Viimasel ajal on Rootsis valitsuse tasandil hakatud üha enam rõhutama kommunismi inimsusevastaste kuritegude alase teavitustöö vajadust, eriti Rootsi koolinoorte hulgas, teatas Eesti instituut Rootsis.

Konkreetseim riiklik samm on, et senini natsismi kuritegudest teavitanud riikliku ametiasutuse Forum för levande historia (FLH - Elava ajaloo foorum) lisakohustuseks on nüüd seatud igakülgse teabe jagamine ka kommunistliku režiimi inimsusevastaste kuritegude kohta.

Mõne nädala eest tõigi FLH avalikkuse ette oma uue õppevahendite komplekti põhikooli ajalootundides kasutamiseks, mis sisaldab nii faktivihikut, ajalooõpetaja juhendit, õpilaste tekstikausta kui ka mööda Rootsit ringlevat näitust kommunismi kuritegude teemal.

”Kommunistlike režiimide inimsusevastased kuriteod” ajalooõpetaja juhendi autoriks on Göteborgi ülikooli ajaloodidaktika õppejõud ja Rootsi uue põhikooli ajalooõppekava väljatöötamises osalenud ajaloolane Magnus Hermansson Adler.

Hiinas ja Kambodžas toime pandud kommunismi kuritegude kõrval kasutatakse FLH ajalooõpetaja juhendis Nõukogude Liidus toimunu kirjeldamiseks ulatuslikult Eesti näidet.

Eesti ajalugu on kaasatud nii kronoloogilise ajalookäsitluse kirjeldamiseks kui nii-öelda suure ja väikese ajaloo teema raames.

Selle sügavuti mõistmiseks ja kommunismi teema avamiseks põhikooli ajalootundides soovitati Rootsi koolides kasutada kahe Eesti autori teost: Imbi Paju hiljuti rootsikeelses tõlkes ilmunud ”Tõrjutud mälestused” (”Förträngda minnen”, 2007) professor Anu Mai Kõlli ”Kommunismi nägu“ (”Kommunismens ansikte”, 2005).

Rootsi kommunismist teavitamise ühingu 2007. aastal tellitud uurimus 15-20-aastaste Rootsi noorte seas näitas, et nende algteadmised kommunismist on väga puudulikud, kohati koguni olematud.

Uurimusest selgus, et 90% rootslastest ei ole kunagi kuulnud Gulagist, samas kui 95% küsitletutest teadsid, mis on Auschwitz.

Andes hinnangut kommunismile ja natsismile leidis 74% uurimuses osalenutest, et natsisim on täiesti negatiivne. Kommunismi pidas täiesti negatiivseks vaid 15% küsitletutest.