga ning kaks sümpaatset kangelast õpivad filmi jooksul teineteist austama. Tõsielul põhineva filmi autorid räägivad DVD-le lisatud kommentaarides mõjust, mida prototüübid neile kohtumistel jätsid, narkomaailma seadustest ja filmi valmimise asjaoludest. Kurb, et gangsterist tehakse ikoon, aga teos paneb mõtlema pättide ja politseinike sümbiootilise suhte peale ja annab ajastust kaasakiskuva pildi.

Kaarel Kressa

„Eleegia”

Hinne 5

Elegy, USA 2008

R: Isabel Coixet

O: Penélope Cruz, Ben Kingsley, Patricia Clarkson, Peter Sarsgaard

DRAAMA

1 T 48 MIN

David Kepesh (Ben Kingsley) on vananev kultuurikriitik ja playboy elustiili kehastus, kes kunagi seksuaalse vabaduse nimel oma pere jättis. Consuela (Penélope Cruz) on aga katoliiklikust perekonnast pärit kuubalanna. Nende teed ristuvad ülikoolis, kus Kepesh loenguid annab, ning mees leiab end esimest korda elus armukadeduspiinade käes vaevlemas.

„Eleegia” on vändatud Philip Rothi lühiromaani „Surev loom” ainetel ning jõuab ilma eriliste üllatusteta järeldusele, et isekaid naudinguotsinguid aastakümnetepikkuseks venitades võib paljustki ilma jääda. Film on kaunis ja tundeküllane, Kingsley ja Cruz teevad suurepärase näitlejatöö, ent lõpuks tekib ikka küsimus, kas midagi üldse juhtus ja miks silmad und täis lähevad...

Maris Meiessaar

„Inglid ja neitsid”

Hinne 5

Virgin Territory, USA 2007

R: David Leland

O: Hayden Christensen, Tim Roth, Mischa Barton, Christopher Egan, Silvia Colloca

KOMÖÖDIA

1 T 35 MIN

„Dekameronist” inspireeritud filmis pole mitte midagi tõsiselt võetavat. Et mittetõsiseltvõetavus on taotluslik, siis pole põhjust filmile midagi pahaks panna. See, et Mischa Barton mängib tavapäraselt iseennast, sobib siia filmi. Hayden Christensen on samuti ikka veel ilus inimene. Nunnad on meelad, head jäävad headeks ja kurjad kurjadeks. Ainult tobedatel õnnestub ajuti veel tobedamaks minna. „Decameron Pie” polnud ilmaasjata üks filmi alternatiivpealkirju.

Päriselt häiriv oli ainult üks asi ja seda tuleb teinekord ka filmikunsti tippteostele ette heita. Ei ole vaja sundida ameeriklasi vene keelt rääkima. Neil ei tule see välja, eriti kui nende tegelaskuju nimes esinevad sellised keelegümnastika numbrid nagu Vjatšeslav ja Džiržinski.

Niisiis tagab „Inglid ja neitsid” ühe pika momendi sellise leebe naeratuse saatel, mis muidu tuleb näole, kui vaadata isekeskis rahulikult mängivaid lapsi. Neil on lubatud rumal

olla.

Maris Meiessaar