Ausalt öeldes tegutses Mimicry juba enne, kui solist Kene Vernikust sai superstaari-Kene. Kuigi Noortebänd 2005 võitjast rokkansamblist Depoo 2006. aastal välja kasvanud Mimicry jõudis laiemasse teadvusse alles sel sügistalvel, on bändil varasemastki üht-teist ette näidata – Eesti-Läti-Leedu ühise uue muusika edetabeli BUME kolmas koht 2008. aastast. Bändi helilooming on kantud elektronmuusika vaimust.

Kes: Kene Vernik – vokaal, Paul Lepasson – kitarr, elektroonika, Kaspar Ehlvest – bass, Timmo Linnas – kitarr

Kuula:

mimicry.varjend.com

Wrupk Urei

Omapärase nimega ja alates 2004. aastat tegutsev Tartu džässrokiansambel, mis proovib sünteesida džässrokki, funk’i, elektroonilist tantsumuusikat, sambat ning kõike, mis mahub nende stiilide vahele ja ümber. Wrupk Urei on osa kodumaise džässroki uuest lainest, mida mõnel pool on nimetatud ka „Tartu neofusioniks”.

Kes: Jane – baritonsaksofon, Kaspar – klahvpillid, Siim – kitarr, Laurtson – bass, Inc – klahvpillid, Kalle – trummid, Martin – trummid, Erki – flööt, Albert – klarnet

Kuula:

myspace.com/wrupkurei

Leegitsev Sidrun

Põhimõtteliselt sarnane juhtum Mimicryga, sest ka Leegitseva Sidruni solisti Marten Kuningat näidati sel sügisel mitu korda teleris. Ja kuigi Leegitsev Sidrun tuli algkujul kokku juba 2003. aastal ning on praeguses koosseisus esinenud alates aastast 2007, võib eeldada, et alles tänavu saavad (paljuski tänu televisioonile) bändi kontsertidele iseloomulikuks mõisted „täismaja” ja „lisalugu”.

Kes: Rasmus Toompere – bass, Marten Kuningas – kitarr/ vokaal, Siim Randveer – kitarrid, Tõnis Kuusk – trummid

Kuula:

myspace.com/leegitsevsidrun

Nevesis

Mullu septembris ilmus internetti Paidest pärit kollektiivi demo kolme looga: „Starfish Porn”, „My Eyes, the Flying Saucers” ja „7 000 000 Years”. Rokirahvas lõi kihama: kui nende Kesk-Eesti kuttide sirgjoonelist ja meeldivalt krudisevat kivi- ja kõrberokki kinnisilmi kuulata, võivat end kerge vaevaga Californiasse kujutleda! Võib tõesti, nüüd juba üle 30 kontserdi andnud kvartett mainib mõjutajatena nimesid Kyuss, Fu Manchu, Led Zeppelin, Black Sabbath, Stone Temple Pilots ja Soundgarden.

Kes: Ken – trummid, Bert – bass, Erks – kitarr/vokaal, Jay – vokaal

Kuula:

myspace.com/nevesisband

Malcolm Lincoln

Pseudonüümi tagant vaatab vastu veel üks Eesti Laulu poolt päevavalgele kistud „keldrikakand”. Malcolm Lincoln on asendusloona esikümnesse pääsenud „Sireni” autor ja esitaja Robin Juhkental. Kes mäletab, siis 2007. aasta saates „Kaks takti ette” osales ta ka. Oma noortebändide perioodil „vana kooli rokki” kuulanud ja laulnud Juhkentali elektronmuusikavahenditega teostatud loomingut iseloomustab eri stiilidest ja ajastutest tuttavate elementide põimimine. Samal ajal on Malcolm Lincolni helikeel tänu neile vahenditele selgelt ühetaoline ja äratuntav elektrooniline lo-fi-popp. Malcolm Lincoln on soe sõna Eesti hipster-ringkondades.

Kes: Robin Juhkental – vokaal/elektroonika ja Madis Kubu – bass

Kuula:

myspace.com/malcolmlincoln

UnCandy

Pseudonüümi UnCandy taga varjab end kunstiteadlane Maria Juur. End elektronmuusikuna teostava Juure loomingu juured on sügaval Brian Eno man ning tema helitöid iseloomustavad staatilised süntesaatorikäigud ja monotoonsed trummirütmid, unelev vokaal ja õhulisus. Uncandy esikalbum peaks ilmuma kevadel.

Kes: Maria Juur – elektroonika ja hääl

Kuula:

myspace.com/uncandymusic

Tiiu Kiik

Üle-eelmisel sügisel esimeste salvestatud lugudega välja tulnud, kuid alles Eesti Laulul tähelepanu pälvima hakkava Kiige loomingut iseloomustavad lihtsus ja atmosfäärilisus. Häält kasutab Kiik pigem pillina. Tema elektroonilist shoegaze’i ja ambient-muusikat põimivat loomingut on mõjutanud Kaido Kirikmäe, Jaan Pehki, Chalice’i, Röövel Ööbiku, Forgotten Sunrise’i, Ingrid Lukase ja Fluxuse looming, ambient-, metal- ja renessanssmuusika ning Doris Kareva luuletused.

Kes: Tiiu Kiik – elektroonika, vokaal

Kuula:

myspace.com/tiiukiik

Oneword

Mullu oktoobris internetis nelja looga demo avaldanud ja lavadebüüdi teinud Onewordi moodustavad kolme varasemast tuntud koosseisu: Recycle Bini, Slide-Fifty ja Stemi liikmed. Onewordi helikeelt iseloomustavad gruuvivad funky’d kitarririfid ja trummirütmid ning vaheldumisi räppiv ja laulev vokaal. Kaudsete paralleelidena sealtsamast roki ja räpi piirimailt võiks mainida ehk Clawfingerit ja Rage Against The Machine’i.

Kes: Taavi Narits – vokaal, Martin Kuut – kitarr, vokaal, elektroonika, Robert Vaigla – kitarr, Sander Loite – bass/vokaal, Kristjan Oden – trummid

Kuula:

myspace.com/oneword