Aadressil www.digikogu.ee müüakse muusikat mp3 failidena nii albumi kui loo kaupa, lisaks on seal avatud e-raamatute „lett“. Muusikavalik on tänase seisuga enam kui nigel ja ka raamatutevalik jätab soovida. Siiski – Eestis on e-raamatute müük alles lapsekingades ning uudishimulikele pakutakse tutvumiseks ka tasuta raamatuid, selles sektsioonis on pakkuda kirjandusklassikat Lydia Koidula ning Eduard Bornhöhe sulest, näiteks kohustusliku koolikirjanduse hulka kuuluvaid „Tasujat“ ning „Pirita kloostri viimaseid päevi“ võib lugeda jumalamuidu.

Raamatute allalaadimiseks on vajalik registreerimine, mille juures on tüütu see, et salasõna peab sisaldama väikseid ja suuri tähti ning numbreid. Raamatud on .epub formaadis, mille lugemiseks on vajalik kas spetsiaalne e-raamatute luger või tuleb alla laadida tasuta lugemisprogramm, mille link on e-raamatute keskkonnas saadaval. Peab tunnistama, et see programm on üsna algeline ning ebamugav – saab küll vahetada kirjapildi stiili ja suurust, kuid seda, kuidas tekst ei oleks programmi akna seinu riiviv, mina 10-minuti jooksul Windowsi versioonis leida ei suutnudki. On ka teisi programme, kuid need peab iga e-raamatuhuviline ise Internetiavarustest üles otsima.

Digikogu pood tundub ligadi-logadi kiirelt kokku klopsitud, kui alustada altpoolt, siis kategoorias: „Eesti autorid“ pakutakse välja vaid Heljo Männi teoseid hinnaga 39 krooni. Selge see, et Mänd pole ainus eesti autor, keda seal pakutakse, ulme vallas võib osta näiteks Indrek Hargla teoseid hinnaga 179 krooni, spordiraamatutest pakutakse Kiku elurooraamatut hinnaga 180 krooni, kõige suurem valik on reisiraamatute vallas, kus pakkuda peamiselt kirjastus Petrone print raamatuid hinnavahemikus 69-169 krooni. Nooremale koolieale pakutakse seitset raamatut, sealhulgas möödunud aasta parimaks lasteraamatuks valitud Andrus Kivirähki teost „Kaka ja kevad“ (129 krooni). Väliskirjanduse osa on juba laiem, suure osa moodustab sealses virtuaalses riiulis sari „Seiklusjutte maalt ja merelt“, mille teosed maksavad 169 krooni. Kategooriaid ülespoole sirvides on veel teinegi rubriik, mille pealkirjaks: „Eesti autorid“, seal on autorite galeriis Heljo Männi kõrval juba teisigi kirjanikke. Millegipärast on selles kategoorias eesti autoriks tembeldatud ka Jules Verne, kes on esindatud romaaniga „20 000 ljööd vee all“.

Vastab Eesti Digiraamatute Keskus OÜ esindaja Margus Küppar:

Miks e-raamatud nii kallid on?

Hinna määravad kirjastused. Üldiselt võib öelda seda, et e-raamatud on keskmiselt kolmandiku võrra odavamad. Mõned on isegi poole võrra odavamad. Osad raamatud on võib-olla kallid sellepärast, et mängu tulevad autoriõigused ja –tasud. Ma usun, et tulevikus muutub hinnavahe suuremaks, seda just e-raamatute kasuks. E-raamatutele on praegu kehtestatud ka poole kõrgem käibemaks. Kui paberraamatu käibemaks on 9%, siis e-raamatul on see 20%. See tuleb sellest, et raamatut käsitletakse siiamaani kui trükitud ja köidetud väljaannet.

Miks ma peaksin ostma kalli e-raamatu, mille lugemiseks mul on vaja eraldi aparaati või programmi kui ma saan paberraamatu odavamalt kätte ja mul on seda mõnusam lugeda?

E-raamatu eelis on näiteks keskkonnasõbralikkus, võimalus kogu raamatukogu kaasas kanda, neid on mugav ja kiire osta. Ma ei usu küll, et e-raamatud paberväljaanded eemale tõrjuksid, kuid e-raamatud suurendavad lugejate võimalusi. Paberraamatuid saab küll ka neti teel tellida, kuid siis tuleb postiteenuse järel mõned päevad oodata, e-raamatu saab minutiga kätte.

Digipoes on praegu müügil kõigest 150 raamatut, kuid seal pakutakse näiteks Jules Verne’i raamatut „20 000 ljööd vee all“ eesti autorite seas. Kas te arvate, et Jules Verne on eesti autor?

Ei, kindlasti ma seda ei arva! Tegemist on beta-versiooniga ja selge see, et seal võib olla apsakaid sees. Digikogu haldab Elion.

Okei. Millal e-raamatute turul seisud soodsamaks muutuvad, millal need odavamaks muutuvad?

Ma usun, et 2012-2013 võiks seis juba hea olla.

Kas allalaetavad failid on ka piraatluskindlad?

Meie digikogus olevad teosed on kaitstud sotsiaalse DRM kaitsega, mis tähendab seda, et allalaetud failid varustatakse allalaadija andmetega ja kui need lähevad kuidagi tasuta ringlusesse, siis on võimalik algne omanik kindlaks teha ja vastavalt seadusele edasi toimida. See peaks takistama piraatlust, kuid alati on kuskil mõni kurjam, kes oskab neid koode lahti häkkida.

Kas teil on andmeid, kuidas müük seni on läinud?

Apollost öeldi, et esimesed ostud tehti juba esimesel päeval ja ka digikogust on raamatuid juba tellitud. Esimesed kokkuvõtted saame teha detsembri lõpus.

**
Pärast telefonikõne lõppu helistab Küppar tagasi ja teatab, et Jules Verne viga on parandatud. Ta ei ole digipoes enam eesti kirjanik.