Disainiaastaga tähistab EKA 40 aasta möödumist Eesti disainihariduse andmise algusest ning Eesti disainerite liit alustab Eesti disaini auhinna Bruno väljaandmist.

Sündmustetihe aasta algab rahvusvaheliselt: 23. augustil avatakse Helsingis Eesti disaini näitus 10D ning 23-25. augustil toimub Helsingis ja Tallinnas rahvusvaheline disainiuurijate ja -teadlaste konverents CONNECTING. Disainiaasta ametlik avamine toimub 14. septembril.

„Disainiaasta tegevused on planeeritud erinevate sihtgruppide vajadustest lähtuvalt, igaüks leiab endale midagi huvipakkuvat ja vajalikku,” ütles EKA disaini innovatsioonikeskuse juhataja Katri Rista. Peamiste tegevustena tõi ta välja üle-eestilise üritustesarja „Disain tuleb külla“, mille raames avatakse kõigis maakonnakeskustes Eesti disaini näitus koos laste õpikodade ja ettevõtjaile mõeldud seminaridega ABCDisain. Disainiaasta raames kuulutatakse välja avalik konkurss, mis otsib elu paremaks muutvaid disainlahendusi.

Sügisene disaniöö, kevadine disaininädal ja aastaringselt toimuvad linnadisaini näitused tutvustavad disaini erinevaid tahke ja viitavad disainobjektidele avalikus ruumis. „Loodan, et Eesti esimesest disainiaastast saab vääriline avalöök järgnevale disainiajastule,” lisas ta.

Disaini tutvustamiseks ja mõtestamiseks korraldatakse kogu disainiaasta jooksul näitusi, loenguid ja seminare, avaldatakse materjale Eesti trükimeedias; koostöös ETV kultuurisaatega OP valmivad spetsiaalsed disainiteemalised saatelõigud.

Disaini tutvustatakse ka septembri alguses ilmuva Tallinna disainikaardiga. See juhatab huvilised pealinnas leiduva eesti disaini juurde. Valikuliselt on välja toodud avalikke interjööre, söögikohti, kauplusi ja näitusepindu.

Disainiaasta üritustesse kaasatakse kõik erialaliidud, organisatsioonid ja ettevõtted, seda nii disaini, loov- ja traditsioonilise tööstuse kui ettevõtluse ja avaliku halduse valdkonnast. Disainiaasta eelarve on umbes 5 miljonit krooni, millele lisanduvad erinevate organisatsioonide kulutused.