Kolm tundi kestnud õhtut alustas Barbra Streisand lauluga “America the Beautiful” ja lõpetas “You’ll Never Walk Alone”, seistes seina ees, millele projitseeriti terrorirünnakus hukkunute nimed.

Patrotismi oli tunda ka publiku sini-puna-valgest kostüümigammast ja auhindade jaotusest: kõige rohkem Emmysid võitis sari “Presidendi meeskond” (The West Wing), mis kujutab väljamõeldud presidendi töid-tegemisi. Auhinnasaajad kasutasid võimalust ülistada USA relvajõude, leinaseisak pühendati aga seriaali ”Frasier” loojale David Angellile, kes viibis ühes Maailma Kaubanduskeskust rünnanud lennukitest.

Show viimastes kaadrites näidati väikese tüdruku fotot, kes on Ameerika lipu taustal käekesed palveks kokku pannud. “Jumal, õnnista Ameerikat!” jooksis kiri üle pildi.

“Presidendi meeskond” sai neli auhinda – parima draamaseeria, selle lavastaja (Thomas Schlamme), parima naiskõrvalosa (Allison Janney) ja mees-kõrvalosa Emmy (Bradley Whitford).

Seega seljatati “Sopranod”, mis võitis kolm auhinda. Selle-eest edastas aga Eestiski tuntud maffiasarja peaosaline James Gandolfini Martin Sheeni, kes mängib “The West Wing’is” USA presidenti. Ka “Sopranode” kirjutajad Robin Green ja Mitchell Burgess tunnistati paremaks kui “The Wiest Wing’i” looja Aaron Sorkin. “Sopranode” Carmela osatäitja Edie Falco võttis vastu parima naisnäitleja Emmy.

Mõlemad sarjad on olnud ETV esmaspäevaõhtuses programmis. Praegu näeb sel ajal “Sopranosid”, ent sel aastal on näidatud ka “Presidendi meeskonda”.

Emmyd antakse traditsiooniliselt välja kahes kategoorias – draama- ja komöödia;anris. Parima komöödiasarja Emmy läks seekord “Seks ja linnale”, mida TV3 näitab pühapäeva õhtuti.

Eric McCormack (“Will ja Grace”) ja Patricia Heaton (“Kõik armastavad Raymondit”) tunnistati parimateks komöödianäitlejateks. Heaton pühendas tänukõnes auhinna meestele ja naistele USA sõjaväes ning esines avaldusega, “et just tänu nendele on meie maa saanud paigaks, kus me saame teha oma tööd.” Need sõnad teenisid mõistagi rohkesti kiiduavaldusi.

Peter McNicol võitis Emmy parima kõrvalosa eest komöödiasarjas “Ally McBeal”, mis on samuti olnud TV 3 programmis mitu hooaega. Doris Roberts komöödiasarjast “Kõik armastavad Raymondit” sai parima naiskõrvalosa.

Emmyde jagamine lükkus edasi kaks korda. Esmalt määrati gala 16. septembriks ja teist korda 7. oktoobriks, kuid just siis siirdusid Ameerika lennukid Afganistani poole.

Vahepeal oli plaan pidada tseremoonia lennukikandal, torpeedod valmis tulistama igat lennukit, mis õhuruumi satub. Nüüd möödus miljonite televaatajate pilgu all toimunud tseremoonia siiski Los Angeleses Shuberti teatris ülirangeid turvameetmeid kasutades. 2000 inimese osavõtul peetud gala oli tagasihoidlikum kui mullu, mehed olid äriülikondades ja korra-kaitsjad valvasid kuulsuste autosid, samal ajal kui punast vaipa ääristas politseieskort. Kõrvaltänavaid blokeeris politsei.

“Mis vihastaks Talibani rohkem kui näha ülikonnas lesbit, keda ümbritsevad juudid?” naljatas õhtu juht, musta riietatud Ellen DeGeneres.

Sellised staarid nagu Calista Flockhart (“Ally McBeal”) ja Jennifer Aniston (“Sõbrad”) pidid show lõppedes seisma tund aega järjekorras, sest turvameetmed olid ülitugevad.