Lisaks otsustas žürii anda välja kaks eriauhinda: Nele Hollole Norrast Bergenist parima keelelises mitmekesisuses väljenduvaid väärtusi edasi andva töö ja Frank Stockile USAst Oneontast võluvaima mittepärismaise pilguheidu eest.

Võidutöös hindas žürii head vormitunnetust ning huvitavate tähelepanekute selget esitust, teise koha saanud töö paistis silma täpse ütlemise ja värvika sõnakasutusega ning kolmanda auhinna pälvinud essee tõstis esile vahetu kogemusloo siiras ja veenev esitus.

Võistlusele kutsuti kõiki huvilisi sõltumata nende rahvusest, vanusest, soost usutunnistusest jne. Korraldajate sooviks oli lugeda, millised asjad, nähtused, tavad, harjumused jm kannavad kirjutaja Eesti-tunnet ning miks ning kuidas nad seda teevad. Osalejaid kutsuti hoiduma katseist leida ühtset ja üldistavat sümbolit või märkide loendit, oodatud oli pigem kirjutajate isikliku Eesti-avastuse ja sellest kasvanud tunnete kirjeldus.

Esseevõistluse täiendav eesmärk oli kasutada võistlusele laekunud ideid edaspidi Eesti Instituudi töös, see tähendab Eesti kultuuri tutvustamisel maailmas.

Žürii koosseisus Karin Hallas, Andre Help, Kalevi Kull, Toomas Liivamägi, Lore Listra, Timo Maran, Priit Pärn ja Kaja Tael valis parimad tööd laekunud 38 essee hulgast kahevoorulise, tasavägiseks kujunenud hääletuse tulemusena.

Auhindade kättesaamiseks palub Eesti Instituut võtta endaga ühendust. Instituut asub Tallinnas Suur-Karja 14, teisel korrusel; telefon on (0)6 314 355 ja e-post: einst@einst.ee. Auhinnatud töid saab peagi lugeda Eesti Instituudi koduleheküljel www.einst.ee.