Et 1901. aastal valminud kortermaja Skolase tänaval ei vasta saatkonna tingimustele, on teada juba ammu ja 1938. aastal kuulutati välja uue esindushoone arhitektuurivõistlus. 27 võistlustöö seast valiti välja Erich Jacoby ja Herman Bergi projekt, ent ehitamiseni tookord ei jõutudki.

Läinud suvel kuulutas välisministeerium välja uue võistluse. Esitatud 24 töö seast valis Eesti ja Läti ühisžürii välja Lembit-Kaur Stööri, Ülo-Tarmo Stööri ja Heidi Urbi projekti “Teele”.

Uus saatkonnamaja tuleb Riia vanalinnast veidi põhja poole, Viduse ja Ausekla tänava nurgale. Ümbritsevad majad on ehitatud eelmise sajandi alguses juugend- ja neoklassitsistlikus stiilis ning üks on ka Nõukogudeaegne.

Arhitektuurivõistluse žürii liige, välisministeeriumi asekantsler Marten Kokk ütles, et võrreldes teiste töödega on võiduprojektis kõige elegantsemalt lahendatud moodsa arhitektuuri sulandamine ajaloolisse elamukvartalisse. Samuti kallutas valikut projekti “Teele” kasuks see, et hoone fassaad on kujundatud Riia linnale omaste tellistega ning kivifassaad ja mõõdukad aknaavad lihtsustavad oluliselt saatkonna ruumikasutust ja võetavaid turvameetmeid. Samal ajal moodustab tänava kohale kalduv fassaad saatkonna ette ootamatu, ent hubase ala.

Oluline on seegi, et võidutöös pakutud funktsionaalne lahendus ei vaja suuri ümberkorraldusi ja tänu maja äärmiselt lihtsale vormile saab seda hõlpsalt kohendada ka seestpoolt.

Marten Kokk lisas, etžürii hindas väga kõrgelt ka teise koha saanud Emil Urbeli, Andrus Margi, Ott Hirvesoo ja Peeter Veimeri võistlustööd “Horta”, mis on soliidne ja tagasihoidlik ning vormikeelelt esindab ehk isegi kõige enam Eesti nüüdisarhitektuuri. Kasutajate analüüsi tulemusel selgus aga, et hoone funktsionaalne skeem vajaks korrektuuri ja see muudaks oluliselt ka maja välisilmet, samuti kujutaksid tööruumide seinatagused terrassid endast turvariski, aknad oleksid suunatud piirkonna kõige ilmetumale naaberhoonele ja residentsil poleks esindusala. Puudus oli seegi, et võistlustöö maht oli lubatust suurem. Suure ümbertegemisega kaasneb aga oht, et kaob võistlustöö elegants.

Riia saatkonna arhitektuurivõistluse kolmas koht läks lätlaste tööle “White Cube.ee” (Juris Mitenbergs, Peteris Suprins, Zane Krumina, Uldis Tucs, Edgars Gribusts ja Edijs Kravalis). Ostupreemiad said “Sipelgas” (Raivo Kotov, Margit Kärner ja Indrek Mikk) ja “AIIR” (Siiri Vallner ja Indrek Peil).

Jaanuari alguses lõppes ka Eesti Pekingi saatkonnahoone arhitektuurivõistlus, mille võitsid Andres Põime, Lauri Vaimel ja Liisa Põime võistlustööga “Tetris”. Ka Pekingi saatkonna ehitust kavatsetakse alustada järgmise aasta esimesel poolel. Varem on Eesti Vabariik ehitanud vaid kaks saatkonnahoonet: 1933 Helsingisse ja 1997 Vilniusse.

Näitus

Kõiki Riia saatkonnahoone arhitektuurivõistlusele esitatud töid saab vaadata Tallinnas arhitektuurimuuseumi keldrisaalis 2. märtsini.