Mitte ainult söögi- ja joogikohtade, vaid ka muude äride sildid kipuvad ikka vahetuma ning nii on ka veel hiljuti šnitsleid pakkunud Väike-Karja tänava majas end sisse seadnud hoopis uus Lähis-Ida ja Vahemere maade kööki esindav restoran El Pasha.

Komando meelest tähendab see asjaolude paranemist. Islamimaadest teame ju lähemalt Türgit ja Kesk-Aasiat, ent Egiptuse köök, mis El Pashat enim mõjutanud, on teistmoodi.

Muidugi ei pääse kuhugi lambalihata, mida El Pasha pakub mitmes vormis. Lambalõikude ja salati (165) kõrvale võib küsida ka kartulit, aga kohasem on riis. Nälga ei jää ka taimetoitlane – eelroaks võetud läätsesupp (35) on päris toitev, ehkki selle tahkeim osa on praetud sibulad taldrikupõhjas.

Kuulus Egiptuse pajaroog koshary (75) segab lääne arusaamu pea peale pöörates riisi ja makarone, lisades neile läätsi ja kikerherneid. Tõhus õli- ja tärkliserikas toit, aga eestlase maitsele pisut kummaline. Tõeline hitt on Komando arvates eri suupisteid kombineeriv eelroog (95), mis pakub võimalust värskest, ilmselt omaküpsetatud pitaleivast, kastmest ja salatimaterjalist burgerilaadne eine koostada.

Kui pearoad on üsna võimsa suurusega, siis magustoiduks pakutav pähklikook baklava (45) ja mannakook basbussa (45) piirduvad paari magusa ja vaieldamatult hõrgu suutäiega.

Omaette elamus on Araabia kohv (45) – sama kange nagu Türgi oma, ent lisaks tugevasti, muu hulgas vist kardemoniga vürtsitatud. Et Komando on lõhestunud isiksus, peab üks osa temast maitseelamust ebameeldivaks, teine aga leiab, et lõhnavate kofeiinipommide manustamisega võiks täiesti ära harjuda. Proovida igatahes tasub.

Hurmav teenindus

Teenindus saab seekord maksimumpunktid, sest kuigi Komandole meeldib, et temaga tegeldakse, võib see tegelemine sageli ka tüütuid proportsioone võtta. Meid teenindav, selgelt perenaiseliku, mitte ettekandjaliku hoiakuga daam mõjub oma soojuses kuidagi veenvalt ja tunneb menüüd nagu oma viit sõrme.

Aknast avaneb vaade kahe Karja tänava ristumiskohale ja kujundus on sümpaatne kitš. Ja seda, et Lähis-Ida kohas vesipiipu saab tõmmata, võib iga kaitseuuringute teadur teile une pealt öelda.