Hinne 4

Orangutan Diary, Suurbritannia 2000

Produtsent: Nigel Pope

O: Kesi, Lomon, Amber

Loodusdokumentaal

2 t 25 min

BBC on loodusdokumentaalide tootjate hulgas kindlasti garantiimärgiks. Isegi kui loodusvaatlejana ei astu üles muhe Sir David Attenborough, mõjuvad BBC asjad ikkagi kuidagi loomulikult ja mitte nii paisutatult dramaatiliselt kui näiteks Ameerika loodusdokid.

„Orangutani päevik” on just selline, ilma dramaatilise taustmuusikata mõnus pühapäevane vaatamine. Peagi muutuvad pearollidesse valitud pärdikud ootamatult armsaks ning 145 minutit ahvielu ei mõju sugugi tüütult. Kohati tundus küll, et Borneo saarel asuvas ahvide taastusravikeskuses kippus filmiainest veidi väheks jääma ning draamapedaali hakati kuidagi kistult vajutama. Kuid kokkuvõttes on igasugused loodusfilmid ju head ning tuletavad meelde, kust me pärit oleme. Eriti kui juttu on orangutanidest, kes on geneetiliselt inimesele väga lähedal.

Tanel Veenre

Reisijad

Hinne 3

Passengers, USA/Kanada 2008

R: Rodrigo García

O: Anne Hathaway, Patrick Wilson, André Braugher, David Morse

Psühholoogiline põnevik

1 t 32 min

Anne Hathaway mängib terapeuti, kelle hoole alla antakse käputäis lennuõnnetuses ellujäänuid. Mõni neist ei mäleta juhtunust midagi, teine mäletab nii, kolmas naa. Reisijate juttudest hakkab välja kooruma midagi, mis Hathaway Claire-nimelisele tegelasele tundub lennufirma vandenõuna ja ta püüab asjas selgust saada. Seejuures teeb asjaolud segasemaks üks patsiente, kes on juhtumisi eufooriline, meessoost ning väga nägus.

Visuaalselt on film külm, sünge, udune ja vihmane ning see aitab filmis läbimängitud tundeid paremini kohale viia. Kõik see ei tähenda, et „Reisijates” ei oleks soojust – kaastunnet, armastust ja kõike seda jagub küll ja veel, psühholoogiline põnevik ikkagi. Üldiselt ongi film üsna õnnestunud, haarav ning kena vaadata. Siiski, mis puutub puänti, siis väga sarnast asja on varem juba tehtud, väga edukas filmis pealekauba.

Maris Meiessaar

Hannah Montana film

Hinne 2

Hannah Montana: The Movie, USA 2009

R: Peter Chelsom

O: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus, Vanessa Williams, Emily Osment, Jason Earles

Koguperefilm

1 t 38 min

Hannah Montana (Miley Cyrus) on laulja, superstaar ja kõigi teismeliste iidol. Tal on samasugune saladus nagu Supermanil ehk siis salajane teistsuguse soenguga igapäevaeluidentiteet. Loomulikult ei tunne keegi teda ära, sest teine juuksevärv muudab inimese täiesti äratundmatuks. Igatahes on Cyruste pereseriaalist saanud nüüd täispikk Disney film. Kõik on endiselt värviline ja rõõmus, lauldakse armsaid lihtsaid laule ja Disney edastab oma pereväärtusi täie hooga. Muidugi ei ole Miley vahepeal näitlema õppinud ja ka ilusate ideaalide edastamiseks on valitud kõige rohkem läbi mängitud süžeeliinid. Täpsemalt hakkab kuulsus Miley Stewartile pähe ja isa (Billy Ray Cyrus) viib ta vanaema farmi elu ümber hindama... Kokkuvõttes on kõik 100% etteaimatav, aga samas ka täitsa vaadatav.

Maris Meiessaar

Jönssoni kamp ja lavatäht

Hinne 2

Lilla Jönssonligan och stjärnkuppen, Rootsi 2006

R: David Berron

O: Mikael Lidgard, Hugo Flytström, Axel Skogberg, Anna Ida Hallberg

Koguperefilm

1 t 14 min

Ilmatüdruk Niki Rootsi vaste Dani D on kõigi laste suur lemmik, aga autogramme ei jaga mitte kellelegi. Doris aga tahab autogrammi ja Harry on Dorisest sisse võetud, niisiis tuleb autogramm lavatähelt kätte saada. Tuleb mängu kuri onu ehk direktor Wallenberg ja muud laste alandamist nautivad jõhkardid, kellel on Dani D-ga omad plaanid. Poistekamp seisab aga headuse poolel ja kindlustab õigluse võidu.

„Jönssoni kamp” on lastefilm selles mõttes, et seda pole mõtet võrrelda asjadega nagu „Wall-e” või „Vaimudest viidud”. Ta on lihtne, selle tegemisel pole kasutatud ei erilist kunsti ega kujutlusvõimet. Tuleb vaid petised üle petta ja muud midagi nagu filmis „Üksinda kodus”, ainult ilma Hollywoodi lihvituseta ja eestikeelse pealelugemisega. Suurel inimesel pole siin midagi vaadata ja miks peaks lapski õigluse õppetunde nii piiratud allikatest hankima...

Maris Meiessaar