Taarka

Hinne 3

Eesti 2008

R: Ain Mäeots

O: Inga Salurand, Siiri Sisask, Marje Metsur, Kaarel Oja, Tõnu Oja, Mikko Nousiainen

Draama

1 t 39 min

Maailma kõige esimene setukeelne mängufilm on rohkem kui etnograafiline sündmus. Eesti tagasihoidlikus mängufilminduses on sellel teosel oma kindel koht – on ju tegu oluliste kultuurilooliste lugude jutustamisega. Ja seda just filmikeeles. Filmi pildikeeles on tajutav kunstiväärtuslik poeesia. Kindlasti on operaator Elen Lotman filmiloojate nimekirjas tähtis tegelane. Rollid on niisamuti kenasti mängitud-lauldud.

Miks siis filmist suursündmust ei saanud, eeldused olid selleks ju justkui olemas? Millegipärast ei jooksnud filmi dramaatiline rida kokku, et põimida setu rahva suure esindaja eluloos persooni ja lauliku saatus sel viisil, et lugu publikut lõplikult veenaks. Tulemus on küll liigutav, ent ei enamat. Aga ka sellisena vaatamist väärt.

Andres Laasik


Tagaotsitav

Hinne 2

Wanted, USA 2008

R: Timur Bekmambetov

O: James McAvoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie

Märul

1 t 45 min

Filmi sisu edastamiseks piisab mõnest etteaimatava lõpuga stampfraasist. Kontorirott (James McAvoy), kelle üksluine elu saab üht­äkki uue mõtte. Tuhandeaastane salamõrtsukate gild ja selle oraakellik juht (Morgan Freeman). Salapärane sekspomm (Angelina Jolie), kelle mõrvarlik kirg on nii ligitõmbav kui ka hirmutav. Katkematu märul. Põnevuse puudumine. Dialoog, mille teravmeelsemad hetked mõjuvad „Fight Clubi” ülejäägina. Ootamatu lõpplahendus, mis pöörab kogu sündmustiku pea peale. Väga hea heli („Tagaotsitava” helirežii kandideeris kahele Oscarile). Kontorirotti peaks küsimus „Mida *** sina hiljuti teinud oled?” liigutama, kuid tegelikult tekib tunne, et oled seda filmi juba kümneid kordi näinud. Üleprodutseeritud ja -haibitud popkornikino.

Kaarel Kressa


Fritsud ja blondiinid

Hinne 3

Eesti 2009

R: Arbo Tammiksaar

O: Tõnu Aav, Uldis Lieldidzis, Algimantas Masiulis

Lugesin hiljuti ühest foorumist, et kui baltlane Nõukogude armees nutti näitas, sai ta austavaks hüüdnimeks fašist-kombinaator. Pea on tõepoolest prügikast.

Arbo Tammiksaare dokfilm „Fritsud ja blondiinid” seevastu lahkab baltlaste rolle Nõukogude sõjafilmides ning dekonstrueerib müüdi sõjafilmist kui „pühast” žanrist, jättes neist järele vaid kerge meelelahutuse, ajuvabad märulifilmid, mille Hollywoodi ekvivalendid tõmbavad ligi vaid poisikesi, kui neidki.

Kesksete tegelaste lätlase Uldis Lieldidzise, eestlase Tõnu Aava ja leedulase Algimantas Masiulise intervjuud paljastavad Nõukogude fašistide argipäeva, ühe vormi järgi valatud antikangelaste monotoonse mängimise.

Töö nagu iga teinegi. Nagu Iirimaal surnud kalkunite raseerimine. Ahjaa – mõni kuri blondiin, näiteks vanades kaadrites vilksatanud Eve Kivi või Ada Lundver, oleks võinud samuti sõna saada. Või hakkasid nad ka selle filmi tegijatele Dean Reedist ja Urmas Otist pajatama?

Mart Niineste


Muumia ja draakonkeisri

hauakamber

Hinne 1

Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, USA 2008

R: Rob Cohen

O: Brendan Fraser, Maria Bello, Jet Li, John Hannah, Michelle Yeoh

Seiklusfilm

1 t 42 min

Eelmistest „Muumia”-filmidest tuntud arheoloogidest-hauarüüstajatest O’Connellite paar on võtnud nõuks erru minna. Ei mingeid seiklusi enam. Aga siis satub Hiinas hätta nende äsja täiskasvanuks saanud poeg Alex ja „vanad” on otseses mõttes õnnest ogarad, et saavad talle appi kihutada. Surmahirm on teadagi romantilise õhkkonna üks võtmeelemente. Järgnevad eriefektidest laetud tagaajamisstseenid, surematud nõiad, muhedad suurepäraste väärtushinnangutega jetid ja muidugi taassündi ihaldav äraneetud draakonkeisri muumia.

Film on hoogne, märulit on rohkem kui tegelaste arengut ning dialoogi püüd vaimukas olla valdavalt luhtub või järgib eelmiste „Muumia”-filmide nüüdseks juba kulunud šabloone. Võib-olla lennukis röhitsevas jakis (karvane veis, mitte riideese) on mingit huumoripotentsiaali ja seda üritatakse ka kasutada, aga ülimalt ettearvatavalt.

Maris Meiessaar