„Mamma Mia!”

Hinne 5

USA 2008

R: Phyllida Lloyd

O: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård

Muusikal

1 t 44 min

Filmi aluseks on surematutest ABBA lugudest kokku traageldatud West Endi samanimeline muusikal, mis jutustab üksikemast (Meryl Streep), kelle tütre pulmadele tuleb korraga ta kolm võimalikku isa. Hollywoodi ekraniseeringus teevad kaasa esimese järgu tähed, kes kõik ise paljudele koduseks saanud Benny Andersoni ja Björn Ulveuse lugusid laulavad.

Ega film erinegi eriti muusikaliversioonist ja kogu kompoti kompositsioon on selline haledavõitu, traagelniidid paistavad läbi. Vahest on see isegi filmi tugevus, et kogu selle kupatuse haledus on jäetud maskeerimata ja silumata. Nii saab täie rauaga keskenduda vaatemängule, koorilaulule, tantsule. Mis on ägedad nagu parimates ABBA muusikavideotes.

Film on kui meeleolukas jalutuskäik Vahemere rannal. Ainult et ABBA muusika ja staarid on tõelised.

Andres Laasik

„Valli baar”

Hinne 5

Filmivabrik, Eesti, 2008

R: Manfred Vainokivi

O: Peeter Sauter, Peeter Ristsoo, Mart Pukk, Trubetsky vend jpt

Dokumentaalfilm

49 min

Manfred Vainokivi dokfilm proovib portreteerida kohta, mis on mõnele mehele kodustki kallim – Valli baari. Neid mehi on igasuguseid ja baarileti taga saavad nad ehk võrdsemakski kui saunalaval. Tumedast õllest inspiratsiooni ammutav roppkirjanik ja välisministeeriumi elumehest ametnik, ühe uudisteportaali nüüdseks ammu endine peatoimetaja, põhjakäinud pianist ja suurem hulk rohkem või vähem „omi jopesid“ muudavad baari ja seetõttu filmigi segasummasuvilaks, kust järje ja loogika tagaajamine muutub iga minutiga üha keerulisemaks.

Seega jäävad domineerima selgelt sidumata situatsioonid, õllest pehme keelega peetud kahekõned. Kas või Trubetsky vennana esineva lobamoka lootusetud katsed Peeter Sauterile anekdoodi puänt puust ja punaselt selgeks teha. Või siis 58-aastane härrasmees, kes suudab pea peal seistes klaasi õlut ära juua. Peeter Ristsoo elutarkused.

Läbu ja lõbu taustale joonistuvad inimsaatused, mis pole just ülemäära rõõmsad – kes on Valli baarile ohverdanud abielu või karjääri, kes on baari järgmine ohver. Või peaks sõna ohver ümber panema jutumärgid?

Mart Niineste

„Ööd Rodanthe’is”

Hinne 5

Nights in Rodanthe, USA 2008

R: George C. Wolfe

O: Richard Gere, Diana Lane, Scott Glenn, Viola Davis

Draama

1 t 33 min

Filmi „Truudusetu” partnerid – kaks kena vanainimest mängivad jälle üheskoos. Sedapuhku püüavad nad tõestada, et armastuse jaoks ei ole kunagi hilja.

Filmi pealkirjas olev kohanimi on Ameerika idarannikul asuv linnake, mille ümbruse maalilised pildid on pandud kaasa helisema kahele keskea läbinud üksiklasele, kelle saatus jälle kokku viib. Looduse pildiline ilu ongi selles romantilises draamas peamine. Stsenaarium on kohmakas, seal on konstrueeritud kaks elulugu, mis pärast mõningast nurjaminekut jälle lembeliselt õitsele puhkevad. Ka kaadris näidatud kiindumise protsess pole käsikirjas kõige huvitavamalt kirja pandud, eks staarid teevad oma parima.

Ka finaal on selline näpust välja imetud. Eks ole filmi aluseks olev lemberomaan juba isegi üks sooda. Aga ookean ja rand ning puhtad vanainimesed – kokkuvõttes polegi nii paha.

Andres Laasik

„Koerake Kastan. Central Parki kangelane”

Hinne 5

Chestnut: Hero of Central Park, USA 2004

R: Robert Vince

O: Makenzie Vega, Abigail Breslin, Christine Tucci, Justin Louis

Koguperekomöödia

1 t 22 min

Sal ja Ray on õed, nad elavad orbudekodus. Autotee ääres mängides leiavad õed endale armsa dogikutsika. See oleks kui täitunud unistus, kuid orbudekodus koeri pidada ei tohi ja nii tuleb kutsat hoolega varjata. Kui õed adopteeritakse, ei tule koera allesjätmine samuti kõne alla ja nii koera varjamine jätkub.

Film on värviline ja lihtsameelne, vaimuka dialoogiga ei hiilga ning asjade käik on lõppude lõpuks üsnagi etteaimatav, kuid midagi üleliia piinlikku ka pole. Paras hommikune laste-koera-pätifilm, mida ajaviiteks vaadata ja siis ära unustada. Pealegi on „Väikesest preili päikesepaistest” tuntud Abigail Breslin nunnu.

Maris Meiessaar