Hinne 4

Sudden Impact, USA 1983

— R: Clint Eastwood

— O: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman, Paul Drake

— Draama

— 1 t 57 min

Rä­pa­ne Har­ry tu­leb vaa­ta­ja­te et­te eel­vii­mast kor­da ja se­da­puh­ku on režissöö­ri­laua ta­ga pea­te­ge­la­se ke­has­ta­ja ise. Clint East­wood on la­vas­ta­nud ju­ba õige mi­tu fil­mi ja „Oht­li­ku löö­gi” te­ge­mi­se ajal võis te­da pi­da­da ju­ba ko­ge­nud fil­mi­la­vas­ta­jaks. Mis on teo­se kva­li­tee­dist täies­ti nä­ha.

Rä­pa­sel Har­ryl on see­kord täies­ti uus si­su ja hea lu­gu ju­tus­ta­da. Vä­ga häs­ti kir­ju­ta­tud st­se­naa­riu­mis te­kib Har­ry­le toe­kas vas­ta­ne, mis teeb hä­ma­raks te­ma se­ni­sed must­val­ged olu­kor­rad, kus oli sel­ge piir hea­de ja hal­ba­de va­hel. Sond­ra Loc­ke män­gib sa­la­ka­va­lat naist, ke­da Har­ry jä­li­tab ja kel­le mo­raal­se­te va­li­ku­te taus­tal pais­tab teist­su­gu­ne ka Har­ry pi­ka to­ru­ga Mag­num, mil­le­ga sea­du­se vas­tu üles tõus­nud me­hi nii­de­tak­se sel­les­ki fil­mis na­gu loo­gu. „Oht­lik löök” on Rä­pa­se Har­ry sar­ja vaa­ta et pa­rim osa. Kaa­lu­kas film, mis jääb ela­ma üle oma aja.

Andres Laasik

Valusad võmmid

Hinne 5

Hot Fuzz, Suurbritannia/Prantsusmaa 2007

– R: Edgar Wright

– O: Simon Pegg, Martin Freeman, Bill Nighy, Nick Frost

– Komöödia

– 2 t 1 min

Nic­ho­las An­gel on 400% po­lit­sei­nik. Ta teab kõiki reeg­leid, täi­dab neid ise ja pa­neb tei­sed sa­ma te­ge­ma. Ta on nii hea, et ka­de­dad kol­lee­gid ku­pa­ta­vad (või siis suu­na­vad) ta kõige täie­ga Lon­do­nist pi­si­kes­se väi­ke­lin­na töö­le. Pealtnä­ha ra­hu­meel­ne linn, kus ei pan­da ku­na­gi toi­me ühte­gi ku­ri­te­gu, tun­dub An­ge­li­le igav. Siis aga tu­leb väl­ja, et õnne­tu­si juh­tub kaht­la­selt pal­ju ja ko­ha­lik po­lit­sei­jaos­kond tun­neb en­nast sel­lest lii­ga vä­he häi­ri­tu­na.

Te­gu on mä­ru­li ka­ri­ka­tuu­ri­ga, kõiki sel­le Ïan­ri oma­du­si on pai­su­ta­tud ja pak­su huu­mo­ri­ki­hi­ga üle va­la­tud. Fil­mi al­gu­se ra­hu­lik tem­po kru­vi­tak­se su­ju­valt põhja ning mae­tak­se kõikvõima­li­ke püssi-, plah­va­tus- ja ta­gaa­ja­misst­see­ni­de al­la. Kä­sit­le­ma­ta ei jää naab­ri­val­ve ja sa­laor­ga­ni­sat­sioo­ni­de te­maa­ti­ka.

Ühesõna­ga, „Va­lu­sa­te võmmi­de” te­gi­jad on saa­nud hak­ka­ma veel ühe hirm­to­re­da komöö­dia­ga, mis nae­ruhüstee­ria hõlp­salt pea­le ajab.

Maris Meiessaar

Nahkpead

Hinne 3

Leatherheads, USA 2008

– R: George Clooney

– O: George Clooney, Renée Zellweger, John Krasinski, Jonathan Pryce jt

– Romantiline komöödia

– 1 t 49 min

Amee­ri­ka pro­fi­jalg­pal­li al­gu­sae­ga tä­his­ta­vas fil­mis vär­bab Dod­ge Con­nel­ly (Cloo­ney) oma pank­ro­tis mees­kon­da pääst­ma sõja­kan­ge­la­sest tipp­jalg­pal­lu­ri Kuu­li (Kra­sins­ki). Tol­le­ga aga käib kaa­sas mõle­ma me­he süda­me võit­nud re­por­ter Le­xie (Zell­we­ger), kes soo­vib pal­jas­ta­da kan­ge­la­se tõelist pa­let.

1920-nda­te kesk­pai­gas aset lei­dev lu­gu suu­dab vaa­ta­ma­ta ro­man­ti­li­se komöö­dia sil­di­le ja Geor­ge Cloo­ney su­re­ma­tu­le sar­mi­le kes­ken­du­da ik­ka eelkõige amee­ri­ka jalg­pal­li­le. Ja sõnum on sel­ge – reeg­lid ri­ku­vad ko­gu män­gu ära. Na­tu­ke ri­kub aga fil­mi sel­le idioot­ne peal­ki­ri, mis vaa­ta­ja­te õnneks fil­mis väi­ke­se loo­gi­ka leiab.

Tiiu Laks

Raudmees

Hinne 2

Iron Man, USA 2008

– R: Jon Favreau

– O: Robert Downey Jr, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow

– Põnevusfilm

– 2 t 1 min

Fil­mi pea­te­ge­la­ne on ülbe rel­vatöös­tur To­ny Stark, kes sa­tub rel­va­kat­se­tus­tel Af­ga­nis­ta­nis ter­ro­ris­ti­de küüsi ja on sun­ni­tud leiu­ta­ma te­ras­tur­vi­se, mis võimal­dab iga­su­gu­seid vä­ge­vaid nip­pe kor­da saa­ta. Sel­le­ga on Raud­mees võrdväär­ne kan­ge­la­ne Su­per­me­he, Ämb­lik­me­he ja Bat­ma­ni­ga. Või siis vä­he­malt peaae­gu võrd­ne, sest nii kan­ge­te mees­te pa­re­musjär­je­kord on se­ga­ne asi.

Kas te­ge­mist on koo­mik­si- või las­te­fil­mi­ga, po­le­gi va­het. Teos on žan­ri­le oma­selt hoog­ne, seik­lus­lik ja pi­si­ke­se iroo­niasä­de­me­ga. Ja raud­selt toi­mi­va pri­mi­tiiv­sevõitu si­su­ga, mis põhi­neb must­val­gel pea­kan­ge­las­te vas­tan­du­sel, kus head ja hal­vad on sel­ged. Või vä­he­malt saa­vad sel­geks.

Fil­mis on suu­repä­ra­ne roll Gwy­neth Palt­row’l, kes män­gib Star­ki süga­valt kiin­du­nud as­sis­ten­ti. Muu on teh­tud as­ja­li­ke stam­pi­de ta­se­mel.

Andres Laasik