Hinne 5

USA-Suurbritannia, 2008

R: Ron Howard

O: Frank Langella, Michael Sheen jt

Draama

1 t 59 min

Kuulsal Watergate’i-järgsel teleintervjuul ja selle ümber toimunul põhinev film jälgib kahte peategelast nende arengute kaudu.

Populaarne telesaadete juht David Frost (Sheen) ei oma tõsise tegija reputatsiooni, ka esimesed võttepäevad lähevad tema oskamatuse nahka, kuid vaataja näeb teda murdumas, muutumas ja võitlemas.

Filmi ajaloost laenatud avakaadritest on näha, kuidas televisioon ebapopulaarset presidenti Richard Nixonit (Langella) tema lahkumisel Valgest Majast ikkagi heroiseeris. Filmi abil näeme presidendi inimlikku poolt, aga ka tema julmust ja võitlushimu, seda, mis on selle taga, ning murdumist, kui vastumeelsusest saab taas empaatia.

„Frost/Nixon” on mitmete inimlike ja huvitavate, kohati naljakategi detailidega film, mis laseb end lihtsalt vaadata ja lugeda ning kannab vaataja kergelt läbi kahe tunni materjali, nii et pärast valime menüüst veel ka boonuse, kus saab aimu õigest 1977. aasta intervjuust.

Tiiu Laks


Maailmade sõda

Hinne 4

War of the Worlds, USA 2005

R: Steven Spielberg

O: Tom Cruise, Dakota Fanning, Miranda Otto, Tim Robbins

Seiklusfilm

1 t 58 min

„Maailmade sõda” on tähtis teos kas või selle tõttu, et annab aimu, kuidas mõistetakse 21. sajandil klassikaks saanud Herbert Wellsi samanimelist ulmeteost. Filmi lavastaja Steven Spielberg on toonud tegevuse Ameerika tänapäeva ja see on igati ajakohane teos, kus on arvesse võetud parimad filmisaavutused samal teemal. „Maailmade sõda” võtab sisse oma koha reas, kus ilutsevad „Terminaatorid” ja „Transformerid”, ning vana maailma intellektuaali Wellsi pärand leiab oma platsi Hollywoodi mütoloogias.

Loomulikult on filmis põnevust ja uhket arvutigraafikat, mille abil konstrueeritakse tohutud terasest ämblikud, kes inimeste maailma ründavad. Filmi peategelase juures on peidus üks huvitav konks, stsenaariumi järgi on Tom Cruise’i mängitud peakangelasel, kelle saatust suures sõjas tulnukatega film järgib, üks hästi huvitav amet. Nimelt on ta suure sadamakraana operaator ehk inimene, kes oskab masinaid käsitseda. Põnev on see, et seda oskust pole tal vaja filmis kasutada.

Andres Laasik


Da Vinci aare

Hinne 1

Da Vinci Treasure, USA 2006

R: Peter Mervis

O: C. Thomas Howell, Lance Henriksen

Põnevik

1 t 31 min

Antropoloog peab lahti muukima Leonardo Da Vinci töödesse peidetud koodi, et leida maailma kõige suurem aare. See aare võib pöörata kristluse pea peale ning muuta sellega maailma.

Kõlab tuttavalt, eks? Kui Dan Browni lemmikteemal tehtud „Da Vinci koodi” film vaatamata Tom Hanksile ja Audrey Tatoule mingist servast erakordseks ei osutunud, siis „Da Vinci aarde” kõrval on see täielik meistriteos. „Aare” on liiga halb, et olla isegi naljakas. See film on lihtsalt rumal. Isegi pättantropoloogist ei usu, et ta õrritaks teist antropoloogi solvanguga stiilis: „Hahaa, sul on Leonardo da Vinci tätoveering, hahaa, ta oli ju homoseksualist!” Vaevalt et see asjaolu kellelegi uudiseks on. Kokkuvõttes jätab kogu tervik väga amatöörliku mulje ega ole vaataja aega väärt. Filmikoolis oleks see film ehk hea kodutöö – vaata ja leia sada viga, mida vältida.

Maris Meiessaar