Täna algavad järjekordsed Eesti muusika päevad. Nüüdseks juba 29-aastase traditsiooniga süvamuusikafestivali põhikava kestab nädala, st 10. aprillini - kui jätame arvestusest välja 31. märtsil juba toimunud nn eelhäälestuse ning 15. aprillil aset leidva nn järelkontserdi. Ühtekokku saab hea tahtmise ja soodsate tingimuste korral ära kuulata üle 15 kontserdi – umbes kaks-kolm tükki päevas, kel jaksu.

Festival algab Estonia kontserdisaalis Tallinna muusikakeskkooli galaga ning lõpeb sealsamas Ansambel U etteastega. Sinna vahele mahub aga mitmekesine programm, mis hõlmab heli- ja videotaieste esitusi, 20-liikmelise tšelloansambli ülesastumist, traditsioonilist mammutkontserti, mõnda soolokontserti, kammerooperit ja veel palju muud. Mammutkontsert ning noorimate heliloojate loomingut tutvustav kontsert on muuseas prii sissepääsuga.

Kui varem on festivali helilooja tiitli all figureerinud näiteks Veljo Tormis, Helena Tulve, Arvo Pärt ja Toivo Tulev, siis sedapuhku on sellest formaadist loobutud. Küll aga saab kuulata Uno Naissoo 80. sünniaastapäevale pühendatud autorikontserti ja Jüri Reinvere autorikontserti.

Klubi Heliloojate Majas

Ette kantakse enam kui 50 eesti helilooja loomingut ning kaalukas osa on uudisteostel. See on oluline, sest lisaks Eesti muusikaelu järjepidevuse hoidmisele saavad Eesti muusika päevadel paljud noorheliloojad oma töövilju esimest korda laiemale avalikkusele serveerida. Vaadates heliloojate nimekirja, siis Arvo Pärdi, Lepo Sumera, Erkki-Sven Tüüri, Heino Elleri, Eino Tambergi, vendade Kappide jt klassikute kõrval leidub ka noorema põlvkonna komponiste, näiteks Märt-Matis Lill, Timo Steiner jt. Kuid sõna antakse ka päris noortele tegijatele, kellest nii mõnestki saab ehk juba lähitulevikus Eesti süvamuusikakultuuri kandev tugisammas.

Kõige muu kõrval autasustatakse päevases programmis ka Heino Elleri preemia laureaati ning peetakse kultuurikorralduse seminari, õhtuti aga saab meelt lahutada Heliloojate Maja klubiõhtutel. Seal astub üles eri koosseisudes EMP New Standards Band ning mängitakse plaadimuusikat. Traditsiooni jätkab Aivar Tõnso kureeritud Eesti muusika öö, mis seob muidu põhiliselt süvamuusikale keskendunud festivali sõbralikult siinse entusiastliku eksperimentaalse ja elektroonilise muusika skeenega.

Muusika

Eesti muusika päevad

3.-10. aprillini

•• Kavas: Tallinna muusikakeskkooli gala “Armastuse poeem”, uued teosed heli- ja videokunstnikelt, orelipooltund Niguliste kirikus, Jüri Reinvere autorikontsert, PaukenfEst jpm

•• Korraldaja: Eesti heliloojate liit

•• Kunstilised juhid:

Timo Steiner, Ülo Krigul