Sirje Helme asub kunstimuuseumi direktorina ametisse alates tuleva aasta 1. jaanuarist, teatas kultuuriministeerium.

Helme on lõpetanud Tartu Ülikooli kunstiajaloo eriala ja 1995. aastast magistrikraad kunstiteadustes ning on Eesti Kunstiakadeemia doktorant

Helme on alates 2005. aastast Kumu direktor, enne seda on ta töötanud Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuses koordinaatori ja juhatajana ning kirjastuses “Kunst” erinevatel ametikohtadel.

Ta kuulub erinevatesse erialastesse organisatsioonidesse, nende hulgas Eesti Kunstnike Liitu, Läti Kaasaegse Kunsti Muuseumi kollektsiooni ekspertkomiteesse, Rahvusvahelisse Kunstikriitikute Assotsiatsiooni, Helme on ka muuseuminõukogu esimees.

Sirje Helme on kureerinud alates 1995. aastast erinevaid näitusi nii Eestis kui välismaal, ta esinenud arvukatel konverentsidel ettekannetega ja pidanud loenguid ülikoolides ning avaldanud mitmeteid erialaseid artikleid.

Teda on autasustatud Valgetähe IV klassi ordeniga, samuti Itaalia, Belgia ja Hollandi riigi ordeniga.

Kunstimuuseumi direktor vastutab muuseumi igapäevase ja strateegilise juhtimise eest. Direktori ülesandeks on muuseumi sisuline kui ka majandustegevuse lühi- ja pikaajaline planeerimine ning kavandatu elluviimine.

Konkurss Eesti Kunstimuuseumi direktori ametikohale kuulutati välja seoses direktori tähtajalise töölepingu lõppemisega. Tähtajaks laekus ministeeriumile üks avaldus.

Eesti Kunstimuuseumi senine direktor Marika Valk on kunstimuuseumi juhtinud alates 1991. aastast.