Kodu mõiste traditsiooniline tõlgendus pärineb 19. saj viktoriaanlikust kultuurist, mil märksõnad “kodusus”, “perekond” ja “kodu” tõrjusid kõrvale varasemad elu kestmisega seotud religioossed konstruktsioonid. Eestis kinnistus 20. saj teisel poolel kodu kui alternatiiv avalikule elusfäärile ning sellisena pakub teema kindlasti narratiive vastandumisest ja kohanemisest. Kuhu kinnitada mõiste “kodu” ja seda iseloomustavad nähtused, suhted ning kogemused 21. sajandi Eestis?

Kodu ja elulaad

Väites, et seome kodu mingi konkreetse asukoha/paigaga, ei välistata siinkohal võimalust, et tänapäeval on kellelegi koduks internet, kus ta suurema osa ööpäevast oma vabal tahtel viibib. Kodu on seotud elamisviisiga, mida saab kirjeldada arvukate mõistete kaudu. Kodu piiritletakse elulaadiga, mida me ei saa enam käsitleda lahus selle omanike sotsiaalsest staatusest. Kodu mõistega on lähedalt seotud selle olemuslikud vastandid, kodutus ja üksindus.

Mälestuste kaudu on iga kodu seotud ajaloo ja autobiograafiliste narratiividega. Palume kunstnikel seda kõigile tuttavat, ent samal ajal väga erinevaid vaatepunkte pakkuvat mõistet kontseptualiseerida.

Näituseprojekt “Kodu, kallis kodu” kaasab kõiki tänapäeva kunstis kasutatavaid meediaid ning on avatud eri valdkondade kunstnikele, sh arhitektidele, disaineritele ja tarbekunstnikele. Osalejatelt oodatakse analüütilist lähenemist valitud teemale. Projektis osalemise üle otsustab kuraator näitusele esitatud projektikirjelduste põhjal.

Ideedest ja projektidest palume teada anda hiljemalt 15. augustiks k.a e-posti aadressil maria@ekm.ee. 1