Kui sˇoti ja inglise kirjanduse esileedi Muriel Spark käis 2004. aastal Edinburgh’s (kohalikud hääldavad Edinbro) raamatufestivalil, ütles ta kuldsed sõnad: “Edinburgh on linn täis raamatuid ja teadmisi. Kividki kõnelevad.” Nüüdseks on Sˇotimaa pealinnast saanud maailma esimene ja seni ainuke Kirjanduse Linn. See ainuomane tiitel on UNESCO tunnustus Edinburgh’le rikka kirjandusliku mineviku, dünaamilise oleviku ja tulevikuplaanide eest.

Edinburgh on tõesti kirjanike ja lugejate linn. Siin on teeninud oma igapäevast kirjanikuleiba Robert Louis Stevenson ja Walter Scott, praegu elavad ja töötavad siin sellised suurnimed nagu Ian Rankin, Alexander McCall Smith ja JK Rowling.

Pühapäeva hommikul oli festivalivärava taga mitmesajameetrine lastesaba, sest esimesena esines Eoin Colfer, siinsete laste seas väga populaarsete Artemis Fowli raamatute autor. Esimene neist on küll ilmunud ka eesti keeles, aga ei ole kogunud kuigi palju lugejaid. Ürituse põhiteemaks pidi küll olema tema uus lasteraamat, aga lapsed olid nii osavad, et ikkagi räägiti terve tund aega põhiliselt Artemis Fowlist. Eoin Colfer, umbes meeter viiskümmend pikk sügavas keskeas iiri kirjanik, on iseäranis osav kümne-üheteistkümneaastaste poiste karakterite kujundamisel. Materjali selleks on ta ammutanud kõigepealt muidugi oma isiklikust lapsepõlvest. Teiseks pakuvad talle senimaani ammendamatut inspiratsiooni need viisteist aastat, mil ta koolis lapsi õpetas. Kolmandaks on tal endal parajasti kaks väikest poega, kolme- ja kümneaastane.

Masai pruut ja Doris Lessing

Pühapäeva õhtul toodi suuremas osas vanaprouadest koosneva publiku ette ilmaime Sˇveitsist – kena neljakümnendates aastates proua, kes käis 1990-ndate alguses oma peigmehega Kenyas reisil ja armus seal masai sõdalasse. Poole aasta pärast jättis ta maha oma elu Euroopas ning sõitis tagasi Kenyasse sõdalast otsima. Ja leidiski. Must mees võttis ta kohe endale naiseks, sest “kui sa juba nii kaugelt tulid, küllap sa siis mind ikka armastad”. Nii elaski sˇveitslanna neli aastat masaide hõimuga koos. Kauem tsiviliseeritud maailmaga harjunud iludus seal vastu ei pidanud ning põgenes. Corinne Hofmanni eksootilist lugu “Valge masai” on maailmas müüdud juba üle viie miljoni eksemplari ja vanadaamidki olid kuuldust vaimustuses.

Esmaspäeva kauneim õis oli loomulikult 86-aastane Doris Lessing, kes kõneles pisut oma uuest raamatust “The Story of General Dann and Mara’s Daughter, Griot and the Snow Dog”. Rohkem aga rääkis ta maailmast, mille inimesed oma mõtlematute tegudega on katastroofi äärele ajanud, ning mitu-mitu korda kõlas ta suust lause: “Me lihtsalt ei tea, mida oma maailmaga teeme.”

Varahommikul näidati Edinburgh’ superkinos Kevin Smithi järjefilmi “Clerks II” ja kurjadest kriitikutest koosnev auditoorium sai päris parajalt naerda.

Palju häid kirjamehi

21. Edinburgh’ raamatupidu

Edinburgh’ rahvusvaheline raamatufestival

•• 12.–28. augustini 2006

•• Kohal on kirjanikud Irvine Welsh, Alexander McGall Smith,   Martin Amis, Linn Ullmann ja sajad teised.