Viis aastat Albu põhikoolis emakeeleõpetajana töötanud Enda Trubok lendab teisipäeval Ukrainasse Krimmi, et asuda tööle Aleksandrovka keskkoolis. Tema ülesandeks saab sealsete eesti laste õpetamine, töötasu eest kannab hoolt meie haridus- ja teadusministeerium.

Uuel ametikohal aitab tal toime tulla ümmarguselt 20 aasta pikkune tööstaazˇ. Samuti oleks Ukrainas keeruline hakkama saada vene keele oskuseta. Enda Trubokil, kes on ka vene päritolu õpilastele riigikeelt õpetanud, on see aga varnast võtta.

Kõigi eelduste kohaselt saavad Aleksandrovka keskkooli õpilased endale väga hea õpetaja, sest 2005. aastal valis Järvamaa omavalitsuste liit Truboki aasta õpetajaks.

Lisaks eesti keele ja kirjanduse õpetamisele tunneb ta muusika- ja kunstiõpetaja ametit. Enne Albu põhikooli tulekut töötas ta Kehra keskkoolis ning sama asula muusikakoolis.

“Krimmis eesti keele õpetamine erineb siinsest tööst selle poolest, et rohkem peab rõhuma mängudele, lauludele, tantsudele ja püüdma selle kaudu keelt õpetada,” selgitab Trubok. “Neid peresid, kus eesti keelt räägitakse, on ikkagi väga vähe.”

Aleksandrovka koolis on kokku ligi 400 õpilast. Eelmisel aastal õppis neist eesti keelt 26, Truboki andmetel peaks see arv olema jäänud ligikaudu samaks. See tähendab, et tegelda tuleb igas vanuses lastega, kellest väiksemad peavad alustama ladina tähestiku õppimisest. “Lapsed on jaotatud õpperühmadesse keeletaseme, mitte vanuse järgi,” seletab Trubok.

Õpetaja sõnul on tema praegune, selle nädala neljapäeval allkirjastatud tööleping sõlmitud üheks aastaks.