Nii pikka saba ei olegi raamatupoes näinud. Järjekord ulatus koguni kaupluse ustest välja ja seda paari tunni vältel. Lindgreni laste südamesse joonistanud kunstniku autogrammisabas oli kannatlikult ootamas lapsi, kes on veel ise nende käes olevate teoste tegelastega samas vanuses, kui ka vanemaid inimesi, kes lähenesid Wiklandile unelevalt .     

Eks Lindgreni-Wiklandi raamatuid loevadki sellised rahulikud, südamlikud ja veidi unelevate silmadega inimesed, kes on unistanud Bullerby soojast seltskonnast, Valge ja Punase Roosi mõõduvõtmisest, mõni ehk isegi propelleriga pükstest.

Teoste galerii oli sama mitmekesine. Kellel oli kaenlas vana ja päevinäinud “Bullerby lapsed”, kellel näpus hiljuti lettidele jõudnud “Ilon Wiklandi maailm” (Tammerraamat).

Wikland kirjutas autogramme tõsisel moel, keskendunult, ikka nimesid üle kontrollides ja naeratades.

Lapsed kinkisid armastatud raamatukunstnikule ka joonistusi ning näha oli vähemalt üht Pipi-kostüümis tüdrukutirtsu. 

Võtab oma tööd tõsiselt

Ürituse korraldaja Enno Tammeri sõnul venis autogrammitund kaheks tunniks ning suure tõenäosusega kestnuks kuni raamatupoe sulgemiseni. “Ent nähes kümmekond minutit enne kuut looklevat ja lõputut saba, olin lihtsalt sunnitud teatama, et need, kes sabas on, saavad veel autogrammi, kuid rohkem inimesi me järjekorda ei võta. See oli vajalik Iloni säästmiseks,” ütles ta.

Tammer lisas, et mõni minut enne kella seitset Ilon ohkas – enam ei jõua –  ning oli tõesti väga väsinud. “Ta võtab autogrammi andmist väga tõsiselt, kirjutab aeglaselt ja suhtleb inimestega, sest paljud tahtsid temaga ka mõne sõna vahetada. Tema jaoks on autogrammi andmine väga tähtis. See on üks osa tema tööst ning oma tööd tahab ta alati hästi teha,” rääkis Tammer.

Kuigi õnneks saabus mõni minut enne seitset autogrammiandmisele lõpp, jäid allkirjastamist ootama veel paarkümmend raamatut, mis olid mõeldud Rahva Raamatule. “Nii tõin Iloni veel poolsalaja laupäeval raamatupoe tagaruumi neidki allkirjastama,” tunnistas ta.

Wikland külastas ka sünnilinna Haapsalut, kus oli eelkõige Iloni tehtud jõulumargi esitlus, mis kasvas sujuvalt üle võimaluseks tutvuda raamatuga “Ilon Wiklandi maailm” ning saada autogramm kas raamatule või margikomplektile.

“Mina ütlesin talle: nägid, Ilon, kuidas sind Eestis armastatakse ja austatakse; sa oled eestlastele ikka ütlemata kallis, tähtis ja armas. Nii ongi. Loomulikult on tal seda hea näha, teada ja tunda,” lisas Wiklandi Eestisse kutsunud Tammer.