Entsüklopeedilise suurteose esitlused toimuvad Poolas Johannes Paulus II nimelises Lublini Katoliiklikus Ülikoolis ja Poola Rahvusraamatukogus.

Täna toimub Johannes Paulus II nimelises Lublini Katoliiklikus Ülikoolis seminar „Eesti kultuur ja kunst”, mille avab sealne rektor ja Eesti Vabariigi Maarjamaa Risti teenetemärgi kavaler Stanisław Wilk.

Avamisele järgnevalt esinevad ettekannetega Eesti suursaadik Poolas Ants Frosch (teemal „Eesti ja Poola, täna ja homme”) ning Eesti Valgetähe V klassi teenetemärgi kavalerid Marie Curie-Sklodowska Ülikooli professor Jan Lewandowski („Eesti-Poola suhted 19. ja 20. sajandil“) ja tõlkija-luuletaja Aarne Puu („Tõlgi nostalgilistest mälestustest Eesti ja Poola kirjanduses“).

„Johann Christoph Brotze. Estonicat“ esitleb seminaril Tallinna Ülikooli emeriitprofessor ja Johannes Paulus II nimelise Lublini Katoliikliku Ülikooli audoktor Raimo Pullat.

26. aprillil esitletakse Varssavis Poola Rahvusraamatukogus “Johann Christoph Brotze. Estonicat” ning avatakse Brotze kollektsiooni tutvustav näitus.

Poola Rahvusraamatukogus esinevad kõnedega Eesti suursaadik Poolas Ants Frosch ja Läti suursaadik Poolas Alberts Sarkanis. Teost esitleb Raimo Pullat ning näituse avab Läti Akadeemilise Raamatukogu direktriss Venta Kocere. Üritust korraldavad Eesti ja Läti Suursaatkonnad ja Kirjastus Estopol.

Sügisel on plaanis korraldada “Johann Christoph Brotze. Estonica” esitlus Viinis, teatas teose vastutav väljaandja Raimo Pullat.

Aastal 2006 välja antud „Johann Christoph Brotze. Estonica“ hõlmab muinsustekoguja ja pedagoogi, Saksamaal Görlitzis sündinud ja põhiliselt Riias tegutsenud Johann Christoph Brotze (1742–1823) poolt Eesti aladelt ajavahemikus 1771–1818 kogutud ja üleskirjutatud muinsustekollektsiooni: vaateid linnadest, linnustest, mõisatest, kirikutest, kõrtsidest, taluhoonetest ja maastikest, linnade ja maakondade plaane, talupoegade tööriistu, arheoloogilisi leide, kirikutes leidunud hauakive ja vappepitaafe, münte ja medaleid, inimtüüpe, ajaloolisi ja kaasaegseid portreid.

619-leheküljeline entsüklopeediline suurteos sisaldab kokku 287 Eesti ala puudutavat värvilist ja mustvalget pilti selgitavate kommentaaridega. Raamatu väljaandmisele eelnes kahe aasta pikkune järjepidev ja pühendunud töö suure grupi eesti teadurite poolt. Kõik avaldatud pildid ja nende juurde kuuluvad seletused on kommenteerinud Eesti ühed paremad oma ala asjatundjad.

Lätis on Brotze muinsustekollektsiooni põhjal antud välja kolm raamatut, käesolev „Johann Christoph Brotze. Estonica“ on Eestis esimene. Nii Lätis kui ka Eestis avaldatud Brotze kollektsiooni tutvustavad raamatud kirjeldavad hästi Läänemere idakalda alade vaieldamatut kuulumist Euroopa, eelkõige siis Saksa kultuuriruumi. Seda ka 18. sajandil, mil Baltikum kuulus juba Vene keisririigi koosseisu.

“Estonica” tähtsus seisneb selles, et ta annab mitte ainult Eesti, vaid ka välismaa lugejale ülevaate Eesti ajaloost muinasajast tänapäevani ja kui tugevasti tuleb esile seotus just Lääne- ja Kesk-Euroopa kultuuri ja elulaadiga.

Tänavu Eesti Vabariigi aastapäeval tunnistas Vabariigi Valitsus riigi kultuuripreemiaga “Johann Christoph Brotze. Estonica” põhiautoreid Raimo Pullatit, Ants Heina, Ivar Leimust ja Ants Viirest.