Ürituse korraldaja ja korraldamiskeerises kaduma minema kippuv Kaarel Isak nopib välja oma lemmikud: “Kindlasti tuleks esile tõsta “Polaroidi” etendust, ProgEclecticat ja laupäevaõhtust pidu pärmitehases.” Ent nüüd tuleb siit kaleidoskoopiline ülevaade sellest, mis Eclectica-nädalal Tartus viibijat ees ootab. Et igaüks ikka ise otsustada saaks.

Seitsmepäevane sündmuste paraad algab esmaspäeva õhtul Ateena kinosaalis filmireaga. Kõigepealt linastub Vahur Afanasjevi kirjutatud ja lavastatud “Teekond unelma lõppu”, mille puhul on tegu rohkelt muusikat sisaldava autobiograafilise filmiga Brüsselis muretut eurokraadielu elavast eesti kirjanikust ja tema arengukriisist. Psühhotroopsete ainete ja lodeva suguelu pimeda tunneli lõpus paistvat siiski valgus. Käsikaameraga filmitud ekraaniteose heliribalt leiab sellised nimed nagu Orelipoiss, Rehepapp, Aapo Ilves, Fabrique, Kannibal Elektor ning Kurluk Ulica. Filmis mängivad Vahur Afanasjev, Andra Teede, Aapo Ilves, Kairika Pitsal, Pille Veedler, Albert Gulk, Mare Sabolotny ja teised. Teisena näidatakse kevadel ka Sõpruse ja kobarkino ekraanidel jooksnud noorte kodumaiste filmitegijate loodud lühifilmikokteili koondpealkirjaga “Seks ja surm”.

Teisipäeval tulevad publiku ette Viljandi kultuuriakadeemia tantsutudengid Tarmo Tagametsa lavastatud moodi, liikumist ja uue meedia lahendusi ühendava etendusega “The Third Wardrobe”.

Kolmapäeval on aga norralaste kord rabada Sadamateatrisse tulnuid tantsuetendusega “And I Just Stood There, Watching the Sky and the People Below...”. Francesco Scavetta asutatud Wee tantsukompanii pika nimega lavastus on irooniline uurimus tehisparadiisidest ja ekstreemsetest situatsioonidest ja selle tuumaks on tehislikkuse väljendamine, millele on rajatud nüüdisaegne kogemus: keegi ei ela enam maailmas ega keeles, vaid sellest maailmast ja keelest loodud kujutluspildis.

Neljapäeval neli üritust

Nädala neljanda päeva õhtul tuleb aga ennast jagada juba nelja ürituse vahel. Y-Galeriis saab esimest korda kogeda Chris Halesi kureeritud Tartu kõrgema kunstikooli tudengite interaktiivsete videoinstallatsioonide näitust “CHANGE!”, mis on avatud 12. septembrini. Tartu Kultuuritehases toimub aga “Ask the Dust, Baby” ehk Liisa Soolepa ja Kristina Paju kaduv moeetendus riietest, mis on valminud selleks, et kohe hävida. Samas leiavad aset ka “visuaalkoostöö nr 2” ja Tartu Elektro nimeline pidu, mille avavad Briti projektid Knobbing Thistle ja 0HZ ning seejärel “levidebüteerivad” noored Tartu muusikud Cubus Larvik, Rand Requer, C h a n e l d : o r, Erkki Luuk, Hoov ja Raad?.

Reedel tuleb aga tagasi kolida Ateena kinosaali, kus toimub muusikaõhtu ProgEclectica – muusikat teevad Edasi, RasKatarsis, Multiphonic Rodent ja Music For Your Plants ning videopoole eest hoolitsevad Emer Värk ja Triinu Lille.

Laupäeval tuleks sammud sättida Rüütli tänava neljanda maja hoovi turule, kus kaubeldakse nii rõivaste, aksessuaaride kui ka muusikaga.

Õhtu poole ootab külastajaid Vanemuise teatri saal tantsuetendusega “Polaroid”, mida esitav Jo Strømgreni kompanii on taas pärit Norrast ja mille maailmaturnee raames tulebki “Polaroid” festivalile. Tegemist on 2006. aastal maailmas esilinastunud tükiga, mis on võitnud arvukalt auhindu ning räägib põhjapoolusest ja selle põneva koha ligitõmbavusest seiklejatele. Pärast tantsu vaatamist viib aga festivalilise tee ise tantsima – Tartu Kultuuritehasesse, kus teevad elavat diskot Add Noise, Jor-El ja Algrütmid, nende järel veel hulk DJ-sid.

Pühapäeval näeb Eesti Rahva Muuseumis vinüülplaadisõltlastest rääkivat filmi “Plaadipood”, mille järel mängib kollektsionäär Vladimir Polozov sealsamas lehtriga grammofonil retromuusikat. Justkui sellest veel vähe oleks, mahub sama päeva sisse Kago uue plaadi “Mopskassi maja” esitlus. Valik on teie.

Valik Eclectica 2008 linke

•• Eclectica 2008 koduleht – Eclectica.ee

•• Liisa Soolepa ja Kristina Paju moeprojekti blogi – moemandala.blogspot.com

•• Laupäevaõhtusel peol “Discoordinated” üles astuv Jor-El – www.myspace.com/ deejayjorel

•• Laupäevaõhtusel peol “Discoordinated” üles astuv Add Noise – www.myspace.com/ earsugarjukebox