Kukkumine

Hinne 5

The Fall, India/UK/USA 2006

R: Tarsem Singh

O: Catinca Untaru, Lee Pace, Justine Waddell, Kim Uylenbroek

1 t 57 min

1920-ndate Los Angelese äärelinna haiglas lamab õnnetul kombel end halvatuks kukkunud kaskadöör Roy (Lee Pace), kelle võtab endale kaaslaseks väike murtud käega rumeenlanna Alexandria (Catinca Untaru). Roy hakkab Alexandriale jutustama seikluslugu, ja mida rohkem nad üksteist tundma õpivad, seda rohkem põimub loosse reaalsust ja nende mõlema kurva saatuse peegeldusi. Roy jutustatud lugu ise on oma Dalilt laenatud maailisuse, kirkuse ja sürreaalsusega visuaalselt väga nauditav. Reaalsuse poole peal paneb tõsise märgi maha intriigide keskmes Alexandriat mängiv Catinca Untaru, kelle puhul on muidu võluva näitlejatööle lisaks huvitav jälgida, kuidas tema inglise keele oskus filmi edenedes järjest vähem ja vähem puiseks muutub ja sellega filmi arengule kaasa aitab.

Maris Meiessaar

Kuningriik

Hinne 3

The Kingdom, USA 2007

R: Peter Berg

O: Jamie Foxx, Jennifer Garner, Chris Cooper

1t 45 min

„Kuningriik“ pole paha põnevusfilm. Ent Saudi Araabias terroriste jälitavate FBI agentide tegevust jälgiva linateose süžee ägab ülekoormuse all – tegijad kibelesid ütlema nii paljusid asju, et selle mahutamiseks olnuks vaja vähemalt kuuetunnist miniseriaali. Lisaks ootuspärasele märulile ja jälituspingele püüab film edasi anda ka kultuuridevahelist konflikti ja kriitikat nii USA kui ka saudide valitsusasutuste aadressil. Sarnaselt FBI-mehele (Foxx) peab oma riigi bürokraatiamasinaga rinda pistma ka araablasest politseikolonel al-Ghazi (Ashraf Barhom), kes mõjub tegelastest kõige köitvamalt. Ikkagi kustub teos kiiresti mälust, ehkki mõlema vaenupoole mantra „Ära muretse, kullake, me tapame nad kõik ära“ jääb oma iroonilisuses kauemaks kõlama.

Kaarel Kressa

Saage tuttavaks – Dave

Hinne 2

Meet Dave, USA 2008

R: Brian Robbins

O: Eddie Murphy, Elizabeth Banks, Gabrielle Union, Scott Caan jt.

Komöödia

1 T 27 MIN

Kui nüüd lühidalt kokku võtta, siis on see lugu IT-fanattidest inimnäolistest lilliput-tulnukatest, kes tahavad oma koduplaneedi päästmiseks energiavarusid soolaga suurendada ning hankida seda just Maa ookeanidest. Selleks tehakse kapteni järgi inimsuurune… ütleme siis robot ehk emalaev, kelle suhtlus- ja keeleoskus on pärit Google’ist (seda eelistati Yahoo!-le, tõdedes, et tobedad nimed mõlemad) ning mille sees terve meeskond vägagi laialt ära elab. Robot-emalaev Dave Ming Chang (sest Ming Chang on ju ometi planeedi kõige levinum nimi) õpib tundma Maa elu ning algne „lollide planeet” hakkab kõigile meeldima. Pärast väikest mässu emalaevas ja põgenemist New Yorgi politseinike eest jäetakse planeet Maa rahule.

„Saage tuttavaks – Dave” kuulub ajuvabade komöödiate alla, mida on väga lihtne vaadata – Eddie Murphy ju ometigi! Kohati leiab sealt isegi irooniat mingite popkultuuri nähtuste, ühiskonnakorra ja inimeste harjumuste kohta, kuid mingit suuremat pointi filmist ei kooru. Või kui, siis et Maa on lahe!

Tiiu Laks

Saag V

Hinne 2

Saw V, USA 2008

R: David Hackl

O: Tobin Bell, Costas Mandylor, Scott Patterson, Betsy Russell

Õudukas

1 t 32 min

Salapärane Jigsaw, kes paneb inimesi saeterade, igasugu tapariistade ja ohtlike vedelikuanumate ette ning annab neile peamurdmisülesandeid, et tapvast olukorrast välja tulla, jätkab õudusfilmi viiendas osas oma verist toimetamist.

Süžee on võrdlemisi elastne, läbisegi on põimunud politsei, föderaalne juurdlusbüroo, piinakambritesse aheldatud ohvrid ja maniakk, kes on või siis ei ole Jigsaw. Vähemalt ei lõpe tapmine ja tagaajamine ka pärast tema surma.

Verd purskab iga kord uuel ja veel õõvastavamal viisil. Sekundite mäng ja surma käest pääsemine võiks ju olla justkui rutiin, kuid iga kord ajab ihukarvad uuesti püsti. Omal moel on filmis olemas perversne intellektuaalne iva.

Andres Laasik