Hinne 5

Inglorious Basterds, USA 2009

R: Quentin Tarantino

O: Christoph Waltz, Mélanie Laurent, Brad Pitt, Eli Roth, Diane Kruger, Mike Myers

Sõjadraama

2 t 27 min

Tarantino võttis ja kirjutas ajaloo ümber. Läbi tema filtri on see üks väga pikk, kuid võimatult vahva lõbusõit. Niisiis, ajaks on Teine maailmasõda ja okupeeritud Prantsusmaal tegutseb kurikuulus USA juutidest koosnev natsilintšijate brigaad. Samal ajal plaanitseb hurmav juuditarist kinoomanik (hiilgav Mélanie Laurent) kättemaksuks oma pere hukkamise eest massimõrva. Natsist karjerist, kolonel Hans Landa (Oscari-vääriline Christoph Waltz) teeb oma tööd sotsiopaadi innukusega. Otsad jooksevad kokku ja tarantinolik verine teatraalsus pääseb mõjule. Karakteritena on filmi kokku kogutud komplekt trikstereid ja mitte ühtegi „naiivse, ent heatahtliku kangelase” tüüpi, nagu nad klassikaliselt kipuvad olema. Ja kui terased üritavad teraseid üle kavaldada, siis ei tea kunagi, mis võib juhtuda... Mis tähendab ju mitteetteaimatavat filmi! Braavo!

Lõpuks näitab Tarantino ajuvaba vägivalla üle lapsemeelse hüsteeriaga naerda kõõksuva Hitleri karakteriga publikule peeglit. Laksti!

Maris Meiessaar

Pohmakas

Hinne 4

The Hangover, USA 2009

R: Todd Phillips

O: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis, Justin Bartha, Heather Graham jt

Komöödia

1 t 36 min

Phil, Stu ja kergelt veider Alan viivad sõbra Dougi poissmeesteõhtuks Las Vegasesse (kuhu mujale, eks). Järgmisel hommikul raske pohmelli ja mälukaotusega ärgates avastavad nad, et peig on kadunud. Tasapisi pinnale kerkivate juhtlõngade abil (nagu tiiger vannitoas, varastatud politseiauto, paljas Aasia gangster, Mike Tyson jms) taastavad nad „vaikselt” eelmisel ööl toimunut (mida ei ole vähe), et sõber leida ja õigeks ajaks pulma toimetada.

See võib tunduda küll tüüpiline meeste peofilm, aga naljad on selleks liiga absurdsed. Palju kiidetud komöödia balansseerib osavalt hea ja halva huumori piiril. Ühelt poolt on siin palju klišeesid ja stereotüüpe, teisalt ei kasutata neid nii nagu tavaliselt. Filmi päästab Alani tegelaskuju, ja naerda saab igal juhul.

Tiiu Laks

Blacky „Live”

Hinne 3

Eesti 2009

R: Marek Marana

O: Lea Liitmaa, Silver Ulvik, Laur Joa­mets, Angela Aak, Triin Anni, Karl-August Herman

Kontserdisalvestis

1 t 56 min

Tegelikult peaks siin plaadil olema peal täiendav märkus „fännidele”. Sest kui see väike eeltingimus on täidetud, võib täiel rinnal nautida õdusaks buduaariks kujundatud lava, kontrastset karva lauljatari kähedat häält, jälgida tema kui laulukirjutaja arengut ning kuulata koosseisust sõltumatult üdini tasemel taustabändi kontserdisalvestist ja otsida DVD-lt asjatult taga lisamaterjale, sirvides kõrvale olematut vahelehte.

Kuid kui see eeltingimus on täitmata, on lood veidi teised. Sest olgem ausad, plaat pea kahe tunni videomaterjaliga (ning veidi üle tunni kestva muusikaga teisel plaadil) ühe laulja, kolme trummari ning lugematute kitarri-, klahvpilli- ja bassimängijate ettekandes nõuab läbitöötamiseks Blacky loominguga ilmselt märksa isiklikumat suhet, kui seda on kümnenditagune mälestus ETV edetabelisaatest „7 vaprat” või hetk autoraadiost.

Mart Niineste

Ajameistrid

Hinne 4

Eesti 2008

R: Mait Laas

O: Heino Pars, Elbert Tuganov

Dokumentaalfilm

Noorema põlvkonna animatsioonimeistri Mait Laasi dokumentaalfilm on kummardus meie animatsiooni teerajajatele, maestrotele Elbert Tuganovile ja Heino Parsile. See on kahe mehe eluloofilm, mis räägib peategelaste kujunemisest ja teekonnast animakunstis.

Film on täiesti eriline selle poolest, et siin pole vaid tavapärased dokumentaalfilmikaadrid. „Ajameistrid” on teos animatsioonimaailmast – siin tegutsevad pisikesed nukumehikesed, kes esindavad peategelasi kujundlikul moel ja illustreerivad nende elulugu parimal viisil. Nii et filmi laad vastab ainesele üdini.

Huvitaval moel on nii Elbert Tuganovil kui ka Heino Parsil elatud rikas ja keerulisi käike täis elu. Lihsalt aeg oli selline – sõda ja ärevad sõjajärgsed aastad. Nii tulebki välja, et „Ajameistrid” on palju rohkem kui lihtsalt kahe mehe elust jutustav film. Siin peegeldub kultuuriline eluolu laiemalt. See on film, mille kaudu saab aimu rahva saatusest.

Andres Laasik